Novice - Inštalacije

Oglasno besedilo

Skupaj za zdravje vašega doma v vrednosti do 2.000 €!

Objavljeno dne 29.09.2022

Ko razmišljamo o vgradnji prezračevalnega sistema, se nam po glavi zagotovo mota tisoč in eno vprašanje. Kakšen bo dejanski učinek prezračevalnega sistema na kakovost bivanja v našem domu? Ali bo vgradnja prezračevalnega sistema dolgoročno vplivala tudi na prihranke pri porabi toplote? In ko si vsaj približno odgovorimo na zgornja vprašanja, že pridejo nove dileme, med katerimi zagotovo izstopata naslednji: Kako se sploh lotiti vgradnje in katero vrsto sistema prezračevanja izbrati?

Kako se lotiti vgradnje prezračevalnega sistema?

Če gradite nov objekt, potem vam priporočamo, da se vgradnje prezračevalnega sistema lotite čim prej. Zelo ekonomično in koristno je, da v čim zgodnejši fazi gradnje opravimo določena dela in z njimi pripravimo vse potrebno za poznejšo vgradnjo prezračevalnega sistema. S tem korakom bomo poznejšo gradnjo bistveno pohitrili, pa tudi pocenili. 

Pri prenovi starejšega objekta pa je vgradnja prezračevalnega sistema še toliko bolj na mestu, saj objekti starejšega datuma gradnje pogosto ne zagotavljajo optimalnih bivalnih pogojev. Če se v starejšem objektu denimo odločimo za menjavo oken, bo to pomenilo, da bodo okna veliko bolj tesnila kot prej. Posledično se bodo hitro začele pojavljati neprijetne vonjave, pa tudi čezmerna vlaga in plesen. Vse našteto je za naše zdravje zelo škodljivo in močno zmanjšuje kakovost bivanja. Prav zato je že skoraj nujno, da v tem primeru najdemo rešitev, ki nam bo v notranjih prostorih zagotovila svež zrak in visoko kakovost bivanja. Najbolj optimalna rešitev v tem primeru je zagotovo vgradnja kakovostnega prezračevalnega sistema. 

Katero vrsto prezračevalnega sistema sploh izbrati?

Pri vgradnji prezračevalnega sistema imamo dve možnosti, in sicer centralni in decentralni prezračevalni sistem. 

Centralni sistem prezračevanja skrbi za odvajanje izrabljenega zraka na prosto preko prezračevalnih vodov v vsakem prostoru, ki so povezani s centralnim ventilatorjem in odzračevalnim vodom. 

Zelo podobne lastnosti kot centralni sistem prezračevanja ima tudi decentralni sistem prezračevanja, ki deluje po principu regenerativne izmenjave toplote. Vendar je ključna razlika v tem, da pri decentralnem sistemu prezračevanja ni potreben sistem napeljave prezračevalnih vodov med prostori, ampak več posameznih ventilatorjev preko odzračevalnih jaškov ali direktno skozi zunanji zid odvaja izrabljen zrak iz prostorov, svež zrak pa vstopa skozi stenske vhodne enote. Gre za zelo učinkovit proces, ki omogoča tudi velike prihranke, saj se pri prezračevanju izgubi le 10 % energije, namenjene za ogrevanje. Če želimo zagotoviti uravnoteženo odvajanje in dovajanje zraka, je pomembno, da vgradimo dve enoti oziroma parno število prezračevalnih naprav, posebno pozornost pa moramo nameniti tudi kakovostnemu filtru, ki bo še posebej alergikom močno izboljšal kakovost življenja. 

Ne glede na to ali gre za novogradnjo ali pa obnovo starejšega objekta – v obeh primerih je vgradnja prezračealenga sistema več kot smiselna, njeni pozitivni učinki pa se bodo zagotovo pokazali že zelo kmalu.

Ker nam je mar za vaše zdravje, smo to jesen za vas pripravili posebno akcijo, v kateri vam za nakup paketa rekuperatorskih enot Lunos podarjamo kar 1000 oz. 2000 EUR popusta!

Preverite ponudbo >>

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog