Novice - Inštalacije

novica

Pomen prezračevanja v bivalnih prostorih

Objavljeno dne 22.03.2019

Že od leta 2000 naprej gradbena stroka v Sloveniji preferira zrakotesno vgradnjo. Glavni razlog za slednje je želja po čim manjši porabi energije, ki jo porabimo za ogrevanje, pa tudi skladnost z evropskimi standardi, kjer so s temi trendi začeli že pred nami. Naenkrat smo vsi začeli govoriti o energetski učinkovitosti, energetskih prihrankih, o nizkoenergijskih hišah, pasivnih standardih pri gradnji etc.

Začele so se množične energetske prenove obstoječih objektov, ljudje v svojih domovih  menjavajo okna, jačajo izolacijo in menjavajo način ogrevanja.

Na žalost pa smo vsi pozabili, da dobro zatesnjeni objekti v sebi skrivajo velik problem. Zaradi nezadostne izmenjave zraka, ki se enostavno izrabi, se ljudje po tekočem traku srečujejo s problemom prekomerne  vlage v prostorih, plesnijo in  kondenzom na oknih.  Presežene so koncentracije CO2 v prostorih v primerjavi s kisikom, kar posledično pomeni bistveno slabše počutje, nemirno spanje in na daljši rok tudi možnosti za resnejše zdravstvene probleme.

Zakaj je temu tako?

Pozabili smo na to, da naša hiša oz stanovanje ni laboratorij za doseganje energetskih prihrankov temveč prostor, kamor se zatečemo po napornem delu, kjer se sprostimo in napolnimo z novimi močmi.  Namesto, da bi dvignili kvaliteto bivanja smo začeli producirati invalidne objekte – stroka pa je to poimenovala  > sindrom bolnih stavb <.

Pozabili smo na to, da je naša osnovna potreba dihanje, da moramo dihati svež zrak in da mora tudi  naš dom dihati.

Pozabili smo na to, da  vse pohištvo, preproge, zavese pa tudi zidne barve v majhnih količinah v zrak spuščajo strupene snovi, ki so na dolgi rok zelo škodljive za zdravje. V kolikor našega doma ne prezračujemo redno se koncentracije strupenih snovi povečajo in že ob vstopu v prostor začutimo zatohlost in slab zrak.

Pozabili smo na to, da običajna družina s tuširanjem, sušenjem perila, kuhanjem, potenjem itd povprečno proizvede cca 15l vlage dnevno, ki ostaja v našem domu če nimamo urejenega prezračevanja. Vlago vsrkajo stene in slej ko prej pride do nastanka plesni.

Skratka, pozabili smo na pomen prezračevanja!

Na srečo je stroka našla odgovor na omenjene težave in vse od leta 2010 so na voljo decentralni sistemi prezračevanja (imenujemo jih tudi LUNOS, ki je patentiral tak način prezračevanja), ki odpravijo vse težave nastale zaradi zrakotesne gradnje ali zrakotesne sanacije.

Prezračevalni sistem LUNOS z rekuperacijo (brez toplotnih izgub) je mogoče vgraditi tako v novogradnje kot tudi v obstoječe objekte. Vgradnja je cenovno sprejemljiva, relativno enostavna in hitra. V primerjavi z zastarelimi centralnimi sistemi ima  decentralni sistem prezračevanja LUNOS številne prednosti, med katerimi bi izpostavil to, da ni potrebno vgrajevati zračnih kanalov.

Prezračevalni sistemi so torej postali cenovno dostopni vsakomur in počasi postajajo obvezna oprema vsakega doma. Naše podjetje je v zadnjih 8 letih prezračilo več kot 10.000 slovenskih domov in opažamo, da se Slovenci vsak dan bolj zavedamo, da za zdravo življenje potrebujemo svež zrak.

Verjamem,, da bomo v prihodnjih letih ujeli prezračevalne trende najbolj razvitih držav EU, kjer vsaka energetska sanacija obvezno vključuje tudi vgradnjo prezračevalnega sistema. Pri njih je prezračevalni sistem postal nekaj tako samoumevnega kot je npr klima v avtu.
 

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog