Novice - Inštalacije

Oglasno besedilo

Plesen: velik estetski in še večji zdravstveni problem

Objavljeno dne 11.06.2019

Prekomerna vlažnost in posledično pojav plesni je problem, s katerim se sooča veliko število slovenskih domov. Največji problem pri plesni pa je, da ne škodi zgolj zunanji podobi našega doma, temveč s seboj prinaša tveganje za nastanek mnogih zdravstvenih težav.
 

Najbolj so ogrožena dihala

Plesni so zdravju nevarne zaradi strupov, ki jih izločajo in prenašajo v zrak, ki ga vdihavamo. Zato so navadno prav dihala tista, ki najprej občutijo negativne posledice življenja s plesnijo.  Pri tem pa so najbolj ogroženi dojenčki in otroci, nosečnice, starejši, ljudje s šibkim imunskim sistemom in tisti, ki se že soočajo s kakšno od bolezni dihal, npr. astmo.

Prvi znak, s katerim nas telo opozori na škodljive učinke plesni, so alergije. Plesni najpogosteje povzročijo alergijo tipa 1, ki se kaže skoraj kot prehlad – srbijo nas oči, kihamo, kašljamo, pogosto je zamašen tudi nos. Druga najpogostejša je alergija tipa 3, ki jo prepoznamo po tiščanju v pljučih, težkem dihanju in pomanjkanju sape. Obstaja še tretja vrsta alergij, ki pa prizadene samo bolnike z astmo.

Pojav alergijskih reakcij lahko povzroči že majhna količina trosov, ki jih plesni spuščajo v zrak, večja količina teh trosov pa lahko vodi do pojava vnetih sinusov in različnih infekcij, pri čemer so ogrožene predvsem zgornje dihalne poti.
 

Prepoznajte zastrupitev

Dolgotrajna izpostavljenost večji količini plesni lahko povzroči zastrupitev, poškodbe notranjih organov, ožilja in kože. Pri tem je najbolj nevarna prav črna zidna plesen, ki se rada in hitro širi po vlažnih zidovih. Vdihavanje njenih spor lahko resno ogrozi zdravje pljuč in je lahko celo smrtno nevarno, zato je nadvse pomembno, da simptomov zastrupitve ne spregledamo. Ta se kaže v pogostih glavobolih, utrujenosti, vnetem grlu, krčih, manjšem apetitu in bolečinah v mišicah, prebavnih težavah, nočnim znojenjem, občutljivosti na svetlobo in omotici. Črna plesen hkrati vpliva tudi na pojav depresije, lahko sproži napade panike in povzroči težave s koncentracijo, pojavijo se lahko tudi kožne težave – ekcemi in različni izpuščaji. Če imate težave s plesnijo in opazite katerega od navedenih simptomov, nemudoma poiščite zdravniško pomoč.


 

Prezračevanje za zdravje

Najbolje je, da že pred vselitvijo poskrbimo, da bo naš dom plesni neprijazen. Žal pa včasih tako ne gre, saj plesen lahko povzročijo tudi dejavniki, ki jih sami ne moremo nadzorovati. A k sreči tudi za to obstaja ustrezna rešitev, ki za razliko od vsakokratnega ročnega odstranjevanja, naš dom za vselej odreši plesni. Kakovostni in zanesljivi prezračevalni sistemi Lunos odvajajo odvečno vlago, škodljive snovi in notranje prostore napolnijo s svežim, zdravim in filtriranim zrakom. Z odpravljanjem odvečne vlage ohranjajo zdravo stanje zgradbe in klime, preprečijo pojav plesni in tako zagotovijo zdrav življenjski prostor vsem prebivalcem.

Preverite ponudbo prezračevalnih sistemov Lunos tukaj.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog