Novice - Inštalacije

Oglasno besedilo

Kako svoj dom obvarovati pred cvetnim prahom?

Objavljeno dne 18.04.2018

Alergija na cvetni prah ali seneni nahod

Raziskave kažejo, da večina ljudi boleha za alergijo na cvetni prah. Zaradi nje se izogibajo sprehodom po svežem zraku ter nepredušno zapirajo svoje domove, da bi se izognili mnogim nevšečnostim, ki jim jih ta alergija povzroča.

Kaj je alergija?

Alergija je preobčutljivost oz. reakcija našega imunskega sistema na sicer neškodljive oz. popolnoma običajne snovi iz naše okolice.

Simptomi se pojavijo na različnih – koži, sluznici zgornjih ali spodnjih dihalnih poti ter črevesni sluznici. Gre za napako imunskega sistema, katera se pojavi po prvem stiku z alergenom. Pri tem se razvijejo imunski mehanizmi oziroma specifična protitelesa tipa IgE. Ta se pri ponovnem kontaktu z alergenom zopet aktivirajo in vežejo na mastocite (celice imunskega sistema), ki sproščajo kemične posrednike, še posebej histamin. Te posredniki se naprej vežejo na receptorje v tkivih in s tem povzročajo alergijsko reakcijo, posledica česar je burna reakcija telesa, ki se kaže skozi različne simptome.

Znaki in simptomi alergije na cvetni prah

  • kihanje
  • solzenje oči
  • otekle veke
  • koža nas močno srbi.

Spomladanska alergija na cvetni prah ali seneni nahod najpogosteje povzroča nahod, nadraženost in zaprtost nosu, oči postanejo občutljive, pogosto solzijo in natekajo, pogoste pa so tudi težave z grlom, kot so kašelj, blaga bolečina in razdraženost. Če niste prepričani ali gre za alergijo ali samo za navaden prehlad, potem imate dve možnosti. Ena je, da nekaj dni počakate in potrpite. Če gre za prehlad, potem bodo vsi simptomi kmalu popustili. V primeru, da je gre za dolgotrajnejšo težavo, pojdite do osebnega zdravnika, ki vas bo nato napotil naprej na testiranje. S pomočjo testov boste odkrili, ali ste alergični in na kaj točno. Potrebno je omeniti, da se poleg teh običajnih simptomov lahko pojavijo tudi glavobol, kožne težave, prebavne motnje, oteženo dihanje in razdražljivost.

Kako svoj dom obvarovati pred cvetnim prahom?

Seveda si vsakdo želi v pomladnih mesecih odpreti okna in spustiti svež in čist zrak v svoje domove ter jih temeljito prezračiti. Ker pa imajo določeni ljudje ogromne težave z cvetnim prahom, pa si le tega ne morejo privoščiti.

Prezračevalni sistem s filtrom za cvetni prah je najboljša rešitev!

Decentralni prezračevalni sistem poskrbi, da v svoj dom pripeljemo zunanji svež zrak, ob tem pa imamo lahko vsa okna in vrata nepredušno zaprta. Pri tem več posameznih ventilatorjev odvaja izrabljen zrak navzven preko odzračevalnih jaškov ali direktno skozi zunanji zid. Skozi stenske vhodne enote v sobah vstopa svež zrak. Vratne ali druge prezračevalne reže pa skrbijo za pretok zraka med prostori.

Decentralni sistemi z rekuperacijo pa delujejo po znanem principu regenerativne izmenjave toplote. Ta proces je tako učinkovit, da se pri prezračevanju izgubi le 10% energije za ogrevanje.

Najpomembnejši sestavni del prezračevalnega sistema, ki ga ponuja le LUNOS so filtri za cvetni prah, s katerimi lahko alergiki v svojem domu zadihajo s polnimi pljuči in se naužijejo svežega zunanjega zraka, ki ga jim v dom pripejle učinkovit prezračevalni sistem z najkakovostnejšimi filtri, ki filtrirajo 90% prašnih mikrodelcev, kot so cvetni prah, fini zunanji prah, smog in cigaretni dim.

Filter za cvetni prah je testiral inštitut SLG Prüfund Zertifizierungs GmbH, ki je dokazal, da 90% stopnjo učinkovitosti filtracije cvetnega prahu, cigaretnega dima in finega prahu.

Vir: SLONEP

Več: http://www.lunos.si

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog