Novice - Gradbeni materiali

Oglasno besedilo

Postavite balkonsko ograjo ali predelno steno kar sami

Objavljeno dne 09.10.2013
Če gradite na novo ali svoj dom obnavljate, lahko predelno steno ali celo balkonsko ograjo zgradite tudi sami, in to brez veliko prahu in umazanije. Suha gradnja z Ytongom je namreč čista, hitra in cenovno ugodna. Za izdelavo balkonske ograje potrebujete zidne plošče in lepilno malto Ytong, za predelno steno pa poleg zidnih plošč še lepilo Ytong Dryfix in nenosilno preklado Ytong. S predelnimi stenami lahko poljubno prilagodite razporeditev prostorov, z estetsko oblikovano balkonsko ograjo pa izboljšate končni videz objekta. Ker je suha gradnja čista, je primerna tudi za že opremljene prostore. In ne glede na to, iz katerega materiala je objekt zgrajen, ga lahko z elementi Ytong hitro, preprosto in z malo truda prenovite ali preuredite v kakovosten bivalni prostor. Kako to storite, vam svetuje gradbeni strokovnjak podjetja Xella porobeton SI, d.o.o., Silvo Ležič.

  1. Kaj svetujete prenoviteljem, kateri material je najbolje uporabiti pri prenovi stanovanja, hiše?
    Za predelne stene in ograje je najbolje uporabiti zidne plošče (ZP) Ytong. V kopalnicah in kuhinjah se priporoča uporaba debelejših ZP (15 cm), saj omogočajo lažje polaganje raznih inštalacij.

  2. Kje lahko postavimo predelne stene?
    Predelne stene je moč postaviti kjerkoli v prostoru, bodisi v pritličju bodisi v nadstropju. Predpogoj je le, da medetažna konstrukcija ni lesena.

  3. Jih je moč kombinirati z drugimi gradbenimi materiali?
    Seveda, le stik med različnimi materiali mora biti izveden pravilno. Na stikih nosilnih sten, stropov ali lesenih konstrukcij je tako nujno izvesti dilatacijo.

  4. Lahko steno postavimo tudi v že dokončanem stanovanju? Ali pri zidanju nastane veliko umazanije?
    Ker je pri zidavi z Ytongom malo odpadnega materiala in je gradnja zaradi uporabe lepilne malte precej suha (še bolj pri uporabi lepila Dryfix), je predelna stena Ytong odlična izbira za že dokončana ali opremljena stanovanja.

  5. Je moč postaviti tudi zakrivljeno predelno steno?
    Enostavna obdelava materiala Ytong omogoča postavljanje sten različnih oblik. Te so lahko ravne, poševne, polkrožne in tudi krožne. 



  6. Kako debele bloke se ponavadi uporablja in kako se jih lepi med seboj?
    Za predelne stene uporabljamo bloke debeline 10, 12,5 ali 15 cm, za balkonske ograje pa 12,5 ali 15 cm. Horizontalno lepilo nanašamo z lopatico, vertikalno pa z zobato gladilko.

  7. Kako premostimo odprtino za vrata v predelni steni?
    Za predelne stene obstajajo preklade, ki premostijo odprtine do širine 1 m, namestijo pa se zelo enostavno. Treba je samo pripraviti ležišče na izbrani višini, ga premazati z lepilno malto in nanj postaviti preklado.

  8. Kako poteka izdelava balkonske ograje, kaj je treba narediti najprej? Kako je z ojačitvami in prilagajanjem konstrukcije objektu?
    V kolikor je na balkonu že položena keramika, lahko zidamo posredno z lepilno malto Ytong. Kjer je za podlago betonska plošča, se prva vrsta, tako kot pri drugih stenah, zida na podaljšano malto (1:2:8), vse naslednje pa se zidajo z lepilno malto Ytong. Pred začetkom zidave je treba na razdaljah od 1,5 do 2 m v ploščo balkona zavrtati vertikalne AB-vezi za armaturo. Priporočljivo je, da se luknje za te vezi v zidne plošče izvrtajo s svedrom za izdelavo inštalacij (ø 70 mm). Na vrhu pozidane ograje naredimo utor za horizontalno AB-vez, podobno kot pri armiranju parapetnih sten. V tem primeru na površini pozidane ograje ne bo vidnega betona. Tako odpravimo možnost, da bi se vertikalne in horizontalne vezi zaradi različnih paroprepustnosti Ytonga in betona poznale kasneje na zaključnem sloju. Na stikih ograje z zunanjim zidom objekta ograjo elastično vpnemo v zid s pocinkanimi sidri (vsako vrsto), dilatacije pa zapolnimo s poliuretansko peno. Ko je ograja pozidana, na površini izdelamo armirani sloj, v katerega se vtisne armirna mrežica, nato pa izdelamo še zaključni sloj. Vrh ograje mora biti zaključen z odkapno pločevino ali polico.

  9. Kaj je mikrovez?
    To je horizontalna vez manjšega prereza na vrhu ograje (cca. 7 ×7 cm), v katero se vlije beton in vstavi armatura. Horizontalne in vertikalne vezi ograji zagotavljajo trdnost in stabilnost.

  10. Je možno izdelati tudi ograje nenavadnih oblik?
    Ytong je material, ki omogoča preprosto ustvarjanje različnih oblik, je pa smiselno izdelati takšno ograjo, ki bo oblikovno skladna s hišo.

  11. V čem je prednost tovrstne ograje pred drugimi?
    Prednost je v tem, da taka ograja po postavitvi ne zahteva nadaljnjega vzdrževanja, kar ne velja za ograje, izdelane iz materialov, ki so bolj občutljivi na vremenske razmere. Vsekakor pa je izbira te ali one vrste ograje odvisna od želja posameznika.

  12. Je gradnja ograje zahtevno opravilo ali se ga lahko lotimo tudi sami?
    Izdelave takšne ograje se lahko z nekaj spretnosti lahko loti kdorkoli.
Vir: SLONEP

Več: http://www.ytong-prenova.si/?utm_source=Prenova&utm_medium=s...

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog