Vprašanja - Gradbeni materialiKatere so prednosti samorazlivnega estriha?

VPRAŠANJE:

Sem pred izdelavo estriha. Kot pred vsakim gradbenim posegom na novogadnji sem se o tem podrobneje podučil. No in tu sem naletel na neodgovorjeno vprašanje: Imam samo talno gretje in se odločam med klasičnim in samorazlivnim estrihom. Problem pa je v tem, da mi nihče ne zna na kratko razložiti bistvene prednosti samorazlivnega estriha. Večja prevodnost zame ni prednost saj naj bi talno gretje delovalo 24/7 in tako prevodnost izgubi pomen - oziroma je to celo slabost - logično je, da, če se tovrstni estrih hitreje ogreje, se potem tudi hitreje ohladi. Torej kje je prednost ki upraviči približno 100 % višjo ceno?

(JOZE)


ODGOVOR:

Prednosti samorazlivnega estriha so:

  • najmanjša debelina estriha je 20 mm;
  • do 30 % boljša prevodnost;
  • cevi talnega gretja popolnoma oblije, ter s tem zagotavlja optimalen prenos toplote med grelnimi cevmi in estrihi;
  • zaradi svoje sestave debeline je odzivni čas ogrevanja krajši.

Medtem, ko klasični estrih samo vlijemo na položeno izolacijo, moramo pri vgradnji samorazlivnega estriha celotno površino zaščititi s PVC folijo in dilatacijskim trakom ob stenah. Na ta način preprečimo, da bi se estrih razlil v reže med izolacijo. Poleg tega, nam zaradi njegove lastnosti, da se zaradi tekočega stanja pod silo težnosti sam izravna, kasneje ni treba izravnavati tlakov. Na ta račun tako lahko prihranimo nekaj sredstev, poleg tega pa je zaradi ravnosti tudi poraba različnih lepil za finalno oblogo manjša.

Vsekakor ima samorazlivni estrih kar prednosti pred klasičnim estrihom. Ali pa ga dejansko potrebujete, pa se boste morali vseeno odločiti sami. Glede na podatke, ki jih lahko dobimo s spletnih strani ponudnikov, naj bi se višja naložba v samorazlivni estrih povrnila v 2 - 4 letih.

03.08.2009 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog