Vprašanja - GradnjaIzvedba strehe

VPRAŠANJE:

Zanimajo me razlike, prednosti in slabosti lesene in betonske strehe. Katero izbrati (kraško območje)? Hvala in lep pozdrav.

(Strehca)


ODGOVOR:

Pri izbiri strehe, za kraško območje vam svetujem, da se kot prvo razgledate po okolici kakšne strehe imajo starejše hiše. Načeloma je pri nas na kraškem območju zelo močna burja, kar pomeni, da mora biti streha dobro narejena in iz primernih materialov, da je ne odpihne.

Lesena streha je primernejša za alpske predele naše dežele, na kraškem področju pa so pogostejše betonske oz. opečnate strehe. Strešniki so ponavadi vzidani in ne položeni, kot v drugih predelih Slovenije. Leseno streho vam bo veter hitro odpihnil, razen če hiša stoji v pred burjo povsem zaščitenem področju.

Lesena streha je lažja od betonske. Njena trajnost je krajša in zavisi od lesa, ki ga izberemo. Težko je najti kvalitetnega izdelovalca lesene strehe. Nakloni pri leseni strehi morajo biti zelo veliki, sicer pride do zastajanja vode in s tem hitrejšega razpadanja lesa. Lahko ima lepši izgled. Streha iz betonskih strešnikov je težja in trajnejša. Podjetja dajejo garancijo do 30 let. Naklon strehe je lahko manjši. Lažje kljubuje vetru.

16.11.2003 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog