Vprašanja - GradnjaBETONSKA PLOŠČA

VPRAŠANJE:

Pred tremi leti je takoj po betoniranju (v cca 1 uri) 2.betonska plošča na novogradnji razpokala. Dejali so, da zaradi visoke temperature in zelo močne marke betona. To so potem zalili s cementnim mlekom, vendar je pred postavitvijo strehe na razpokah vseeno prepuščala deževnico. Naredili smo strojne gipsne omete, na ploščo pa smo položili tudi tlake. Sedaj se na stropu pojavljajo razpoke,sicer tanke kot las, vendar nekatere od ene stene do druge. Kakršnakoli sanacija zdaj zaradi tlakov in instalacij pod tlaki na podstrešju ni možna.Hišo smo gradili v lastni režiji z raznoraznimi "mojstri". Prosim za vaše mnenje.

(Zaskrbljena)


ODGOVOR:

 

V vašem vprašanju nismo zasledili nekaterih pomembnih podatkov in sicer koliko, kakšno in kako ste položili armaturo v ploščo, kako ste negovali beton po vgradnji, ...

Lasaste razpoke v betonu same po sebi niso nevarne, v kolikor konstrukcijski element vsebuje zadostno količino in pravilno postavitev armature. Kajti beton prevzema le tlačne sile, medtem ko pa z armaturo prevzamemo natezne sile (ki jih j največ v plošči).

  

15.12.2003 (GRADIMO.si)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog