Vprašanja in odgovoriKakšen je najbolj varčen način prezračevanja?

VPRAŠANJE:

Pozdravljeni. Zanima me, kakšen je najbolj varčen način prezračevanja v hiši. Imamo hišo v 3 etažah: klet, prvo nadstropje in drugo nadstropje. V kleti se zrači in ne ogreva, nato se v 1 nadstropju polovica prostorov ne ogreva, tam okna v večini pol odprta, nato v 2. nadstropju ogrevamo vse prostore, ki jih zračimo 2 do 3 krat dnevno s polnim odpiranjem oken (takrat radiatorje zapremo). Zanima me, kako naj zračimo prostore, ker se mi zdi, da, če so okna pozimi v 1. nadstropju cel dan in tudi ponoči odprta, tratimo z energijo, če v 2. nadstropju ogrevamo vse prostore. Poleg tega so občutno hladnejši zgornji prostori, ki so nad prostori, kjer se ne ogreva in se verjetno porabi več energije za ogrevanje teh prostorov. Hvala za nasvet.

(VanjaF)


ODGOVOR:

Prezračevanje prostorov je namenjeno predvsem dovodu svežega in čistega zraka v bivalne prostore. Res je, da se na ta način odvaja tudi vlažen zrak, vendar, če v prostorih ni dejavnosti, se tudi vlažen zrak ne ustvarja. Zato se nam pojavlja vprašanja, zakaj ves čas zračite neogrevane prostore? Predvidevamo, da jih ne uporabljate za bivanje. Dovolj bo, če takšne prostore prezračite največ enkrat tedensko.

Klub temu bodo toplotne izgube še vedno prisotne. Toplota namreč vedno prehaja iz topega proti hladnemu. Če vaša hiša ni ustrezno izolirana, se boste morali s tem sprijazniti. Razen ustrezne toplotne izolacije zunanjega ovoja stavbe lahko izolirate tudi od znotraj med ogrevanimi in neogrevanimi prostori. Vendar je pri tem treba biti previden, saj se lahko tako ustvarijo novi toplotni mostovi.

12.11.2009 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog