Vprašanja - SLONEP Gradnja
Število ustreznih rezultatov: 523
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 ...
Kako izolirati staro kamnito hišo? (Andreja)
Izolirali bomo hišo iz kamna zgrajeno l. 1945, brez vsakršne izolacije, seveda. Najprej nameravamo izolirati do temeljev, torej izkopati ob hiši, položiti hidroizolacijo in drenažno cev. Vendar pa ne vem, ali bo to zadostovalo, da v hiši ne bo vlage. Zato prosim, za vaš nasvet, kako izolirati še, ne samo bočno, kot nameravamo, ampak tudi med temeljem in hišo? Ali obstaja možnost, oziroma ali je sploh potrebno? ... (SLONEP)
Kako naj izdelam fasado? (ida)
Živimo na Obali. Letos želimo na stari in novi del hiše dati fasado (toplotno izolacijo). Glede na okna in streho pride v poštev le 5 cm, jaz pa bi rada več, saj si želim, da fasada opravlja svojo funkcijo. Ali je možno dati širšo izolacijo ter kako? Kakšne vrste izolacijo priporočate (najbolj eko, varno in učinkovito)? Zakaj z nekaterih novih fasad, ki jih opažam po mestu, odpada zunanji omet? Kakšen zunanji sloj in na kakšen način obdelan narediti, da se to ne zgodi? V stanovanju imamo dolg hodnik, ki pelje od vhodnih vrat do dnevne sobe, v kateri so velika panoramska okna. Pri tleh imam občutek, da ves čas piha, tudi plamen sveče gori postrani, fant pa pravi, da je to zaradi "kroženja zraka." Kje torej piha? Opazila pa sem, da piha tudi skozi napo in vtičnice! Kaj storiti? ... (SLONEP)
Kakšne so posledice soli v malti? (Pesek s soljo)
V mansardi novogradnje imamo pregradne stene sezidane z opečnimi zidaki, in sicer s peskom v katerem je sol. Predvidevamo, da je to pesek za posipavanje cest. To nevšečnost smo ugotovili med ometavanjem. Preden smo zidove ometali, smo, za boljšo oprijemljivost ometa s steno, premazali z betonkontaktom. Zanima me, kaj se bo dogajalo s steno čez čas oziroma kakšne so lahko posledice, zaradi soli in ali bodo zidaki izgubili na trdnosti oziroma trdoti? Kakšno rešitev predlagate? Ali stene podremo in na novo zazidamo ali je možna rešitev, da steno zapremo z mavčnimi ploščami? ... (SLONEP)
Kako dodatno izolirati streho? (TomažP)
Glede na okoliščine moram po 10 letih zamenjati bitumensko kritino, ker je dotrajana tako, da streha pušča. Želel bi dodati še 10 cm izolacije na špirovce, ker je mansarda že bivalna. Kako in s čim izvesti izolacijo? Ali dodati morale 10 cm na špirovce vzdolžno, ali najprej prečno 5 cm in nato še vzdolžno 5 cm na špirovce? Paroprepustno folijo bi namestil na izolacijo. Je kakšna ovira, da namestim dodatne morale 10 cm prečno na špirovce in na njih namestim folijo, ter nato letve za zračni most, če je potreben, in nato prečno letve za kritino. Naklon strehe je 15° zato sem se odločil za plošče ESAL. Bega me kratka garancija za kritino ESAL (10 let) in življenjska doba 50 let. ... (SLONEP)
Kako izolirati betonsko streho? (korl)
Prosim vas za nasvet glede izolacije strehe. Streha oziroma mansarda bo iz betona debeline 12 cm. Zanima me ali je potrebna kakšna parna zapora in kolikšna je še sprejemljiva debelina izolacije ter ali je stiropor oziroma stirodur primerna izolacija?... (SLONEP)
Kakšna dovoljenja potrebujemo za vodnjaško vrtino in geosondo? (vpliv na vodonosnik)
Ali je potrebno pridobiti soglasje za segrevanje/ohlajanje vodonosnikov s pomočjo geosond - izkoriščanje podzemne toplote v vodonosnikih. V geosondi se pretaka zaprt tokokrog vode, tako da ne pride do vdora ali odvzema vode iz vodonosnika, ampak le toplote. ... (SLONEP)
Kako izolirati mansardo na Primorskem? (Simon)
Zanima me, kakšno toplotno izolacijo potrebujem za mansardo pri sestavi strehe od spodaj navzgor: travete, polnila, 5 cm betona, izotekt, korci. Zanima me še glede parne zapore, kajti o tej stvari ne vem nič.... (SLONEP)
Kako izolirati kopalnico ob zunanji steni? (Rok)
Pozdravljeni! Podedoval sem starejšo hišo s fasado brez izolacije. Po prenovi kopalnice se je pojavila težava z mrazom in vlago. Kopalnica ima 4 m zunanje stene, ki je izredno mrzla, na njej pa se nabira kondenz. Iščem hitro (ker je zima že pred vrati) in poceni (ker sem ves denar porabil za prenovo) rešitev za ta problem. Imam idejo, kako to rešiti, vendar ne vem, ali je najboljša, pa tudi, kako točno naj jo izvedem. Ideja je, da bi na zunanji strani stene kar na fasado nalepil plošče stiropora. Zunanja stran stene je v nekakšni luknji, zato videz stene ni pomemben, kvaliteta izdelave pa tudi ne, ker bi to bila le začasna rešitev do pomladi, ko bi se zadeve lotil temeljitešje. Zanima me torej, če je ta ideja dobra in kako je izvedljiva (debelina stiropora, koliko plasti, ali naj bo stiropor čisto na steni, ali naj bo vmes kaj prostora, ...). Najlepša hvala za odgovor!... (SLONEP)
Ali je pralna barva nepropustna za vlago? (Alesas)
Pozdravljeni. Stene v stanovanju sem lansko jesen prebarval s pralnimi barvami (JUB-GOLD). Od takrat naprej se vsako zimo začne v vogalih delati plesen. Ali je možno, da stena s pralno barvo ni več prepustna za vlago (ne diha) in zaradi tega nastaja plesen? Ravno tako so se takrat začele rositi šipe na notranji strani.... (SLONEP)
Kakšna je zvočna izolacija lahkih predelnih sten? (Sašo)
Rad bi si uredil mansardno stanovanje in me zanima, s kakšnim materialom bi izdelal predelne stene. Zanima me tudi cenovna razlika za siporeks 20 in Porotherm zidaki 11,5. Sam sem se odločil kar za siporeks, problem je odločitev za material, ker sem slišal toliko različnih mnenj, največ na temo siporeks ni dober zvočni izolator "vse se sliši skozi stene"! Še kot informacija, streha pride nova z zračnim kanalom in 25 cm izolacije.... (SLONEP)
Kašen je vpliv višine stropa na strošek ogrevanja? (Gorenc)
Pozdravljeni! Nameravam se vseliti v hišo dimenzije 10m*10m*2,9 m, ki je brez predelnih sten (prostor je škatlaste oblike). Seveda pa ima prizidek 4 m*4 m*2,9 m, kjer sta vhod in kopalnica. Prostor je podoben kakemu velikemu skladišču, na sredini je velikanski nosilec. Predelnih sten ne nameravam graditi, sobe nameravam narediti na podstrešju. Hiša je zgrajena iz 30 cm siporeksa. Zanima me, kako višina stropa, ki je 2,9 m in stanovanje brez predelnih sten, vpliva na porabo energije za ogrevanja, je to zanemarljiv strošek ali se splača strop spustiti na 2,6 m? Za odgovor se Vam lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!... (SLONEP)
Kakšen je vpliv odprtine za stopnice na konstrukcijo objekta? (dr_dizel)
Pozdravljeni! Mene zanima, kako je z rezanjem betonske plošče v hiši? Izrezali bi odprtino v plošči za novo stopnišče. Odprtina bi bila v sobi na vogalu hiše, plošča pa se nadaljuje na obe smeri v balkon približno 1 m. Ali bi s tako odprtino porušil statiko? Kakšne so rešitve? Hvala!... (SLONEP)
Kakšna so okna iz aluplasta? (Bpot)
Zastopnik mi je ponudil okna in vrata iz aluplasta. Zanima me kakšen je to material in kakšna je njegova kakovost?... (SLONEP)
Kakšne so prednosti in slabosti notranje izolacije? (stefan)
Kakšne so prednosti in kakšne slabosti, če bi izoliral notranje stene s 5 cm steklene volne in nato čez dal še mavčne plošče na ustrezno podkonstrukcijo?... (SLONEP)
Kako ustaviti pojav kondenza na balkonu? (Jože)
Kako izolirati ogrevan in zaprti balkon, oziroma betonska tla. Spodnja stran je odprta in neizolirana in se na zgornji strani na podu ustvarja kondenz. Hvala za odgovor. ... (SLONEP)
Kakšen je najbolj varčen način prezračevanja? (VanjaF)
Pozdravljeni. Zanima me, kakšen je najbolj varčen način prezračevanja v hiši. Imamo hišo v 3 etažah: klet, prvo nadstropje in drugo nadstropje. V kleti se zrači in ne ogreva, nato se v 1 nadstropju polovica prostorov ne ogreva, tam okna v večini pol odprta, nato v 2. nadstropju ogrevamo vse prostore, ki jih zračimo 2 do 3 krat dnevno s polnim odpiranjem oken (takrat radiatorje zapremo). Zanima me, kako naj zračimo prostore, ker se mi zdi, da, če so okna pozimi v 1. nadstropju cel dan in tudi ponoči odprta, tratimo z energijo, če v 2. nadstropju ogrevamo vse prostore. Poleg tega so občutno hladnejši zgornji prostori, ki so nad prostori, kjer se ne ogreva in se verjetno porabi več energije za ogrevanje teh prostorov. Hvala za nasvet. ... (SLONEP)
Kako izolirati obokan strop? (Joze)
Kako bi toplotno izoliral strop-velb v kleti? Morda narezal stirodur ali kakšen drug material? Zanima me celoten postopek. Lepo pozdravljeni!... (SLONEP)
Kako postopati v primeru pokanja hiše? (NN)
Pred 15 leti smo kupili izgrajeno in vseljeno hišo, tako da pri gradnji nismo sodelovali. Lani so se na sredini hiše, ki je medetažna gradnja, pojavile manjše poke zidu po vertikali. Letos, zaradi najprej moče nato pa suše, pa so se poke močno povečale in se pojavile tudi drugje po drugih stenah. Hiša stoji na hribčku, kjer je tudi podtalna voda, zaradi katere smo pred leti imeli težave z greznico, katero je podtalnica v 14 dneh napolnila. Zdaj imamo že nekaj let kanalizacijo. Po pripovedovanju domačinov, je bilo na mestu hiše nekdaj napajališče živine v vasi. Zanima me ogled in svetovanje ter možna sanacija in vsekakor s tem povezani stroški. Hiša je tudi zavarovana vrsto let proti naravnim nesrečam, če bi se lahko to uveljavljalo. Za kakršni koli odgovor se vam vnaprej zahvaljujem. Lahko tudi naslov koga drugega, ki bi lahko svetoval in pomagal. ... (SLONEP)
Kako zapolniti odprtino med steno in streho ter pozicija parne ovire? (gregor)
Zanima me ali je treba nad betonirano mansardo pod izolacijo namestiti parno zaporo ter ali gre para skozi beton? Kako izolirati prostor med kapno lego in betonskim zobom mansarde? Pri nas je to približno 4 cm široka in 10 cm visoka reža. Hvala.... (SLONEP)
Katero pluto izbrati za talno oblogo? (Rosa)
Spoštovani, zanima me ali je pluta in katere vrste, primerna za sobe, ki jih adaptiramo in, ki jih bomo oddajali kot hotelske sobe oziroma kot garsonjere, s tem, da bodo vsi hodili s čevlji in verjetno ne bodo kaj dosti pazili? Drugo vprašanje pa je, kako narediti tla kopalnice, da ne bomo betonirali, ker imamo v stari hiši spodaj oboke - velbe in se bojimo, da bi bil beton pretežak. Velbi so nekje zelo visoki, višina do 28 cm, notri je za nasutje pesek, ki smo ga odstranili. Na drugem delu stavbe pa so velbi drugačne oblike in so zelo nizki in vidni. Na tla, velbe, smo že položili odtočne cevi in vodo za kopalnico, zdaj pa ne vemo, kako te cevi zaščititi. Ne bi betonirali zaradi teže, pa tudi višine nimamo, saj moramo kopalnice prilagoditi sosednji sobi, vhodu v hotelsko sobo oziroma stanovanje. Hvala za odgovor. ... (SLONEP)
Kako izolirati tla, če smo omejeni z višino? (platoom)
V starejši hiši bi položili laminat in izolirali tla, debelina pa je omejena na skupnih 35 mm. Od tega ima laminat 7 mm, torej ostane za izolacijo še 28 mm. Razmišljam o OSB ploščah, saj so dober izolator in vodoodporne, ne vem pa ali se jih lahko polaga neposredno na stari estrih? Ali je pena za pod laminat zadosten nadomestek parne zapore? Mnenja in predlogi!? ... (SLONEP)
Kako adaptirati klet v kateri je še zemlja? (matej ce)
Nameravam adaptirati klet v 50 let stari hiši. Na tleh kleti je še prst oziroma zemlja. Zdaj me zanima, kako začeti to adaptacijo, da bi bilo kakovostno in dokaj hitro urejeno?... (SLONEP)
Izolacija 200 let stare kamnite hiše (Mitko)
Pozdravljeni, z ženo sva kupila staro hišo staro 200 let (star farovž). Spodnji del hiše je velban. Zidovi so debeli od 80 do 100 cm. Hišo pa bi rada tudi toplotno malo zaščitila, pa čeprav nama vsi govorijo, da ni potrebno nikakršne izolacije nikjer, saj je že sama debelina sten izolacija. Fasada je betonska in prebarvan spodnji del, zgornji del pa neki bel omet in ravno tako pobarvana. Hiša je poleti zelo prijetna saj drži temperaturo od 18 do največ 20 stopinj ne glede na vročino. Hiša je na dolenjskem, kjer so zime zelo mrzle. Zidana je iz kamna, ilovice,... Preurejali bomo notranje prostore. Ali namestimo kakšno izolacijo z ometom. Prosim, če mi odgovorite. Zelo vam bom hvaležen, saj nama vsak svetuje nekaj tretjega. ... (SLONEP)
Kako pregraditi sobo? (Mici)
Pozdravljeni. Živim v bloku in imam 3 sobno stanovanje. Ker imamo doma dva nadobudneža, moramo iz sobe 16 kvadratov narediti dve manjši sobi. Do sedaj smo imeli pregrajeno z omarami, ampak jima to ni več všeč. Soba je velika 325 cm po širini in dolžini 5 m. Sta dva problema. En je ta, da je samo en vhod v to sobo. Drugi pa, da je samo eno okno. Tako, da bi mogoče morala biti ena soba brez dnevne svetlobe. Skica: lllllllllllllllllll k k P k P k k k llllllllllllllMMMll tam, kjer je MMM, so VRATA, tam kjer je PP, je OKNO. Kako bi lahko dobili dve manjši sobi? ... (SLONEP)
Kako odpraviti vlago v montažni hiši? (Ana Turk)
Imamo 20 let staro montažno hišo, ki ni podkletena, kupljena v Ogulinu (podjetje je medtem šlo v stečaj). Zadnja leta imamo probleme z vlago v hiši - vsa oblačila smrdijo po vlagi. Hiša nikjer ne zamaka in ne vemo, kaj bi naredili, da se bi rešili tega neprijetnega vonja. Veseli bomo kakršnegakoli nasveta. Sedaj uporabljajo različne pršilce in zbiralce vlage - prostor se sicer malce razsmradi, oblačila, posteljnina pa še vedno zaudarjajo. Hvala za odgovor, lep pozdrav!... (SLONEP)
Posledice neogrevanja hiše? (Matej)
Lep pozdrav! Letos poleti (junij 2009) sem v novogradnji v pritličju položil lamelni parket in montiral novo kuhinjo. Jeseni sem mislil urediti tudi montažo peči za centralno ogrevanje, vendar mi finančno in časovno ni zneslo. Zanima me, če so lahko kakšne posledice, ker bi položen parket in nova kuhinja bila lahko pozimi izpostavljena temperaturam tudi pod 0 stopinj C. Hvala za odgovor. ... (SLONEP)
Ali se pri kvadraturi stanovanja upoštevajo podboji? (Sonja)
Spoštovani, ko merim uporabno površino posameznega prostora/sobe, ali je pravilno, če merim dolžino posamezne stranice prostora na naslednji način- merim razdaljo od stene do stene? Ali merim od lesenega roba/letvice, ki je kot zaključek položena na parket do iste letvice na drugi strani sobe (gre za lesene letvice/zaključke, ki so položene po tleh kot zaključek parketa v vseh notranjih kotih/robovih med tlemi in steno)? Ali v uporabno površino prostora upoštevam tudi površino prostora, ki je pod vrati med obema podbojema vrat? Gre za podolgovat pravokotnik, ki je večinoma (ne v celoti) pod zaprtimi vrati posamezne sobe. Ali se ta površina imenuje prag? Nekje sem prebrala, da se površina pragov ne upošteva (podobno kot okenskih polic). Najlepša hvala in lep pozdrav. ... (SLONEP)
Kako obnoviti lesene stopnice? (Micka)
Zanima me, kako se lotiti obnove starih lesenih lakiranih stopnic, ki so dotrajane zlasti na delih, kjer se hodi. ... (SLONEP)
Kako izravnati stene v kleti? (Jože)
Kako bi izravnal stene v kleti, ki so že ometane? Ali lahko uporabim kakšno izravnalno maso in hidro premaz, da vlaga ne bi vdirala?... (SLONEP)
Po kolikšnem času se lahko naredi fasada? (Laguna)
Pozdravljeni. Prebral sem nekaj objavljenih člankov na Slonepu na temo toplotne izolacije stavb in sem zdaj v skrbeh. Namreč, popolnoma bom prenovil mansardo (zamenjal ostrešje, na novo zazidal stene mansarde). Seveda me skrbi, kako bo z vlago v na novo zazidanih stenah ter ostrešju. Mojstri pravijo, da to ni problem, jaz pa o tem nisem ravno prepričan. Stene mansarde bodo od zunaj tudi sveže ometane z malto, da se rob stene izenači s staro fasado. Ali res ni treba počakati več kot teden dni? Jaz sem hotel počakati preko zime in takrat narediti fasado. ... (SLONEP)
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 ...
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog