Prireditve - Domov

Butara za Cvetno nedeljo

21.03.2018, 17:00:00 - 21.03.2018, Ljubljana

Na delavnici bomo izdelali butaro v katero bomo vtkali kanček slovenskih običajev.

Že v 9. stoletju zasledimo zapise stare krščanske šege, ko so s "cvetličnim oslom" v procesiji, obeležili prihod Kristusovega vhoda v Jeruzalem. V slovenskem izročilu o tem ni več sledu, pač pa se povsod nosi k blagoslovu snope in šope veja in spomladanskega zelenja.

Verjetno pa je ta šega v Evropi prekrila nek starejši predkrščanski obred "svetega" rastlinja; dreves grmov, cvetlic in zelišč, ki naj bi pospeševale rast, plodnost, odganjale zle čare in bolezen, varovale pred strelo in drugimi ujmami.

Cvetni snop prvotno ni bil samo iz šibja in cvetja, na njem je viselo vedno tudi pecivo. O tem pričajo mnoga imena, ki jih ima tak snop v Sloveniji: presnec/ presmec, beganica/gubanica, prajtelj, potica, presta/pegelj,... Novejša imena nakazujejo prisotne veje: pušelj, pušeljc, šop, mačice, vejnik, leseni žegen, žegen,… in nam najbolj znana butara.

Na delavnici bomo izdelali butaro v katero bomo vtkali kanček slovenskih običajev. Ohranimo našo bogato kulturno izročilo z našimi najmlajšimi. V prehitrem vsakdanu si vzemite čas zase, za otroke, vnuke…

Delavnica je primerna za vse starosti, seveda bodo predšolski otroci potrebovali pomoč staršev, starih staršev. Jabolko ali pomarančo in vrtnarske škarje prinesite s sabo, vse ostalo je všteto v ceni.

Delavnico vodi: dipl.ing.agr. in hort. Stanka Fišer

Vstopnina: 6,50 €

 

Organizator: Botanični vrt Ljubljana
Spletna stran: http://www.botanicni-vrt.si/
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog