Novice - Gozdovi Slovenije

novica

Pred devetdesetimi leti so pripravili prvi naravovarstveni program na Slovenskem

Pred devetdesetimi leti so pripravili prvi naravovarstveni program na Slovenskem
Objavljeno dne 20.01.2010

Na današnji dan, pred 90 leti, je Odsek za varstvo prirode in prirodnih spomenikov Muzejskega društva za Slovenijo predložil pokrajinski vladi za Slovenijo Spomenico - prvi naravovarstveni program na Slovenskem. Odsek za varstvo prirode, predhodnik današnjega Prirodoslovnega društva, je v tem dokumentu utemeljil izjemnost narave v Sloveniji v evropskem merilu ter smiselnost in potrebnost njenega ohranjanja. Varstveni cilji so strnjeni v štiri zahteve, podkrepljene s konkretnimi primeri, obrazložitvami in predlogi.

Kljub temu, da takrat še niso obstajale ustrezne službe za ohranjanje narave, niti ni bilo urejene zakonodaje, se je nekaj zahtev iz Spomenice uresničilo. Npr.: pogodbeno zavarovanje Doline Triglavskih jezer leta 1920 - zametek Triglavskega narodnega parka, zavarovanje rastlinskih, živalskih vrst in jam.

Spomenica ostaja temelj naravovarstvenih programskih dokumentov. Pomembna je za pregled dela v vseh teh letih ter za ovrednotenje deleža Slovenije pri oblikovanju novih ciljev za ohranjanje biotske raznovrstnosti na svetovni ravni.

Ključna ostaja zlasti četrta zahteva Spomenice - zainteresirati najširšo javnost za varstvo prirode - saj so vzroki upadanja biotske raznovrstnosti zasidrani v načinu življenja in osebnih odločitvah posameznika. Če sami nismo prepričani v pomembnost ohranjene narave, v resnici ne občutimo odvisnosti našega življenja od drugih oblik življenja na Zemlji. Vsi naravovarstveni cilji, programi in predpisi pa ostajajo bolj ali manj mrtva črka na papirju.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog