Novice - Zavarovanje

Oglasno besedilo

Vlomilec ukrade občutek varnosti

Vlomilec ukrade občutek varnosti
Objavljeno dne 10.09.2018

O stiskah po vlomu smo se pogovarjali z mag. Mojco Brezavšček.


Ko so vlomili v vaš dom, vlomilci niso odnesli le denarja, zlatnine in predmetov. Vdrli so v vaš intimni svet in ga oskrunili. Vzeli so vam občutek varnosti, ki ga ni lahko povrniti, ugotavlja psihologinja in psihoterapevtka mag. Mojca Brezavšček. Kako prepoznate strah po vlomu in kje lahko poiščete pomoč?»Škode ni bilo, le tista grozna misel, da so bili tam, da je bil nekdo notri in brskal.«

»Dolgo časa sem se zbujala in hodila gledat skozi okno zaradi vsakega sumljivega šuma.«

»Oprezam za vsakim neznancem, ki zaide v našo ulico.«

»Bali smo se, da se bodo vrnili.«

Tako svoje občutke opisujejo žrtve vloma.

Po podatkih Generalne policijske uprave RS je bilo v Sloveniji med letoma 2014 in 2016 skoraj 11.100 vlomov v stanovanjske objekte.

 

Škoda ni le materialna

Da vlom lahko močno in dolgotrajno vpliva na psihološko oziroma čustveno stanje posameznika, potrjuje tudi psihologinja in psihoterapevtka mag. Mojca Brezavšček. Navede več razlogov.

 1. Vlom zelo načne vašobčutek varnosti, še posebno, ker gre za vaš dom, vaše zavetje in prostor, v katerem naj bi se počutili najbolj varne.
  »Kar naenkrat je to oskrunjeno. Občutek zaupanja je zelo težko povrniti. Pogosto je najhuje za tistega, ki prvi najde razdejanje po vlomu, doživi ta šok in nevarnost, ko niti ne ve, ali je vlomilec še tam,« pojasnjuje Brezavščkova.
   
 2. Žrtve poročajo o grozljivo neprijetnem občutku, ko se zavejo, da so jih pred vlomom opazovali in spremljali njihove navade.
  »Občutka se je težko znebiti. Še dolgo se lahko počutijo opazovane ter se impulzivno odzovejo s strahom in stresom vedno, ko jih nekdo gleda, četudi s povsem nedolžnim razlogom.«
   

  Strokovnjakinja pojasnjuje, da je naporno živeti v svetu, v katerem ima žrtev občutek, da jo nekaj nenehno preganja.

   

 3. Nekdo je brskal po vaši intimi, predalih, spodnjem perilu …

           »Ne veste, česa vsega so se dotaknili, in to lahko občutite kot neke vrste posilstvo. Zelo težko se je soočiti s tem, da se je nekdo             dotikal vaših stvari. Lahko vam je tudi odnesel stvari, ki vam veliko pomenijo in vam predstavljajo dragocene spomine,« našteva               Brezavščkova.

V enem od desetih primerov so posledice vloma tako hude, da se žrtve odločijo za selitev, podatke iz Združenega kraljestva navaja raziskava zavarovalnice Allianz.

 

Jeza in strah po vlomu hkrati

Podobno se je zgodilo tudi družini iz okolice Celja, ki so ji v stanovanjsko hišo vlomili v popoldanskem času, medtem ko so njeni člani odšli na družinsko praznovanje. Vrnili so se pozno popoldne, našli odprta in polomljena vhodna vrata ter takoj poklicali policijo. Ukradli so jim denar in nekaj zlatnine.

»V človeka se naselita strah in jeza hkrati,« občutke opisuje sogovornica, ki pove, da so že drugi dan po vlomu vgradili alarmni sistem. Ob tem razlaga, da sta jo bolj kot povzročena škoda in odtujene stvari prizadela drznost vdora in vstop neznanca v njihovo privatno lastnino. Po začetnem šoku, jezi in strahu so se pozneje pomirili in življenje se je vrnilo v stare tire.

Povsem razumljivo je, če si poskušate občutek varnosti povečati z zunanjimi pomagali, kot je hud pes ali alarmna naprava, pojasnjuje Mojca Brezavšček. A včasih niti to ne zadošča. Strah in jeza lahko vztrajata.

V povprečju traja kar osem mesecev, da se žrtve vloma doma vnovič počutijo varne, so ugotovili v raziskavi zavarovalnice Allianz.

»Na storilca ste lahko jezni, ker vam je vzel življenje, kot ste ga poznali, ker ne morete več uživati tam, kjer ste se prej najbolj sprostili, ko ste bili doma sami. Strah lahko zelo oteži vsakdanje življenje.«

Med posledicami stresne izkušnje je lahko na primer slabši spanec. »Vznemirjenost že sama po sebi deluje stresno in lahko vpliva na spanje. Poleg tega vemo, da ima noč svojo moč in se takrat strah še poveča. V postelji lahko ves čas poslušate zvoke iz okolice,« običajne težave žrtev vloma opisuje Brezavščkova.

Za nadaljevanje kliknite tukaj >>.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
 • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice

Anketa

Moja hiša potrebuje