Novice - Zavarovanje

Oglasno besedilo

Video: Ko zagori olje na štedilniku

Video: Ko zagori olje na štedilniku
Objavljeno dne 24.12.2019

V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev.


Še en v nizu čisto navadnih dni. Po prihodu iz službe se lotite priprave družinske večerje. Brez razmišljanja postavite ponev na štedilnik, dodate malo olja, med tem pa pomagate pri reševanju domačih nalog. Trenutek nepozornosti. Olje na štedilniku se vžge! Iz rutine ste v najbolj napeti akciji in vse je odvisno od vas. Boste znali pravilno pogasiti ogenj? Preverite v našem posnetku.

 

Večina požarov doma se začne v kuhinji

Naši cenilci ugotavljajo, da se najpogostejši požari doma zgodijo v kuhinji, in to predvsem zaradi pozabljene hrane na prižganem štedilniku. S tem se strinja tudi Boštjan Žagar, komandir 2. izmene Gasilske brigade Ljubljana, ki pravi, da je kar polovica požarov v gospodinjstvu povezana z uporabo olja. Olja, na katerega se pozabi, tako kot smo predstavili v namišljenem primeru.

 

Opozarja, da so že najmanjše količine olja lahko usodne. V pičlih desetih minutah se lahko namreč nekaj žlic olja segreje do točke, ki lahko povzroči katastrofalne posledice.

 

Olje na štedilniku se vžge zaradi dveh vzrokov

A zakaj se sploh vžge olje, če nanj pozabite? Prvi vzrok za vžig je, da kapljice pregretega olja letijo naokrog. To pomeni, da sta tako zunanja stran posode kot štedilnik mastna in se ob dotiku s plamenom lahko vžgeta.

 

Drugi vzrok pa je, da se olje v posodi vname samo od sebe, če je predolgo časa na štedilniku. To lahko kaj hitro ugotovite in ukrepate, saj predolgo segrevanje olja povzroči vonj, ki ga lahko zaznate, tudi če niste v neposredni bližini. Vse skupaj spremlja tudi gost dim. A pozor, zagori lahko tudi olje, ki je samo močno pregreto in ga poskušate zaliti z vodo!

 

Bolj kot je olje vroče, bolj je dim gost.

 

Kako preprečiti požare v kuhinji?

Pri kuhanju z oljem lahko uporabite vrsto preventivnih ukrepov:

  • Ko kuhate, ne zapuščajte štedilnika, to je ključni ukrep. Med kuho se torej ne ukvarjajte še z drugimi stvarmi.
  • Uporabljajte manjši plamen in manjšo količino olja.
  • Poskrbite, da imate vedno čisto delovno površino, pa tudi napo, ki lahko drugače hitro zagori.

 

Kako gasiti, če olje na štedilniku zagori?

V posnetku s pomočjo gasilcev pojasnjujemo, kako pravilno pogasiti olje na štedilniku. Videli boste tudi, kakšne posledice ima lahko napačno gašenje.

 

Torej, nikakor tovrstnih požarov ne gasite z vodo, temveč le z mokro krpo ali pokrovko. Če pa je požar že razširjen in neobvladljiv, uporabite gasilni aparat CO2. Ta je po mnenju Boštjana Žagarja najučinkovitejši in povzroči najmanj škode. Če ga nimate, uporabite gasilni aparat na prah, ki bi moral biti v vsakem hodniku stanovanjskega bloka oziroma stanovanjske hiše.

 

Oglejte si še, zakaj zagori adventni venček in kako preprečiti požar.

Vir: SLONEP

Več: https://vsebovredu.triglav.si/dom/olje-na-stedilniku

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog