Novice - Zavarovanje

Oglasno besedilo

V radiatorju šumi

Objavljeno dne 07.11.2019

Svetujemo, kako pravilno odzračiti radiator in rešiti še ostale nevšečnosti z ogrevanjem.

 

Okvare ogrevalnega sistema so po številu asistenčnih primerov na drugem mestu za okvarami vodovoda ali kanalizacije. Tako pravijo v našem Asistenčnem centru, kjer dodajajo še, da je pri radiatorjih največ klicev zaradi puščanja vode. A težav z radiatorji je lahko več, ti lahko pokajo, šumijo, se ne segrejejo v celoti… V številnih primerih boste morali poklicati na pomoč strokovnjaka, še sploh, če živite v bloku. A kakšno težavo, predvsem, kako se znebiti zraka v radiatorjih, lahko rešite tudi sami.

 

Poglejmo najbolj pogoste težave, ki jih lahko imate doma, ko je govora o radiatorjih.

 

V radiatorju poka

Radiatorji se pri segrevanju raztezajo in pri ohlajanju krčijo, aluminijasti bolj kot jekleni ali litoželezni. Zaradi tega nastajajo majhni premiki, ki povzročajo pokanje. Pri členastih radiatorjih pa nastajajo raztezki tudi med posameznimi členi, ki se neenakomerno segrevajo.

 

Pokanje v radiatorjih kaže zgolj na to, da se temperatura radiatorjev spreminja. To ni znak, da je kaj narobe.

 

Če vas to moti, lahko poskrbite, da bo temperatura ogrevne vode čim bolj enakomerna, torej da bo avtomatska temperaturna regulacija ogrevanja delovala glede na zunanjo temperaturo.

 

V radiatorju šumi

Pravzaprav šumi v radiatorskem ventilu in to takrat, ko je hitrost pretoka ogrevne vode skozi ventil prevelika. To je posledica prevelike razlike v tlaku pred in za ventilom. Običajno se to dogaja v nižjih etažah starejših večstanovanjskih stavb, kjer je razvod ogrevanja urejen z dvižnimi vodi.

 

Ta šum lahko odpravite z zamenjavo radiatorskega ventila, ki mora biti dinamično nastavljiv. Najboljša je kombinacija termostatskega radiatorskega ventila in regulatorja diferenčnega tlaka.

 

Najbolje je, če to napako odpravite za celotno stavbo s hidravličnim uravnoteženjem razvodnega sistema.

 

Eko sklad nudi nepovratne spodbude za hidravlično uravnoteženje celotnega sistema ogrevanja. Vendar tu potrebujete soglasje stanovalcev bloka.

 

Del radiatorja je topel, del pa mrzel

V ogrevalnem sistemu je voda tista, ki prenaša toploto od kotla do radiatorjev. Če v delu radiatorja voda ne kroži, se tisti del ne segreje. Vzrokov zato je lahko več: 

  • Hladen zgornji del radiatorja in topel spodnji del kaže, da je v radiatorju zrak. To je znak, da ga morate odzračiti.
  • Če je po vertikali del radiatorja ob ventilih topel, drugod pa hladen, kaže na to, da je oddaljeni del radiatorja zamašen, da so se tam nabrale usedline. Najprimernejši ukrep je, da usedline trajno odstranijo v celotnem ogrevalnem sistemu.
  • Topel zgornji del radiatorja in hladen spodnji del pomeni, da je pretok vode skozi radiator zelo majhen. Verjetno je termostatski ventil priprt ali pokvarjen. Če pa je hkrati v prostoru dovolj toplo, je ogrevanje primerno in se ne obremenjujte s temperaturo radiatorja.

 

Neenakomerno ogret radiator lahko vpliva tudi na točnost meritve in na plačilo ogrevanja po dejanski porabi. Običajno v vašo škodo.

 

V radiatorju brbota

Brbotanje ali žuborenje v radiatorju se pojavi pri dvofaznem toku (voda in zrak) v ceveh ali radiatorjih. Izginilo bo, ko bo celotna instalacija, vključno z radiatorji, odzračena in sistem pravilno napolnjen.

 

Pred in po odzračevanju preverite tlak v sistemu in po potrebi dopolnite z vodo.

 

Žuborenje v radiatorju je lahko tudi znak, da je v njem zrak, obtočna črpalka pa je tako močna, da vodo kljub temu pošilja v radiator. Takrat v radiatorju pada ogrevna voda kot slap, kar je moteče. Tudi v tem primeru pomaga odzračevanje.

 

Zrak v radiatorju: kako ga pravilno odzračiti?

Če ni urejeno samodejno odzračevanje, se zrak lahko nabere na zgornji strani radiatorjev in ovira ogrevanje. Tega odstranite skozi odzračevalni ventil na radiatorju.

 

Za odzračevanje radiatorjev so v radiatorje vgrajeni odzračevalni ventili ali pipice. Nekateri odzračevalni ventili se odpirajo s ključkom, z roko ali z izvijačem. V nekaterih stavbah pa so odzračevalni ventili samo na radiatorjih v najvišji etaži, načelno v nižjih etažah ni možnosti, da bi se v radiatorjih nabiral zrak.

 

Za odzračevanje potrebujete odzračevalni ključek ali izvijač (odvisno od tipa odzračevalnega ventila), malo posodico in krpo.

 

  • Če je možno, izključite obtočno črpalko in počakajte, da se pretok v instalaciji umiri.
  • Podstavite posodico pod odprtino odzračevalnega ventila in ventilček s ključkom rahlo odvijte. Slišali boste uhajanje zraka.
  • Ko zrak neha sikati in se pokažejo vodne kapljice, odzračevalni ventil privijte in s krpo obrišite, kar se je zmočilo.
  • Preden vključite obtočno črpalko, poglejte, če je tlak vode v instalaciji še zadosten, po potrebi dopolnite sistem.

 

Če je na radiatorju vgrajena odzračevalna pipica za ročno odzračevanje radiatorjev, je postopek enak, vendar v tem primeru ne potrebujete orodja.

 

Za nadaljevanje članka kliknite >>

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog