Novice - Zavarovanje

Oglasno besedilo

Preprečite uhajanje plina

Preprečite uhajanje plina
Objavljeno dne 21.05.2018

Uporaba zemeljskega plina v gospodinjstvu je vedno bolj popularna. Poskrbite, da bo tudi varna.


Uporaba zemeljskega plina v gospodinjstvu je vedno bolj popularna ne samo za ogrevanje prostorov, ampak tudi za kuhanje in pripravo tople sanitarne vode. Odlike zemeljskega plina so takojšnja in enakomerna toplota, nizke cene in najvišji dolgoročni prihranki. Toda le, če ga varno uporabljate. Pri Gospodarskem interesnem združenju za distribucijo zemeljskega plina svetujejo, kaj storite, če ugotovite, da je prišlo do uhajanja plina.


Najvišji dolgoročni prihranki

Prednost uporabe zemeljskega plina so ugodne cene in nizki stroški. To so v študiji potrdili na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani. Ugotovili so, da zemeljski plin v 20 letih obratovanja ogrevalnega sistema zagotavlja daleč najvišje prihranke v primerjavi z ostalimi energenti.

Glede na njihov izračun ima hiša energijskega razreda E (bolj potratna hiša velikosti 180 m2), ki za ogrevanje uporablja kotel na zemeljski plin, za 23 odstotkov višje prihranke, kot če bi uporabljala lesno biomaso. V primerjavi s toplotno črpalko zrak-voda so prihranki pri plinskem kotlu še višji in dosegajo 30 odstotkov.


Za energijsko hišo razreda E prihranki v 20 letih obratovanja ogrevalnega sistema znašajo več kot 18.000 evrov.


Pri zemeljskem plinu je najugodnejša tudi začetna investicija. Vgradnja kotla na zemeljski plin stane od 3.000 evrov dalje, investicija pa se povrne v pičlih treh letih. Pri uporabi toplotne črpalke je ta doba 8 let, pri kotlu na kurilno olje pa 12 let.
 

Največje napake pri starejših pečeh

Največje napake pri uporabi zemeljskega plina se pojavljajo pri starejših plinskih pečeh, ki zrak, potreben za gorenje, zajemajo iz prostora, topel zrak oziroma dim pa se nato dviguje po dimniku. Te plinske peči morajo za dovod zraka vsebovati ustrezne odprtine v oknih, vratih ali zidu, ki ne smejo biti zaprte, prelepljene ali celo odstranjene. V nasprotnem primeru lahko zraka za zgorevanje zmanjka, kar lahko privede do zastrupitve z ogljikovim monoksidom.

Včasih lahko na manjši dovod zraka za zgorevanje vplivajo tudi gradbene adaptacije stavb. Denimo, ko se po vgraditvi novih oken ali vrat spremeni oziroma zmanjša dovod zgorevalnega zraka.


Če ste v dvomih o ustreznosti dovoda zraka, se takoj posvetujte z dimnikarjem, inštalaterjem ali operaterjem distribucijskega sistema.


Zelo učinkovita rešitev tega problema je zamenjava starejše peči z novo kondenzacijsko, kajti te delujejo neodvisno od notranjega zraka in zrak črpajo iz okolice objekta. Obenem so tovrstne peči varčnejše, saj porabijo manj energije in tako vplivajo na nižje stroške ogrevanja.

Za nadaljevanje kliknite tukaj >>.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog