Novice - Zavarovanje

Oglasno besedilo

Nakup nepremičnine: Kako se zavarovati?

Nakup nepremičnine: Kako se zavarovati?
Objavljeno dne 14.12.2018

Nakup stanovanja ali hiše ni enostavna ali hitra odločitev. Ko se končno odločite, je za vami dolgo obdobje iskanja, številni ogledi in skrben premislek, ali ste res našli svoj novi dom. Preden se lahko zasluženo vselite, pa sledi še za mnoge precej bolj stresen del, kako nepremičnino plačati.


Večina mora za tak znesek najeti kredit. Zavedate se, da predstavlja precejšnje finančno breme. Da ga boste zmogli, ne glede na to, kaj življenje prinese, je smiselno, da premislite tudi o sklenitvi življenjskega zavarovanja kreditojemalcev.
 

Kaj je življenjsko zavarovanje kreditojemalcev?

Življenjsko zavarovanje kreditojemalcev je zavarovanje za primer smrti kreditojemalca s padajočo zavarovalno vsoto. S sklenitvijo zavarovanja si zagotovite, da bo kredit, če umrete, poplačan iz zavarovanja in ne bo obremenil vaših dedičev ali porokov.

Ob sklenitvi zavarovanja se višina zavarovalne vsote določi tako, da ni nižja od zneska najetega kredita. Zastavi se v korist kreditodajalca do višine neodplačanega dolga. Z leti se ta zavarovalna vsota znižuje, tako kot se z odplačevanjem kredita znižuje tudi znesek še neodplačanega kredita.

Zavarovanje se sklene z zavarovalno dobo, ki je enaka dobi odplačevanja kredita.

Osnovnemu zavarovanju za primer smrti lahko priključite še:

  • dodatno zavarovanje kritičnih bolezni, ki vključuje kritje za 13 kritičnih bolezni, in/ali
  • dodatno zavarovanje nezgodne invalidnosti, ki krije nastanek 50 ali več odstotne trajne nezgodne invalidnosti.

Obenem lahko na svoji polici zavarujete še drugo osebo, od katere je prav tako odvisno odplačevanje kredita (vzajemno zavarovanje).


To ni varčevanje

Vedeti morate, da življenjsko zavarovanje kreditojemalcev ne vključuje varčevanja.

Ob izteku police življenjskega zavarovanja kreditojemalcev ne dobite izplačane zavarovalne vsote.

Klasične oblike življenjskih zavarovanj so kombinacija varčevanja in zavarovanja za primer smrti. V času trajanja zavarovanja ste tako zavarovani za primer smrti, ob izteku police pa dobite izplačano zavarovalno vsoto, za katero ste se zavarovali.

V večini primerov pri klasičnih življenjskih zavarovanjih zavarovalne vsote niso dovolj visoke, da bi zadoščale za kritje najetega kredita. Namen zavarovanja kreditojemalcev je, da vam omogoča že s sorazmerno nizko premijo doseči visoko zavarovalno kritje, ki ga potrebujete zaradi najetega kredita.


Če že imate življenjsko zavarovanje

Če že imate sklenjeno katero od oblik klasičnega življenjskega zavarovanja, vam svetujemo, da tega zavarovanja ne prekinjate oziroma spreminjate. Ob najemu kredita ga lahko zastavite v korist banke. Za razliko do polne višine najetega kredita lahko sklenete še življenjsko zavarovanje kreditojemalcev, ki je tudi zastavljen v korist banke.


Zdravniški pregled

Ali boste morali pred sprejemom v zavarovanje opraviti zdravniški pregled, je odvisno od želene zavarovalne vsote in vaše starosti.

Zavarovalnica ima po starostnih skupinah določene limite, katerih višina pada s starostjo – starejši kot ste, nižji je limit. Če želena zavarovalna vsota presega višino limita, boste morali opraviti zdravniški pregled.

Z rezultati zdravniškega pregleda lahko zavarovalnica oceni višino tveganja, ki ga prevzema za čas trajanja zavarovanja in določi zavarovalno premijo pri želeni zavarovalni vsoti.

Stroške zdravniškega pregleda pri življenjskih zavarovanjih kreditojemalcev krije Zavarovalnica Triglav. Sklenitev zavarovanja z opravljenim zdravniškim pregledom je za vas dodatna prednost, saj imate že ob začetku zavarovanja zagotovljeno polno višino zavarovalne vsote tudi za primer naravne smrti.

Pri zavarovanju, sklenjenem brez zdravniškega pregleda, pa v prvih šestih mesecih od začetka zavarovanja velja polovično jamstvo, če umrete naravne smrti. To pomeni, da zavarovalnica ob naravni smrti izplača samo polovico dogovorjene zavarovalne vsote, kar pa ne velja, če zavarovana oseba umre zaradi nezgode.

Nadaljevanje članka >>
Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog