Novice - Zavarovanje

Oglasno besedilo

Kriteriji za izbor nepremičnine

Objavljeno dne 26.05.2019

Lokacija nepremičnine

Izbor lokacije je ključen, saj gre za lastnost nepremičnine, ki je nespremenljiva. Pri premisleku morate upoštevati številne dejavnike, kot so oddaljenost od delovnega mesta in s tem povezani načini in stroški dnevnih migracij, bližina šol in vrtcev, dostopnost prometnih povezav, pa tudi varnost in urejenost kraja oziroma soseske.

Ustreznost lokacije je seveda odvisna od želja in prioritet. Vam je pomembnejša bližina zelenih površin, mestnega utripa ali morda nakupovalnega središča? Ste v zameno za mir v objemu narave pripravljeni na spopad z vsakodnevno gnečo na mestni vpadnici? Si želite, da bi otroci v šolo hodili peš, ali jih boste tja vozili z avtomobilom?

Pri izbiri lokacije ni odveč tudi vpogled v prostorski plan območja, ki vam bo povedal, kakšni so razvojni načrti za neposredno okolico v prihodnosti. Verjetno si nihče ne želi kupiti stanovanja s čudovitim razgledom na mesto, ki ga bo že čez dve leti zaprla nova poslovna stavba, ali hiše na parceli, ob kateri je načrtovana hitra cesta.


Velikost in razporeditev prostorov

Čeprav se o ustreznosti nepremičnine po navadi odločamo na podlagi njene velikosti, je po mnenju nepremičninskih agentov in arhitektov razporeditev prostorov pogosto pomembnejša od kvadrature. Od razporeditve je namreč v veliki meri odvisna uporaba prostorov, s tem pa dinamika vsakodnevnega življenja, ki se bo odvijalo v njih.

Pri odločanju je tako najpomembnejše vprašanje, kako si želite preživljati čas doma. Se boste ob večerih družili s prijatelji ob kuhinjskih podvigih ali se sproščali ob gledanju filmov v dnevni sobi? Si želite stalnega stika in povezanosti ali vsak od članov gospodinjstva potrebuje nekaj zasebnosti? Potrebujete dodatni kotiček za delo od doma ali bi raje imeli prostorno spalnico?

Arhitekt Matevž Frančič opozarja, da absolutni velikosti hiše in stanovanja nista popolnoma primerljivi. Hiša s površino 150 kvadratnih metrov je po velikosti uporabnih prostorov primerljiva s stanovanjem površine okoli 100 kvadratnih metrov, saj v hiši precej večji del predstavljajo veže, stopnišča in hodniki, ki so v večstanovanjskih zgradbah del skupnih prostorov.


Infrastruktura nepremičnine in njene okolice

Pri oceni ustreznosti infrastrukture sta pomembni tako infrastrukturna opremljenost nepremičnine kot njene ožje okolice. Spreminjanje prve, na primer napeljava novega vira ogrevanja ali električnega priključka, je lahko dolgotrajno in povezano s precejšnjimi stroški, ki jih morate upoštevati v proračunu. Na razvoj in spremembe infrastrukture v okolici pa imate le malo vpliva.

Pred odločitvijo se torej temeljito pozanimajte o opremljenosti nepremičnine, možnostih in stroških nadgradnje ter morebitnih načrtih za razširitev javne infrastrukture v okolici. Asfaltiranje ceste ali sprememba prometnega režima, izgradnja garažne hiše v bližini ali razširitev plinskega omrežja – vse to bo v prihodnosti vplivalo na kakovost bivanja, pa tudi na vrednost vaše nepremičnine.


Stroški vzdrževanja

Poleg sredstev za nakup, gradnjo ali obnovo, se pravi stroškov, ki jih boste z nepremičnino imeli pred vselitvijo, ne pozabite tudi na stroške vzdrževanja nepremičnine in življenja v njej. Ti na dolg rok lahko predstavljajo celo večji del stroškov z nepremičnino in zato pri izbiri nikakor niso nepomembni.

Pri tehtanju različnih možnosti torej ne pozabite upoštevati stanja nepremičnine in morebitnega vložka, ki bi ga zahtevala obnova ali vzdrževanje. Primer: če je fasada slabo toplotno izolirana, bodo stroški ogrevanja pozimi večji, če pa se odločite za prenovo oziroma dodatno izolacijo, bo ta precejšen enkratni strošek. Podobno velja za obnovo ali menjavo dotrajanih delov stavbe, na primer strehe, oziroma menjavo odsluženih napeljav ali virov ogrevanja.


Kaj pričakujete od novega doma

Nakup nepremičnine in selitev sta pogosto že sama po sebi pomemben del uresničitve življenjskih načrtov, z njima pa je po navadi povezana tudi večja ali manjša sprememba življenjskega sloga. Pri izbiri zato vedno upoštevajte tudi srednje- in dolgoročne načrte ter želje, ki jih želite uresničiti z življenjem v novem domu.

Si že več let želite lastnega vrta, popravljanja starih avtomobilov v garaži ali pa bo novi dom predvsem varna postojanka med številnimi potovanji? Načrtujete povečanje družine ali začetek lastnega posla v domači delavnici? Bi se radi aktivno pridružili delovanju v lokalni skupnosti ali si v prostem času želite več miru in zasebnosti?

Za nadaljevanje kliknite tukaj >>.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog