Novice - Zavarovanje

Oglasno besedilo

Kdaj ob prenovi doma poklicati strokovnjaka?

Kdaj ob prenovi doma poklicati strokovnjaka?
Objavljeno dne 09.10.2018

Preverite, pri katerih posegih je za strokovno mnenje treba prositi arhitekta, statika ali strojnika.Če želite svoj dom prenoviti, polepšati, obnoviti ali celo povečati, je bolje, če se obrnete na strokovnjake, ki razumejo kompleksnost stavbne zasnove. Preverili smo, pri katerih posegih pa je nujno, da vam pomaga  strokovnjak.

Pogovarjali smo se z arhitektko Lenko Kavčič, inženirjem statikom Markom Vrabcem. in inženirjem gradbeništva dr. Iztokom Šušteršičem, ki sodelujejo pri projektu Odprte hiše.


Kdaj pri prenovi doma potrebujete nasvet arhitekta?

Arhitekt vam pomaga, da skupaj opredelite in strokovno izvedete želje in potrebe po novem. Ob natančni opredelitvi vaših želja se v sodelovanju z arhitektom pokaže vrsta dejavnikov, ki v začetku nisi bili tako očitni, a bodo bistveno vplivali na kakovost rešitev po posegu.

Menjava oken, zamenjava talnih oblog, nova funkcionalna zasnova prostorov – pri vseh teh posegih potrebujete temeljit premislek in strokovno podporo.

Stavbe delujejo celostno. Zamenjava enega elementa bistveno vpliva na druge, zato je celostna presoja pri prenovah zelo pomembna.

 

Kateri posegi zahtevajo pomoč strojnega inženirja?

 Strokovnjaka za strojne instalacije je treba nujno poklicati:

  • ob zamenjavi energenta za ogrevanje objekta in pripravo tople sanitarne vode;
  • ob zamenjavi radiatorskega ogrevanja s talnim;
  • za izračun nove grelne in hladilne moči za objekt, ki je bil energetsko saniran;
  • ob načrtovanju hlajenja v objektu;
  • ob načrtovanju prezračevanja v objektu.

Ob energetski sanaciji ter ob prenovi objekta se s strokovnjakom ali projektantom strojnih instalacij pogovorite o tem, kaj je smiselno narediti z obstoječimi strojnimi instalacijami. Ali se bodo obnovile, dopolnile ali zamenjale?

Po energetski sanaciji ali zamenjavi oken objekt bolj tesni. Toplotne izgube so manjše, hkrati nastane potreba po prisilnem prezračevanju. Stanovalci se zato pogosto odločajo za vgradnjo toplotnih črpalk (večinoma zračne toplotne črpalke) ter za zamenjavo ogreval iz radiatorskega sistema v sistem talnega ogrevanja. Prav tako se odločajo za izvedbo prezračevalnih sistemov z rekuperacijo toplote.

V takih primerih je zato zelo pomembno, da inženir naredi pravilne izračune in da skupaj z inženirjem izberete smiselne, pravilne in racionalne sisteme ogrevanja, pripravo tople sanitarne vode ter hlajenja in prezračevanja.

Za vse predlagane rešitve je nujno, da strojni inženir naredi izvedbeno načrtov strojnih instalacij, posledično tudi električnih instalacij, ki so usklajeni z novim gradbenim in obrtniškim stanjem na objektu ter z novo gradbeno fiziko objekta.

Za nadaljevanje kliknite tukaj >>.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice

Anketa

Moja hiša potrebuje