Vprašanja - LizingOdkup skupnih prostorov?

VPRAŠANJE:

Zanimam se za odkup dela skupnih prostorov v večstanovanjski stavbi. Lastnikov je 16 in glede odkupa se morajo vsi strinjati. Zanima me, s kom se dogovarjati o odkupu v primeru, ko je v zemljiški knjigi kot lastnik vpisana fizična oseba, kot upnik in zastavljatelj pa banka (primer hipoteke) in na koga v primeru, ko je kot lastnik vpisano podjetje za financiranje (Hypoleasing). S kom se v teh dveh primerih sklepa pogodba o prodaji oziroma, kdo o tem odloča?

(irena)


ODGOVOR:

Vedno se morate o prodajo oz. razpolaganju z določeno nepremičnio dogovarjati z lastnikom. V primeru, da je nepremičnina obremenjena s hipoteko, se vseeno dogovarjate z lastnikom, le-ta za je po navadi omejen z dolćnostjo, da o morebotni prodaji obvesti svojo kreditodajalko.

Pri lastnikih, kjer je vpisano podjetje za financiranje, se dogovarjate z lizingodajalcem, ki je zaradi svojega lastništva ključni pri odločanju o razpolaganju z nepremičnino ter z lizingojemalcem, na katerega bo prodaja vplivala. Kako se bosta slednja dogovorila pa je stvar njunega osnovnega pravne posla (lizinga), katera določila nam niso znana.

Poglejte še:

03.06.2009 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice

Anketa

Moja hiša potrebuje