Novice - Krediti

Oglasno besedilo

6 počitniških stroškov, ki jih morate upoštevati pred odhodom

Objavljeno dne 11.06.2018

V trenutku, ko rezervirate in plačate letne počitnice, za katere ste delali vse leto, vas obda občutek olajšanja. Zavedate se, da je pred vami le še čakanje na datum odhoda. Vseeno razmislite tudi o stroških, ki utegnejo nastati med samim dopustovanjem.

Pri načrtovanju počitnic v največji meri upoštevate stroške poti in nastanitve. Lažja, a za odtenek dražja pot do končnega aranžmaja, je prek turistične agencije. Ta poskrbi za celotno organizacijo, na vas pa je, da se sprostite in začnete sanjariti ter načrtovati kaj vse boste počeli na zasluženem dopustu.

V drugem primeru si počitnice organizirate sami. Osrednji izdatek bo prav tako sestavljen iz bivanja in vrste prevoza, a stroške boste imeli pod nadzorom vi. Tu se utegne skrivati past, saj pri upoštevanju končnega proračuna za dopust niste upoštevali stroškov, ki utegnejo nastati po odhodu na destinacijo.

Da vas zaradi nepredvidenih izdatkov ob prihodu domov ne bo bolela glava, smo pripravili nekaj primerov, na katere morate biti pozorni že pri načrtovanju počitnic.

Stroški zdravstvenih storitev v tujini

Stara modrost pravi, da nesreča nikoli ne počiva. Pred dopustovanjem niti ne želite pomisliti, da se lahko poškodujete. Navkljub temu pred odhodom ne pozabite poskrbeti za ustrezno zdravstveno zavarovanje za tujino. Stroški zdravljenja ali prevoza v ljubo Slovenijo utegnejo, zlasti pri potovanju v oddaljenejše države, zrasti v nebo.

Poskrbite, da boste sklenili ustrezno nezgodno zavarovanje za vas in vašo družino kjerkoli v svetu se boste nahajali.

Nezgoda s prevoznim sredstvom

Nekateri se na dopust odpravljate z lastnim prevoznim sredstvom, ki vas lahko v najbolj neprimernem trenutku pusti na cedilu. Zaradi stroškov popravila se vam bo podrl načrtovan proračun, posledično bodo počitnice pokvarjene.

Eden izmed možnih scenarijev je tudi prepozen prihod na letališče, ko le še pomahate letalu in upate, da bo naslednji odhod čim prej in da nova letalska vozovnica ne bo predraga. Imate plačano namestitev, na dopust ste čakali celo leto. V nobenem primeru se nočete vrniti domov, za prihod na cilj ste pripravljeni odšteti pravo malo bogastvo

Z uporabo kreditne kartice Ide@l Mastercard zneska ne boste plačali v celoti, temveč boste nastalo finančno obveznost razdelili na več mesečnih obrokov, tako da počitniški proračun ne bo preveč trpel. Še vedno si boste privoščili obisk načrtovanih znamenitosti, uživali v kulinaričnih specialitetah in se razvajali v masažah.

Obisk znamenitosti in druge aktivnosti

Ljubitelji kulture ne pozabite pripraviti okvirnega načrta znamenitosti, ki jih nameravate obiskati. Niso vsi ogledi brezplačni, naredite okvirno oceno stroškov ogledov muzejev, galerij … Enako velja za ljubitelje kulinarike, ki boste razvajali vaše brbončice. Pozanimajte se o cenah izbranih restavracij, ki jih imate na seznamu želja.

Ne pozabite, da imate z Ide@l Mastercard kartico na voljo številne ugodnosti in doživetja, ki jih omogoča program Mastercard® Priceless Cities.

Malenkosti, na katere ste povsem pozabili

Ne pozabite s seboj vzeti na počitnice malenkosti, brez katerih na destinaciji ne morete. Tu mislimo na sončno kremo, kopalke, primerno obutev, dežnik, toaletne pripomočke in podobne zadeve. Na prvi pogled si boste mislili, da nakup nekaj malenkosti na destinaciji ne predstavlja večjega stroška. A na koncu boste spoznali, da bi si za te nakupe lahko privoščili kakšno aktivnost, ogled znamenitosti …

Stroški nadomestil finančnih storitev v tujini

Med stroške, na katere večina ne pomisli, so tisti, ki nastanejo pri finančnih storitvah v državah izven evro območja. Med drugim so se nekatere banke pred časom odločile, da začnejo zaračunavati nadomestila ob dvigu gotovine ali plačilu na POS terminalih v valuti, ki ni evro. Pri Sberbank banki tega nadomestila nimamo.

Pri plačilnih storitvah v tujini lahko dodatni stroški nastanejo še na dva druga načina. Pri dvigu gotovine na bankomatih in pri plačilu produktov ali storitev prek POS terminalov. V izogib dodatnemu strošku se v prvem primeru odločimo na bankomatu za dvig gotovine v lokalni valuti. Enako odločitev sprejmemo tudi pri plačilu prek POS terminala. Nikakor se ne smemo odločiti za storitev konverzije v evre, saj je omenjena storitev komercialne narave. Banka lastnica bankomata ali POS terminala sama oblikuje menjalni tečaj, kjer se marža za dvig v evrih lahko giblje med 3-odstotki in 7-odstotki.

Hrana in pijača

Odločitev, kako se boste prehranjevali na oddihu, je povsem vaša. Na voljo imate več možnosti. Pri prvi si prehrano organizirate sami, to možnost pa bi razdelili še na dva dela. Z lastnim kuhanjem, pečenje si obroke pripravite sami, ali pa se odločite za obisk restavracij. Ljubitelji udobja pa imate na voljo hotelske pakete, kjer so obroki vključeni v ceno. Takšen aranžma je lahko v določenih državah, kjer so živila v trgovini draga, cenovno ugodnejša rešitev.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog