Novice - Krediti

Oglasno besedilo

5 vprašanj, ki jih postavite izvajalcu pred prenovo ali gradnjo nepremičnine

Objavljeno dne 21.05.2018

Sprejeli ste odločitev, da boste prenavljali stanovanje ali se lotili gradnje hiše. Okviren proces imate na papirju in v glavi, nimate pa še izbranega izvajalca. Izbor slednjega na prvi pogled ne deluje tako zahtevno kot prenova ali gradnja, vendar je na koncu slab izbor lahko razlog za nezadovoljstvo.

Prenova ali gradnja nepremičnine velja za pomembno življenjsko odločitev, hkrati pa utegne biti zelo stresna izkušnja. Pri dosegu končnega cilja, selitvi v nov dom, morate opraviti kar lepo število korakov. Priprava načrta prenove ali gradnje, ocena končnih stroškov, zbiranje informacij, kje boste dobili najugodnejši stanovanjski kredit in izbira izvajalca ali izvajalcev, ki bodo poskrbeli, da se boste v svojem domu počutili najbolje.

S pravilnim izborom izvajalcev znižate raven stresa in se izognete številnim nevšečnostim, ki prežijo pri procesu prenove oziroma gradnje. Pripravili smo pet vprašanj, ki si jih postavite pred izbiro izvajalca. V vsakem primeru pa imejte v mislih, da na prvo mesto postavite kakovost in ne cene. Ne zanemarite tudi pogovorov s prijatelji, znanci, sodelavci, ki so že končali takšen projekt. Ne pozabite, investicija v nepremičnino je ogromna, po koncu ni popravnega izpita.

Ali lahko kontaktirate prejšnje stranke in kakšne so reference?

Naj vam ne bo nerodno zastaviti potencialnemu delodajalcu to vprašanje. In naj vas ne bo strah poklicati strank, ki so z njim sodelovale. Vi ste vzeli stanovanjski kredit, vi gradite nov dom, v katerem boste preživljali še leta in leta. Več kot boste prejeli referenc, boljšo predstavo si boste ustvarili. Nekdanjim strankam postavite čim več vprašanj. Ali so dela zamujala, kakšna je bila komunikacija, so bili potrebni popravki, kako je bilo s plačilom …

Postavite izvajalcu vprašanja o dosedanjih projektih, ki jih je izvedel. Kje je delal, koliko časa je porabil za posamezen projekt, ali je svoje delo fotografiral … V kolikor gre za gradnjo hiše se zapeljite in si jo oglejte. Morda s tem ne boste dobili veliko informacij, bo pa lahko to dobra prva informacija.

Pri tem vprašanju bi dodali še osebe, ki jih poznate. Prijatelje, kolege, sodelavce … Bi oni koga priporočili oziroma odsvetovali. Kakšne so imeli izkušnje, na kaj morate biti pozorni, kje so naredili napako pri izboru izvajalca?

Koliko časa bo potekala prenova?

V kolikor čas prenove ni na vaši strani, potem je dodelana časovnica izjemno pomembna. Razloge, zakaj se vam mudi, poznate vi. Pa naj bo to, da ste v veselem pričakovanju, se morate izseliti iz dosedanjega prebivališča ali kar koli drugega. V teh primerih naj izvajalec natančno definira obseg vseh del in do kdaj jih bo končal.

Naj vam predstavi tudi morebitne druge projekte, ki jih morebiti izvaja istočasno. Bo zaradi njih uspel pravočasno izpolniti obljubo, ki vam jo je dal? Bodite iskreni in mu predstavite, zakaj morajo biti dela dokončana do roka in enako mero iskrenosti zahtevajte tudi od njega.

Na sam potek prenove vežite tudi plačilo. Dogovorite se, da celotne izvedbe del ne boste plačali v naprej, temveč del po izvedenih delih. S tem boste motivirali izbranega izvajalca, da bo do dogovorjenega roka opravil svoje delo. Ob tem pa preverite, ali je bilo delo opravljeno kakovostno.

Bo pri projektu sodeloval še kakšen podizvajalec?

Boste pri prenovi oziroma gradnji imeli več izvajalcev, med temi pa bo vsak opravil svoje delo. Ali pa boste najeli enega izvajalca, ki bo delo zaupal različnim podizvajalcem. Vsaka odločitev ima svoje prednosti in tudi slabosti.

V prvem primeru boste sami izbirali izvajalce, ki vam bodo najbolj ustrezali. Boste pa v tem primeru tudi bolj obremenjeni. Skrbeli boste za organizacijo, nadzor in komunikacijo. V drugem primeru bo komunikacija potekala z glavnim izvajalcem, ki bo skrbel za izbor podizvajalcev, komunikacijo in nadzor nad njimi. Kakšen bo strošek enega ali druga načina, je odvisen od vas in vaših pogajalskih sposobnosti.

Ali potrebujem še kakšna dovolila oziroma imam vsa potrebna?

Ker niste strokovnjak na tem področju bi se vam lahko utegnilo pripetiti, da ste nevede pozabili na ureditev kakšnega dokumenta. Izvajalci imajo prakso, zato vam lahko svetujejo. Pri gradnji nove nepremičnine sta glavna dokumenta gradbeno in uporabno dovoljenje.

Kako pa je s prenovo, kjer podirate stene, vgradite večja okna ali pa spremenite lokacijo stopnišč? Ali v primeru manjših posegov v vašem stanovanju? V takšnih primerih se obrnite na izvajalca, v kolikor pa še vedno ne boste prepričani, da imate vse urejeno, se posvetujte tudi z arhitektom ali pravnim svetovalcem oziroma osebami, ki so strokovnjaki na tem področju. Po koncu del si ne želite imeti dodatnih stroškov ali drugih težav, do katerih lahko pripelje neurejena dokumentacija.

Ali ima izvajalec registrirano dejavnost in sklenjeno zavarovanje?

Ker nesreča nikoli ne počiva, je nujno, da zastavite to vprašanje. Je že res, da pri strošku, kot ga predstavlja prenova stanovanja ali gradnja nepremičnine, gledamo na vsak cent, vendar vas še enkrat opozarjamo, da upoštevate kakovost, čeprav boste na ta račun plačali kakšen evro več. Zato preverite, ali ima izvajalec svojo dejavnost registriranooziroma ima dovoljenje za izvedbo del. Preverite, ali ima zavarovano svojo odgovornost za škodo, ki utegne nastati. Ti zadevi bosta koristni v primeru morebitne škode, v kolikor do nje pride. V nasprotnem primeru lahko tvegate globo za nepravilnosti tudi vi, saj ste izbrali izvajalca, ki je v prekršku. Mišljena ni le materialna škoda, ki utegne nastati, temveč lahko pride do primera, ko se delavec poškoduje. V tem primeru vam grozi celo odškodninski zahtevek.

Na to temo bi vezali še nasvet glede izdaje računa. Dogovor o izvedbi dela brez izdanega računa je v Sloveniji stalnica, pri kateri hitro nastane težava, ko pride do kakšne nepravilnosti. Prejet račun je dokaz o opravljenem delu, služi tudi za uveljavljanje garancije oziroma za reklamacijo. Dodaten dokaz, ki vam služi pri dokazovanju je priprava ponudbe in pogodba, ki nam med drugim zagotavlja garancijo za opravljeno delo.

Za več nasvetov o stanovanjskem kreditu kontaktirajte naše svetovalce

Za več nasvetov in informacij o stanovanjskih kreditih so vam na voljo naši svetovalci, ki vam bodo pomagali izbrati stanovanjsko posojilo po vaši meri. Za sestanek se lahko dogovorite na brezplačni telefonski številki 080 22 65, prek obrazca na naši spletni strani ali osebno v eni od naših poslovalnic.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog