Vodič

Gospodinjstvo za zeleni planet

 


V vsakem gospodinjstvu lahko z drobnimi prilagoditvami hkrati občutno vplivamo tako na zmanjšanje svojih stroškov kot na ohranjanje planeta.

Pomivanje, pranje in sušenje

Za pomivanje posode uporabite eko oziroma energetski program, s katerima se porabi manj energije in vode – celo manj kot pri ročnem pomivanju. Namesto detergenta v kapsulah uporabite tekočega ali v prašku, ki ga je možno odmerjati v manjših količinah.
Perilo perite le takrat, ko je to potrebno, ne pa po vsaki uporabi. Ne perite na pol praznega bobna, temveč naj bo poln, uporabljajte pranje pri nižjih temperaturah. Tako boste varčevali z vodo in elektriko. Za pranje uporabljajte okolju primerne detergente in v zmernih količinah, mehčalcu pa se odpovejte.
Poleti ne uporabljajte sušilca za perilo. Pri uporabi sušilca redno čistite filter, na katerem se nabirajo »mucke«, saj bo tako sušenje hitrejše in učinkovitejše.

Ogrevanje in hlajenje

Poleti ne uporabljajte klimatske naprave, temveč hladite dom tako, da zgodaj zjutraj za nekaj ur odprete okna. Pomaga tudi stropni ventilator, ki porabi manj energije kot klimatska naprava.
Zamenjajte žarnice v domu – energetsko varčne žarnice oddajajo manj toplote kot navadne.
Za ogrevanje nastavite termostat, ki ga je možno programirati. Tako se bo vaš dom ogreval zgolj takrat, ko ste dejansko doma.
Pozimi ogrevajte dom na nižjo temperaturo. 21 ali 22 stopinj je povsem dovolj, če vas zebe, pa si oblecite pulover. Privarčevali boste pri kurjavi in hkrati še zmanjšali proizvodnjo toplogrednih plinov.
Dom dobro izolirajte, da se poleti ne bo toliko segreval in pozimi ohlajal, ter poskrbite, da so vse odprtine zatesnjene – z loputo zaprite odprtino kamina, kuhinjske nape, ventilatorja v kopalnici, znebite se »prepiha« iz odprtin, skozi katere prihajajo v dom kabli za telefon in podobno.

Pitje vode in umivanje

Ne kupujte ustekleničene vode, katere pridobivanje je zaradi proizvodnje plastenk okolju škodljivo. Kupite si plastenko za večjo uporabo in jo napolnite z vodo iz domače pipe – ta je pogosto boljša kot voda iz trgovine, dodatno pa jo lahko očistite z uporabo filtrirnih vrčev (npr. Britta).
Med umivanjem zob ali britjem zapirajte pipo.
Pri prhanju ne »stojte pod vodo«, temveč ga čim bolj skrajšajte. Če običajno ročko za prhanje zamenjate s takšno, ki poskrbi za boljšo razpršenost ali med vodo dodaja zrak, boste porabili manj vode (in s tem zmanjšali tudi porabo energije za ogrevanje vode).
Poskrbite za pametno ogrevanje vode. Najboljše je ogrevanje s pomočjo sončne energije, pa tudi gretje vode z zemeljskim plinom je boljše kot ogrevanje vode z elektriko.

Poraba elektrike

Preverite, kateri gospodinjski pripomočki so energetsko najbolj učinkoviti, oziroma kako energetsko najbolj učinkovito uporabljati že obstoječe. Pri peki uporabljajte pečico z ventilatorjem, ki skrajša čas pečenja. Za kuhanje uporabljajte indukcijski kuhalnik, ki skrajša čas kuhanja. Vodo za kavo grejte v električnem grelniku, namesto, da bi jo greli na električni kuhalni plošči …
Popolnoma izključite elektronske naprave, kadar jih ne uporabljate, ter iz vtičnic odstranite vse kable – tudi kabel za mobilni telefon, kadar se ta ne polni.
Ugašajte luči in skušajte čim bolje izkoristiti naravno svetlobo – s pomočjo strešnih oken in ogledal.

Drugi nasveti

Poleg svoje hiše zasadite nekaj dreves, ki bodo poleti dajala senco in tako zmanjšala potrebo po hlajenju doma.
Kadar stojite z avtomobilom v koloni, ga izključite. Vozite zmerno in s tem porabite manj goriva.
Jejte manj rdečega mesa – živinoreja je eden izmed vzrokov za toplogredne pline, prehrana živali na farmah pa zahteva proizvodnjo živil z veliko pesticidi in drugimi kemikalijami.
Kadar greste v trgovino, imejte pri sebi vedno nakupovalno torbo oziroma vrečke za večkratno uporabo.

 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog