Novice - Zeleno življenje

novica

Svetovni dan voda 2014

Svetovni dan voda 2014
Objavljeno dne 21.03.2014
22. marec je svetovni dan voda od leta 1993. Generalna skupščina OZN je ta dan razglasila za svetovni dan voda z namenom, da bi opozorila svetovno javnost na pomen sladke vode in dobrega gospodarjenja z njenimi zalogami. Od kakovosti voda je odvisna tudi čistost okolja, v katerem živimo; voda je najpomembnejši dejavnik za zagotavljanje zdravega okolja in zdravja ljudi.

Vodno bogastvo Slovenije

Slovenija je bogata z vodnimi viri in se po količini voda uvršča med vodno zelo bogate evropske države, vendar je ta količina prostorsko neenakomerno porazdeljena. Letno se po ozemlju Slovenije v rekah in potokih pretoči okoli 34 milijard m3 vode; skupna količina vode na prebivalca je skoraj štirikrat večja od evropskega povprečja. Ker večina naših rek izvira v alpskem svetu, je voda v njihovem zgornjem delu še čista, pitna. Med vodno bogastvo Slovenije uvrščamo tudi izvire, naravna in umetna jezera ter del Jadranskega morja.

Vodni viri v Sloveniji

Po Sloveniji teče 59 rek, katerih skupna dolžina je približno 2.500 km. Stoječe vode prekrivajo le 0,3 % površine Slovenije, skoraj polovica teh voda je umetnih. Jezera zavzemajo 28,4 km2 površine, slovensko morje pa približno 180 km2 ali tretjino Tržaškega zaliva.

Razpoložljiva količina vode je odvisna od podnebnih, hidroloških, reliefnih in geoloških razmer. Največ vode je v zahodni in severni Sloveniji, saj je tam največ padavin, najmanj vode pa je na Krasu, v Suhi in Beli krajini in v vzhodnem delu Slovenije (Haloze, Slovenske gorice in severni del Prekmurja). Podzemnih voda je največ v vodonosnikih Ljubljanske kotline, v dolini Kamniške Bistrice in v Vipavski dolini (po podatkih MKO).


Vir: SLONEP

Več: http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?id=6128

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog