Novice - Zeleno življenje

novica

Poziv političnim strankam, da se posvetijo problematiki gradnje odlagališča jedrskih odpadkov

Poziv političnim strankam, da se posvetijo problematiki gradnje odlagališča jedrskih odpadkov
Objavljeno dne 24.11.2011
Generalni direktor Uprave RS za jedrsko varnost, dr. Andrej Stritar se je odločil, da bo vse stranke, ki kandidirajo na letošnjih parlamentarnih volitvah opozoril na nujno potrebno gradnjo odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov. Od leta 2009, ko je Vlada RS sprejela državni prostorski načrt, s katerim je odobrila lokacijo Vrbina pri Krškem za gradnjo odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov, se z njim praktično nič ne dogaja. Na to, da mora Slovenija nujno zgraditi odlagališče je Slovenijo opozorila tudi Mednarodna agencija za atomsko energijo IRRS, ki je oktobra letos pregledovala delovanje upravnih organov vključno s pravnim okvirom na področju jedrske in sevalne varnosti v Sloveniji.

Pismo dr. Andreja Stritarja objavljamo v celoti.

_____________________________________

Datum: 22. november 2011
ZADEVA: Pospešitev gradnje odlagališča za radioaktivne odpadke na lokaciji Vrbina pri Krškem

Spoštovani!

V predvolilnih soočenjih nisem zasledil vprašanja o odlaganju oziroma gradnji odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov. Glede na to, da vodim institucijo, katere poglavitna naloga je nadzor slovenskih jedrskih objektov in da Slovenija še vedno ni rešila tega problema, na katerega nas je opozorila tudi misija Mednarodne agencije za atomsko energijo oktobra letos, vas prosim, da preden dokončno oblikujete svoje programe zavzamete stališče tudi do tega področja.

Uprava RS za jedrsko varnost, ki jo vodim, v tej fazi projekta bodočega odlagališča še nima formalne vloge, a jo bo dobila, če se bo sedanje skladišče za radioaktivne odpadke v Nuklearni elektrarni napolnilo, končnega odlagališča, kamor naj bi jih prenesli, pa še ne bomo imeli. Oglašam se torej zato, ker me skrbi, da bomo v nekaj letih soočeni z velikim, a nepotrebnim problemom. Takrat bo naša uprava prisiljena prepovedati nadaljnje obratovanje elektrarne. Nenadoma se bo cela država znašla v nepotrebni situaciji, ko bo elektrarna namesto elektrike in dohodka ustvarjala probleme!

Naj vas spomnim, da je Vlada Republike Slovenije konec decembra 2009 po skoraj dveh desetletjih razmišljanj, poskusov, priprav, študij, javnih razprav in soočenj sprejela Državni prostorski načrt (DPN), s katerim je odobrila lokacijo Vrbina pri Krškem za gradnjo odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov. Pred tem je za ta DPN dala soglasje Občina Krško, s čimer je bilo potrjeno družbeno soglasje lokalne skupnosti. Na žalost, se po tem, postopek priprave in gradnje tega odlagališča skorajda ni premakni z mrtve točke. Čeprav je bil državni prostorski načrt sprejet skoraj pred dvema letoma, investicijski program še ni potrjen, poročilo o vplivih na okolje še ni pripravljeno, posledično ni bilo možno niti zaprositi za gradbeno dovoljenje, na lokaciji se ne dogaja nič.

Osebno menim, da so razlogi za zamudo zapleteni. Eden od problemov je dogovarjanje s Hrvaško, ki je solastnica Nuklearne elektrarne Krško, drugo je to, da je v zadevo vpletenih več ministrstev, državnih organov in zunanjih inštitucij. Ne mislim, da bi pri tem kdorkoli namerno zavlačeval, a sem prepričan, da bi se zadeve lahko hitreje odvijale, če bi politiki na oblasti tej zadevi posvečali nekoliko več pozornosti, intenzivneje usmerjali delo podrejenih organov in hitreje sprejemali ključne odločitve.
Zato apeliram na vas, da pri vašem bodočem delu v koaliciji ali opoziciji posvetite primerno pozornost in prioriteto projektu gradnje končnega odlagališča radioaktivnih odpadkov v Vrbini pri Krškem. Bodočim težavam oziroma nepotrebni situaciji se lahko izognemo z ustreznimi in izvedljivimi ukrepi v bližnji prihodnosti.

Seveda vam lahko na vašo željo posredujem veliko več podrobnosti o tem problemu, lahko tudi jaz ali moji kolegi osebno pojasnimo razmere. V minulih mesecih sem na to večkrat opozarjal pristojna ministrstva in organe in o tem govoril tudi v javnosti.

Lep pozdrav,

Dr. Andrej Stritar
DIREKTOR

Poslano: vseh strankam in gibanjem, ki kandidirajo na volitvah 4. decembra 2011.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog