Novice - Zeleno življenje

novica

Opomnik za samostojen energetski pregled

Opomnik za samostojen energetski pregled
Objavljeno dne 11.07.2013

 

Kdor ne ve, kje zapravlja energijo, bo težko učinkovito zmanjšal svojo rabo energije. Zato je prva pot do povečanja energijske učinkovitosti stavbe energetski pregled in analiza stanja. Čeprav se sliši »energetski pregled« zamotano in drago, ni tako. Vse, kar znamo, je enostavno, zato je že čas, da se naučimo.

Dnevna opravila

Poiščite in zapišite vsakodnevna opravila v svojem domu, ki imajo velik vpliv na rabo energije v gospodinjstvu in analizirajte bivalne navade vseh stanovalcev. Ogrevanje, prezračevanje, segrevanje vode, kuhanje, likanje, gledanje televizije, odpiranje zamrzovalne omare… Pripravite seznam vprašanj in si nanje odgovorite. Na spletu boste našli že pripravljen seznam tovrstnih vprašanj, ki vam je lahko v pomoč, še bolje pa je, da si predlagani seznam smiselno prilagodite. Splošni spiski ne nudijo vprašanj, ki so pomembna za analizo vaše stavbe in za vaš način bivanja.

Pretekla poraba energije

Najprej zberite račune za rabo energije za zadnjih nekaj let. Koliko energenta za ogrevanje ste porabili za vsako kurilno sezono v zadnjih petih letih? Koliko energije pa za toplo vodo? Če uporabljate za oboje isti energent in ne veste, kolikšen delež ste porabili za toplo vodo, uporabite majhen trik. Poiščite, koliko ste porabili čez poletje, ko niste ogrevali, to je šlo za toplo vodo. Iz teh podatkov lahko ocenite letno porabo za ogrevanje in za toplo vodo. Dalje: letno energijo za ogrevanje delite z ogrevno površino. Če ste za ogrevanje porabili 3.000 l kurilnega olja po 10 kWh/l in ogrevate 150 m2 stanovanjske površine, potem je energetsko število vaše hiše 200, kar je izredno veliko. V informacijo, nove hiše imajo pod 50, pasivne pa pod 15. Torej, nova 150 m2 velika hiša porabi letno 750 l kurilnega olja. Ali vi porabite več?

Toplotna zaščita in ogrevanje

Potem poglejte toplotno zaščito stavbe in ventilacijske izgube. So zunanje stene dobro izolirane? Pa plošča pod in nad stanovanjem? So okna energijsko učinkovita in tesna? Kako prezračujete, pogosto intenzivno kratkotrajno ali so okna dalj časa priprta? So v stanovanju stene vlažne ali celo plesnive? Ali je pozimi stanovanje vlažno?

Drug sklop je ogrevalni sistem. Je kotel starejši, kombiniran, predimenzioniran? Je minilo nekaj let od zadnjega obiska serviserja? Pa temperaturna regulacija, je na kotlu avtomatska regulacija in na radiatorjih termostatski ventili? Kakšno temperaturo imate v bivalnih prostorih? Ali ogrevate tudi z elektriko?

Potem sanitarna voda. 4 članska družina porabi letno 2400 do 3600 kWh energije za segrevanje vode. Ali ste v tem razponu? Se tuširate ali kopate v kadi? Imate varčne pipe in perlatorje? Grejete vodo s soncem, toplotno črpalko, kotlom centralne kurjave ali električnim bojlerjem?

Orodja za energetski pregled stavb

Na internetu boste našli precej enostavni orodij, s pomočjo katerih boste opravili energetski pregled svoje stavbe. Opomnik za samostojen energetski pregled vašega gospodinjstva na strani http://www.energetsko-ucinkovite-soseske.si/ vas bo vodil po hiši in vam pomagal narediti energetski pregled. Malo bolj podrobno spletno aplikacijo z nasveti, kje varčevati najdete na http://petrol.pozitivnaenergija.si/, na http://www.DanesZaJutri.si/izracunaj-prihranek/ pa si lahko naredite oceno investicije v dodatno toplotno izolacijo, zamenjavo oken ali posodobitev ogrevalne naprave, skupaj z možnimi letnimi prihranki.

Za znižanje stroškov ni vedno potrebna investicija

Ne očitajte mi, da vas napeljujem v investicijo. Izdam vam skrivnost: stroške za energijo lahko znižate vsaj za 20% samo s spremembo bivalnih navad: energijsko učinkovito prezračevanje, znižanje temperature ogrevanja na prijetnih 20 °C, ugašanje luči in vseh nepotrebnih električnih trošil, zamenjavo žarnic s sijalkami… Projekt Achieve pa pomaga socialno šibkim zmanjšati tveganje energetske revščine z izvedbo primernih korakov za zmanjšanje rabe energije in znižanje stroškov.

Kakšna je kakovost bivanja v vašem stanovanju? To bi moralo biti prvo vprašanje. Cilj ukrepov naj bo kakovostno bivanje ob majhni rabi energije in majhnih stroških. Je izvedljivo, ni pa enostavno. Ne nasedajte modnim muham. Če so okna dobra, le zasteklitev ni energijsko učinkovita, je veliko ceneje zamenjati stekla z energetsko učinkovitimi kot zamenjati okna in vgraditi mehansko prezračevalno napravo.

Prvi korak, samostojen energetski pregled, lahko naredite sami. Za strokovne in nevtralne nasvete obiščite spletno energetsko svetovanje www.zenergija.si. Pred investicijo pa obiščite izkušenega arhitekta ali projektanta. Strokovno izvedena investicija bo cenejša in učinkovitejša kot improvizacije.

 

Matjaž Valenčič,
energetski svetovalec
www.zenergija.si

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog