Novice - Sonaravna gradnja

novica

Na dnevu energetske varčnosti v Celju razglasili pet energetsko varčnih objektov

Na dnevu energetske varčnosti v Celju razglasili pet energetsko varčnih objektov
Objavljeno dne 12.05.2011

Na celjskem sejmišču je danes potekal Dan energetske varčnosti, ki se je zaključil s podelitvijo priznanj in nagrad najbolje ocenjenim, energetsko varčnim objektom v okviru Nagradnega natečaja za energetsko varčne objekte v Sloveniji 2011. Na natečaj, ki so ga skupaj pripravili Celjski sejem d.d., priloga Dnevnika Moj dom in Eko sklad, so organizatorji prejeli 10 prijav, strokovna komisija pa je priznanja in nagrade podelila petim objektom oz. njihovim lastnikom.

Strokovna komisija, ki jo je vodil Franko Nemac (Agencija za prestrukturiranje energetike), člani komisije pa so bili še dr. Sašo Medved (Fakulteta za strojništvo v Ljubljani), mag. Bojko Jerman (E-Netsi), mag. Vesna Črnilogar (Eko sklad), Franci Dovč in prof. dr. Peter Novak, je v obrazložitvi svoje odločitve med drugim dejala, da prijavljeni objekti niso več zgolj varčni. So nizkoenergijski ali pasivni in celo pasivni plus, kar pomeni s presežkom ustvarjene energije. Slednje je še posebej očitno pri novogradnjah, medtem ko so veliko trši oreh starejši objekti, še posebej večstanovanjski objekti, ter javne institucije, kot so bolnišnice, šole, poslovne stavbe v starih mestnih jedrih, vključno v objektih v katerih delujejo državne institucije in njihove službe.

Prav zato je bila osrednja pozornost današnjega dneva energetske varčnosti namenjena prav energetski sanaciji takih objektov. Udeleženci so lahko med drugim prisluhnili mag. Janiju Turku iz Direktorata za energijo v okviru Ministrstva za gospodarstvo, ki je spregovoril o energetski sanaciji javnih stavb v okviru izvajanja Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture. Finančne spodbude Eko sklada v letu 2011 je predstavila mag. Vesna Črnilogar iz Eko sklada, o pravilniku o učinkoviti rabi energije v stavbah PURES 2 in energetskih izkaznicah stavb pa je govoril mag. Miha Tomšič iz ZRMK. Konkretne izkušnje pri energetski prenovi večstanovanjskih stavb je predstavil Branislav Panič iz mariborskega Staninvesta, o metodologiji delitve stroškov za toploto v večstanovanjskih objektih je govoril mag. Boris Selan iz Informa Echo, Borut Bizjak iz mariborske Probanke pa je predstavil izkušnje s financiranjem rezervnega sklada.

Nagrade in priznanja na letošnjem, že petem Nagradnem natečaju za energetsko varčne objekte v Sloveniji 2011, je sicer prejelo pet objektov oz. njihovih lastnikov. V kategoriji plus energijska hiša je komisija podelila eno nagrado, in sicer Mitji Petkovšku za novo hišo podjetja Lumar, ki jo, kot je komisija zapisala v obrazložitvi, pomembno odlikuje optimalna velikost, v njej pa je le tisto, kar je zares potrebno, brez nepotrebne tehnične navlake, ki jo najdemo v številnih primerih.

V kategoriji pasivna ali nizko energijska hiša je komisija podelila tri nagrade. Prvo nagrado je prejel Franc Kepec iz Hočevja pri Krki. Drugo nagrado in s tem klimatsko napravo sta prejela Brane Leben in Vesna Hajdinjak iz Juršincev. Tretjo nagrado je komisija podelila Mitju Zupanu iz Vodic.

Starejšo hišo pa je energetsko najbolj učinkovito obnovil Mitja Tramšek iz Miklavža pri Ormožu. Komisija je v obrazložitvi med drugim zapisala, da si je nagrado prislužil zato, ker je solidno obnovil hišo in stavil na pravo energetsko opcijo, na biomaso. Hiša Tramšek bo uporabljala najbolj trajnosten, varen, cenen in udoben vir energije in je zato vzor za prav vse graditelje hiš. Pravilno je na strehi predvidel še solarni sistem za predvsem poletno ogrevanje sanitarne vode.
Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog