Novice - Obnovljivi viri

novica

Varčevanje z električno energijo v gospodinjstvu

Varčevanje z električno energijo v gospodinjstvu
Objavljeno dne 15.10.2009

Vsako slovensko gospodinjstvo bi se moralo zavedati, da je električna energija dragocena, saj je ni na pretek. Zaradi svoje vsestranske uporabnosti je nepogrešljiva osnovna življenjska dobrina, ki za nekatera področja porabe nima nadomestila (gospodinjski aparati, razsvetljava). Za učinkovito in varčno rabo električne energije bi morali biti motivirani vsi, ne le zaradi okoljske odgovornosti, temveč tudi zaradi prihranka, ki je s prenovljenim obračunom porabe električne energije lahko kar precejšen. Nov način obračuna električne energije pri nas stimulira učinkovito rabo električne energije. Pri manjši povprečni dnevni porabi električne energije je cena za kilovatno uro nižja in obratno.

Gospodinjstva se med seboj zelo razlikujejo v porabi električne energije, ki je odvisna od velikosti družine, opremljenosti z električnimi aparati, od kakovosti in intenzivnosti rabe eklektičnih aparatov, ter od življenjih navad. V večini gospodinjstev se skriva veliko možnosti za varčevanje z eklektično energijo. Zato ponujamo nekaj nasvetov, kje so možni prihranki.

Pravilna izbira in način uporabe gospodinjskih strojev in naprav

Prva specializirana raziskava energetske učinkovitosti pri nas je pokazala, da je povprečna starost naprav v slovenskih gospodinjstvih 5 do 10 let, od teh je varčnejših samo tretjina. Tu se kažejo možnosti za manjšo porabo električne energije, saj so stare naprave energetsko zelo potratne.

Med največje porabnike električne energije v gospodinjstvu spada zamrzovalnik, ki ga ima skoraj 90 % vseh gospodinjstev. Po podatkih Elektro Ljubljana za delovanje zamrzovalnika in hladilnika porabimo 27 % električne energije, od tega kar 17 % za delovanje zamrzovalnika, ostalo pa za delovanje hladilnika. Zato bodimo pri nakupu pozorni in izberimo energijsko učinkovit zamrzovalnik, ki je sicer dražji, zato pa porabi 40 do 60 % manj energije v primerjavi z energetsko neučinkovitim. Bodimo pozorni na energetsko nalepko, s katero morajo biti obvezno opremljeni vsi gospodinjski aparati. Razred A, pomeni najmanjšo rabo energije, razred G pa največjo. Nakup energetsko učinkovitega zamrzovalnika pa ni zadostno zagotovilo za zmanjšanje dejanske porabe električne energije. Pomemben je tudi način uporabe naprave. Zamrzovalnik namestimo, če je le mogoče, v klet ali v drug hladen prostor, saj višja temperatura prostora pomeni večjo porabo električne energije. Najbolj racionalna poraba energije je pri nastavitvi temperature na minus 18 stopinj Celzija. Poskrbimo za zadostno kroženje zraka in s tem za zadostno hlajenje kondenzatorja in kompresorja. Zamrzovalnika ne odpirajmo prepogosto in ne za dlje časa, živila pa pred vlaganjem v zamrzovalnik predhodno ohladimo v hladilniku. Poskrbimo za dobro tesneje vrat - obloge ledu in ivja moramo redno odtaljevati. Ne uporabljajmo neprekinjenega načina delovanja zamrzovalnika, razen v času zmrzovanja svežih živil.

Tudi hladilnik naj bo opremljen z energetiko nalepko vsaj A, A+, najbolje pa A++ razreda. Večji hladilniki porabijo več energije, enako velja za prazen hladilnik. Poskrbimo za pravilno razporeditev živil, saj prenapolnjen hladilnik onemogoča kroženje zraka.

Pomivalni stroj je zelo koristna naprava, ki poleg tega, da nas razbremeni ročnega pomivanja, pomeni tudi higiensko neoporečno čisto posodo in manjšo porabo električne energije in vode, v primerjavi z ročnim pomivanjem. Pomivalni stroji, ki jih dobimo na tržišču,porabijo pri svojem delovanju različno količino vode in električne energije. Aparat energijskega razreda AAA, nastavljen na varčevalni program pomeni bistven prihranek pri vodi in elektriki v primerjavi z ročnim pranjem. Dejanska poraba obeh elementov pa je odvisna od načina uporabe pomivalnega stroja. Pred zlaganjem posode v stroj te ni treba izpirati pod tekočo vodo (s tem varčujemo vodo), pri zlaganju posode v stroj pa upoštevajmo navodila proizvajalca, vključimo le polno naložen stroj, za manj umazano posodo pa izberimo varčen program, prav tako se izogibajmo energetsko potratnemu programu za sušenje posode. Le ta se bo zaradi lastne toplote posušila sama, tudi če bomo na koncu stroj izključili in odprli.

S pralnim strojem je opremljeno skoraj vsako slovensko gospodinjstvo. Tudi opremljenost s sušilnimi stroji se iz leta v leto povečuje. Z izbiro varčnega pralnega in sušilnega stroja vsaj energetskega razreda A, bomo prihranili veliko električne energije.

Pomembno je tudi, da imata oba stroja vgrajeno uro, ki omogoča prestavitev pranja v nočne ure, ko je energija cenejša.

Pri izbiri električnega štedilnika je poraba energije odvisna od prehranjevalnih navad in od števila in starostne strukture družinskih članov. Štedilnik s steklokeramično kuhalno ploščo porabi manj energije kot štedilnik s klasičnimi grelnimi ploščami. Najvarčnejši, a tudi najdražji pa je indukcijski električni štedilnik. S privarčevano električno energijo se nam bo tovrstna naložba sčasoma povrnila.

Rezultati raziskave v slovenskih gospodinjstvih so pokazali zelo neučinkovito ravnanje z električno energijo pri zabavni elektroniki (računalniki, televizije, zabavna elektronika itd.). Več kot polovica gospodinjstev imaračunalnike v stanju pripravljenosti. Na ta način naprave porabijo veliko več energije, kot mislimo. Veliko gospodinjstev ima tudi občasno vklopljene naprave, čeprav jih ne potrebuje. Pri nakupu novega aparata moramo biti pozorni na podatek o letni porabi električne energije in o moči med stanjem pripravljenosti, ki naj bo pod 1 W. Najbolje pa je, da kupimo napravo s stikalom, ki omogoča popolni izklop iz omrežja.

Razsvetljava

Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije je pokazala, da so gospodinjstva pri uporabi naprav za razsvetljevanje dokaj vestna, saj ima 18 % gospodinjstev nameščenih več kot polovico varčnih svetil, slabi dve tretjini pa ima navado, da ob izhodu iz posameznega prostora ugasne luči. Evropska komisija se je v smislu varčevanja z energijo odločila, da bodo vse žarnice na žarilno nitko do leta 2016 izločili iz prodaje in bo njihova uporaba po tem času prepovedana. Gospodinjstva naj bi začela z uporabo učinkovitejših varčnih sijalk (LED, fluorescentne in halogenske), ki imajo veliko daljšo življenjsko dobo ter porabijo veliko manj energije. Povprečno gospodinjstvo naj bi s tem ukrepom prihranilo najmanj 50 € letno, predvsem pa bi zmanjšali emisijo CO2 in s tem posledično segrevanje našega planeta. Poleg namestitve varčnih žarnic in ugašanja svetil je pomembno tudi njihovo redno čiščenje.

Po podatkih Elektro Ljubljana razsvetljava prestavlja dokaj velik 11 % deležporabljene energije, kar pomeni, da je lahko za vsako gospodinjstvo pomemben vir energetskega prihranka.

Samanta Zupan

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog