Novice - Obnovljivi viri

novica

Prva črpalna hidroelektrarna v Sloveniji je začela z obratovanjem

Objavljeno dne 12.04.2010
Konec marca so Soške elektrarne zagnale prvo slovensko črpalno hidroelektrarno v Avčah, ki bo letno lahko proizvedla do 426 GWh vršne energije. Črpalna hidroelektrarna (ČHE) Avče je locirana ob reki Soči, približno 24 km severno od Nove Gorice in 2,3 km gor vodno ob jezeru Ajba. Območje zgornjega bazena je v bližini vasi Kanalski Vrh.

Akumulacijsko jezero ČHE Avče
Zgornji bazen s kapaciteto 2,2 milijona m3

Proizvodna enota je sestavljena iz vertikalne reverzibilne Francisove črpalke/turbine in asinhronskega motorja/generatorja z vzbujanjem na izmenični tok ter ustrezno elektro-mehansko in pomožno opremo, nameščeno v strojnici. Elektrarna bo na prenosno elektroenergetsko omrežje priključena s štirimi 110 kV daljnovodi. V času nizkih cen električne energije (ponoči in ob koncu tedna) bo črpala vodo v zgornji akumulacijski bazen, v času visokih cen (dnevne konice) pa proizvajala električno energijo. Na osnovi razlike v ceni bo ustvarjala finančni prihodek.



Večino gradbenih del je izvedlo podjetje SCT, agregat črpalne elektrarne pa je japonskega porekla. Zgornji bazen je v naravni dolini na vrhu hriba v bližini vasi Kanalski Vrh in pokriva območje veliko okoli 15 ha. Njegov volumen znaša 2,2 milijona kubičnih metrov. Ob bazenu je objekt zgornji vtok, preko katerega gre voda iz bazena v dovodni tunel. Stene objekta so na nekaterih mestih debele do 3 m. Dovodni tunel je dolg 680 m in povezuje bazen z zapornično komoro ter jeklenim cevovodom po katerem voda teče v dolino. Na dnu je strojnica s strojničnim jaškom. Jašek je globok 73,5 m in ima notranji premer 18 m.

Kovinski tunel ČHE Avče
Dovodni tunel in jekleni cevovod

Tehnične lastnosti ČHE Avče:
  • koristni volumen vode: 2,2 milijona m3;
  • maksimalni bruto padec: 521 m;
  • instalirani pretok (turbinski režim): 40 m3/s;
  • instalirani pretok (črpalni režim): 34 m3/s;
  • instalirana moč turbine: 185 MW;
  • instalirana moč črpanja: 180 MW;
  • letna proizvodnja električne energije: 426 GWh;
  • letna poraba energije za črpanje: 553 GWh.

Fotografije: arhiv Slonep.net
Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog