Vodič

Čiščenje bazena

Bazen je prijeten del vrta, kjer se sprostimo, odpočijemo in rekreiramo. Da bo zadovoljstvo z bazenom ustrezno, bazen pa bo funkcioniral tako, kot pričakujemo, ga moramo redno čistiti. Redno čiščenje zagotavlja zdravo bazensko okolje, ki je vabljivo za kopanje.

Čiščenju ni treba nameniti veliko časa, je pa to redna obveza, ki nam bo tedensko, v sezoni, vzela okoli štiri ure. Za čiščenje bomo potrebovali:
  • mrežo za pobiranje listja: z gosto mrežo na dolgem ročaju bomo z gladine pobirali plavajoče listje in drugo nesnago;
  • sesalec: sesalec je zelo uporaben pripomoček, ki ga lahko priklopimo na bazenski čistilni sistem in z njim pobiramo nesnago s tal; lahko je robotski, ki se samostojno premika po dnu in ima lastni filter;
  • krtače: uporabljamo jih za čiščenje sten bazena.

V bazen čez dan padejo različni predmeti: listi, vejice, žuželke itd. Večina teh predmetov nekaj časa plava na površini nato pa potonejo na dno. Z gosto prepleteno mrežo, ki je na dolgi (teleskopski) palici vsak dan, najbolje pred kopanjem, s površine poberemo plavajoče predmete. S tem zmanjšujemo potrebo po uporabi klora in ohranjamo vodo čistejšo.

Ciscenej bazena
Z mrežico na teleskopski palici pobiramo plavajoče smeti.

Vsaj tedensko pregledujmo filtre in jih po potrebi čistimo. Posebno pozornost posvečamo lovilni košari oz. grobemu filtru, kjer se ustavijo največji delci. Če se ta zamaši, potem bo pretok vode skozi filter težji ali onemogočen, kar se bo odrazilo v poslabšanju kakovosti vode.


Avtomatski čistilec

Vsak teden posesamo dno bazena. Uporabimo lahko ročni sesalec na teleskopski roki, ki povezan z bazenskim filtrirnim sistemom ali pa samostojen robotski sesalec. Z ročnim sesalcem počasi potujemo po dnu bazena, dokler ne posesamo celotne površine. Po sesanju preverimo filter in ga po potrebi očistimo.


S krtačo odstranimo nesnago, ki se nabere na stenah bazena.

Vsaj enkrat tedensko, pred sesanjem tal, skrtačimo stene bazena, da odstranimo morebitne alge in drugo nesnago. Pri tem moramo biti previdni in uporabimo le krtačo, ki jo priporoča proizvajalec, da ne poškodujemo sten bazena.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog