Vprašanja - Vodni užitkiKako preurediti prostostoječo pipo v vodnjak?

VPRAŠANJE:

Spoštovani!
Na vrtu imamo na studencu prostostoječo vodno pipo, ki je že vrsto let neizkoriščena. Rada bi jo preuredila v vodomet, a ne vem, kako naj se tega lotim. Zahvaljujem se vam za kakršenkoli uporaben nasvet.

(Tatjana)


ODGOVOR:

Predno se lotite preurejanja potrebujete najprej idejo. To je največkrat najtežji korak in potrebuje največ časa. Svetujem vam, da si eno popoldne ali dopoldne, ko imate čas in vas ne bo nihče motil,  nekaj metrov stran od pipe postavite stol in se nanj usedete. Nekaj časa opazujete prostor brez misli. Tako boste dobili pregled nad prostorom. Nato začnite razmišljati kako prostor preurediti tako, da bo vodomet najbolje prišel do izraza. Seveda so najpomembnejše vaše želje. Ali naj bo vodomet samo popestritev določenega dela vrta ali pa predstavlja osrednjo točko?

Ideje vam žal ne morem dati, ker ne vem kako izgleda vaš vrt oziroma vrtni predel, kjer želite postaviti vodomet, lahko pa namignem v katero smer razmišljajte.

V kolikor vodomet stoji v večjem vrtu in nekako na sredi, lahko predstavlja središčno točko. V tem primeru lahko v krogu okoli vodometa nasadite pušpan s katerim boste oblikovali nizko ograjo. Pušpan ali druge nizke grmovnice naj bodo nasajene dovolj daleč od vodnjaka, da se boste lahko okoli njega sprehodili. Ograjo naj prekinjajo poti, ki pridejo simetrično z vseh štirih strani. Okoli vodnjaka naj bo napravljena krožna pot. V manjšem vrtu boste vodnjak težko postavili na takšen način. V tem primeru ga postavite v kot ali ob eno stranico in za njim oblikujte zeleno steno (vzpenjavke po ograji, greda z visokimi trajnicami, grmovnice). Dostop do vodnjaka naj bo iz ene ali dveh strani. Sprednji del je lahko odprt, brez visokih rastlin. Lahko napravite polkrožne gredice, kjer nasadite nizke enoletnice ali trajnice. Druga možnost je, da oblikujete kotiček, ki je ločen od ostalega vrta z visokimi trajnicami, grmovjem ali drevesi. Okoli vodnjaka nasadite nizke cvetoče trajnice ali enoletnice, nasproti vodnjaka pa postavite klopco, na kateri boste lahko uživali.

Smer v katero razmišljate so lahko tudi vodometi. Za lep vodomet potrebujete dovolj močan vodni tlak. V kolikor ga imate lahko napravite majhen bazenček obdan s kamenjem (za gradnjo si oglejte načine gradnje ribnikov – princip je isti) in v sredo postavite vodomet. Vrste vodometov si oglejte tukaj.

Namesto klasičnega vodnjaka lahko postavite tudi izvir. Napravite kup skal po katerih se bo z vrha voda zlivala do dna. Skale boste morali zabetonirati in beton premazati z vodoneprepustno snovjo, da voda ne bo ponikala med njimi. Z dna vodo speljete v studenec.

Če se boste odločili za klasični vodnjak lahko izbirate med veliko oblikami in velikostmi. Izberite takšno, ki vam je najbolj všeč. Pri tem pazite, saj vodnjak izgleda v vrtu drugače, kot v trgovini ali v katalogu. Velik vodnjak v katalogu je lahko v vrtu premajhen in obratno. Dobro premislite ali se izbrani vodnjak dobro vklaplja, saj ga boste po nakupu težko zamenjali. Izogibajte se kičastih oblik.

Med materiali prevladujejo plastika, beton in kamen. Plastični vodnjaki so poceni,  vendar bo plastika na prostem kmalu zgubila svoj sijaj, še posebej če bo vodnjak na soncu. O njihovi estetiki so mnenja deljena. Na daleč so lahko lepi, ko pa se jim približamo nimajo čara, ki je pri kamnitih in tudi betonskih vodnjakih. Betonski so dražji a lepši. Beton se lahko kombinira s kamenjem in s tem dobimo različne barvne in strukturne oblike. Betonske vodnjake kupujemo samo od specializiranih prodajalcev, ki poskrbijo, da je beton dovolj vzdržljiv tudi pozimi. Najlepši so vsekakor kamniti vodnjaki, vendar so tudi najdražji. Izdelujejo jih kamnoseki. Izberemo specialista za vodnjake, ki bo vodnjak napravil tako, da bo dovolj trpežen. Vodnjak je lahko tudi kovinski. Pri tem se največ uporablja baker, ki z leti dobi značilno zelenkasto patino.

Za druge ideje si oglejte še naslednje vsebine našega portala: Ambient, Romantični vrt, Vodni vrt – tehnika, Formalni vrt, Voda v gibanju.

Za oblikovanje kotička se lahko obrnete na katerega izmed krajinskih arhitektov ali pa na podjetja za urejanje vrtov. Za nakup ali izdelavo vodnjaka pa pobrskajte v naši bazi ponudnikov vrtnega pohištva. Kot zanimiva je tudi ideja podjetja KMP, ki prodaja kovinske okrasne fontane. Več o njih si preberite v našem poročilu s sejma Flora.

V kolikor imate še kakšno vprašanje ali pa vas zanima še kaj konkretnejšega, nam pišite.

09.08.2003 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog