Novice - Urejanje

novica

Živalim uredimo kotiček za počitek

Objavljeno dne 25.08.2011

V številnih domovanjih nam delajo družbo različni domači ljubljenčki. Tudi oni potrebujejo svoj kotiček, v katerem počivajo in spijo. Uredimo ga tako, da bo čim bolj udoben, poleg tega pa ga skušajmo uskladiti s prostorom, v katerem bo nameščen.

Ležišče za psa

Pes v košariRazmislimo, kakšno ležišče bi našemu psu najbolj ustrezalo. Upoštevati moramo predvsem njegovo velikost, zdravje in potrebe. Velikost ležišča mora biti taka, da bo pes lahko brez težav iztegnjen ležal na njem. Obstaja več vrst ležišč, od debelih do tankih, različnih oblik in barv. Če je pes star ali ima težave z zdravjem, mu lahko kupimo posebno ortopedsko ležišče. Prevleko na ležišču lahko odstranimo in operemo, saj se hitro umaže. Ko se odločimo za obliko ležišča in imamo na izbiro več barv, izberemo tako, da se bo ujemala s prostorom. Če želimo prihraniti, ležišče lahko naredimo tudi sami. Če znamo šivati, zašijemo prevleko in jo napolnimo s peno, ali pa enostavno zložimo debelejšo odejo ali »kovter« na velikost, ki bo dovolj velika za našega psa in jo položimo v kot.

Ležišče za mačko

Glede na to, koliko časa mačke preživijo v postelji, je zelo pomembno, da je njihovo ležišče udobno in dovolj veliko. Izmerimo, koliko prostora zvita mačka zavzame med spanjem in temu dodajmo še nekaj centimetrov. Na izbiro imamo več vrst ležišč: »mačje hiše,« košare, mačje vreče in podobno. Kot pri ležišču za psa je tudi tu pomembno, da razmislimo o potrebah naše mačke in se na podlagi tega odločimo za material in debelino.

Ptice

Izberemo razmeroma veliko kletko, da se naš ptič ne bo počutil utesnjenega. Bolj kot v višino je pomemben prostor v širino. Če je ptič majhen, morajo biti rešetke dovolj nameščene skupaj, da nam ne bo ušel. Če imamo možnost raje izberemo kletko iz nerjavečega jekla kot plastično, saj bo zdržala dlje časa. Zelo pomembno je, da najdemo kletko, ki jo bo enostavno čistiti ter da se bodo posodice za hrano in vodo lahko odstranile brez težav.

Glodavci

hrčekOdvisno od tega katero vrsto glodavca imamo, se odločimo, na katero mesto bomo postavili kletko in kako jo bomo uredili. Morski prašički so radi na toplem, kunci se najbolje počutijo v zračnem prostoru pri temperaturi od 15 do 20 stopinj Celzija, podgane in miši pa imajo spet svoje potrebe. Kletka naj bo čim večja, lahko je tudi večnadstropna ali pa sta dve povezani z rovom. Če je več glodavcev v eni kletki, mora biti velikost seveda toliko večja. Odsvetuje se, da imajo glodavci v kletki časopis, saj se lahko zastrupijo s tiskarsko barvo, najbolje pa je, da uporabimo posebno vato za glodavce ali slamo. V kletki naj imajo tudi prostor za hrano in vodo ter čim več stojal, igrač, rovov in podobno.

Samanta Zupan

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog