Novice - Urejanje

novica

Z rezanim cvetjem tudi poleti poživimo stanovanje

Objavljeno dne 15.06.2011

Poletje je čas, ko se velik del dneva zadržujemo na prostem, če le imamo vrt ali vsaj teraso. Če pa smo obsojeni na življenje v stanovanju z majhnim balkonom ali ložo, pa ne moremo uživati v bogastvu domačega zelenega kotička. Kljub temu pa lahko stanovanje nekoliko poživimo z rastlinami.

Prva izbira so lončnice, ki jih imamo v stanovanju vse leto. Seveda moramo zanje ustrezno skrbeti in jim zagotoviti primerne svetlobne razmere za rast. To pa je pogosto zelo zahteven zalogaj in marsikdaj rože komaj živijo ali pa celo propadejo. Slaba lastnost lončnic z vidika poživitve doma je, da, ko enkrat rože namestimo, jih imamo več let. Če želimo dnevno ali tedensko spreminjati podobo stanovanja, se moramo ozreti po rezanem cvetju ali pa cvetje nabrati v naravi.

tihožitje
Jutranje tihožitje - pri uporabi cvetja nas omejuje le bogastvo domišljije.

Vir cvetja za okrasitev doma so cvetličarne, ki imajo največjo izbiro in nekatere trgovine ter drugi prodajalci. Ponudba se sicer z letnimi časi nekoliko spreminja, cvetje, kot so vrtnice in nageljni, pa je vedno na voljo. Cene so različne, tudi odvisne od ponudbe in povpraševanja. Šopke lahko oblikujemo sami, ali pa nam jih izdelajo v cvetličarni. Lahko pa kupimo le eno vrsto in naredimo nekaj enakih šopkov, ki jih razmestimo po več vazah. Slabost rezanega cvetja je, da ne zdrži dolgo, še posebej v poletnem času višjih temperatur. Da bo cvetje zdržalo čim dlje, se moramo držati nekaj nasvetov:

  • cvetje čim prej postavimo v vodo; pred tem odrežemo pod kotom 45 ali več stopinj 2 do 5 cm stebla, da omogočimo bolj intenzivno črpanje vode;
  • vazo napolnimo z vodo le od tretjine do polovice; rastline črpajo vodo le na koncu stebla, kjer so odrezane in ni potrebe, da skoraj v celoti plavajo v njej; preveč vode je pogosto vzrok za neprijeten vonj, ki prihaja iz vaze;
  • v vazo vstavimo toliko cvetja, da med posameznimi stebli in cvetovi nemoteno kroži zrak;
  • vodo menjamo dnevno, pri vsaki menjavi pa odrežemo kak centimeter stebla, če so vidne sledi razpadanja, pa tudi več; če vodi dodamo dodatke, ki uničijo bakterije, lahko vodo menjamo redkeje;
  • cvetja ne nameščamo na neposredno sončno svetlobo in ob vire toplote, kot je televizija, kot tudi ne v zračni tok ventilatorjev in klimatskih naprav;
  • če poleg cvetja namestimo sadje (skledo sadja), še posebej banane, bo cvetje propadlo hitreje zaradi etilena, ki se izloča iz zrelega sadja in pospešuje zorenje ter propad rastlin.

Vaza z gerberami
Vaza z gerberami je lahko privlačna točka v dnevni sobi.

Cvetje lahko naberemo tudi v naravi, kar pa ni najboljša izbira. Travniki imajo največ cvetja spomladi. V nižjih predelih Slovenije so kmetje travnike že pokosili, v nekaterih višjih predelih, pa je še mogoče najti nepokošene travnike s spomladanskim cvetjem. Preden se lotimo nabiranja, prosimo lastnik za dovoljenje. Nabiramo vedno na robu travnika, da ne pomendramo trave, pri nabiranju pa pazimo, da ne nabiramo ogroženih vrst. Cvetje, ki ga naberemo v naravi, ima eno veliko hibo: običajno je na njem polno žuželk, ki jih prinesemo v stanovanja. Večina jih je nenevarnih in predstavljajo le nebodigatreba, med njimi pa se najdejo tudi klopi, ki prenašajo bolezni (boreliozo in meningoencefalitis). Zato je priporočljivo, da prvi dan tako nabrano cvetje pustimo na prostem.

Cvetje lahko naberemo tudi na domačem vrtu ali vrtu prijateljev. V tem primeru postopamo enako, kot pri rezanem cvetju iz cvetličarne, pomembno pa je, da ga takoj po rezanju postavimo v vodo. Tako bo dlje zdržalo. Na cvetju z vrta so tudi različne žuželke, zato je smiselno, da ga »očistimo« preden ga prinesemo v stanovanje.

Rezano cvetje poskrbi za lepši videz stanovanja v vseh letnih časih. Ker ga moramo redno menjati, se spreminja tudi podoba stanovanja, ki je vedno sveža.

SLONEP.net

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog