Novice - Urejanje

novica

Staro pohištvo v sodobnem domu

Objavljeno dne 20.08.2009

Staro pohištvo predstavlja del naše kulturne dediščine, lahko nas spominja na ljudi, ki smo jih imeli radi, ima pa tudi določeno finančno vrednost. Zato je škoda, da leži zaprašeno v kakšnem oddaljenem kotu podstrešja. Da bo zasijalo v vsej svoji lepoti, ga lahko oživimo tako, da ga očistimo in se lotimo manjših popravil. Zahtevnejšo obnovo pohištva pa je bolje zaupati strokovnjaku, saj lahko sami pri tem naredimo več škode kot koristi. Potem bomo morali še razmisliti, kje bo pohištvo stalo in se odločiti kako ga bomo negovali. V nadaljevanje predstavljamo razliko med renoviranjem in restavriranjem pohištva, navajamo nasvete za namestitev pohištva in njegovo nego.

Renoviranje ni isto kot restavriranje pohištva

Pohištvo lahko obnovimo tako, da ga restavriramo ali pa renoviramo. Pri renoviranju se običajno videz predmeta povsem spremeni. Pri tem renovator zamenja in zavrže vse, kar ne ustreza fizičnim, tehničnim in estetskim zahtevam današnjih dni. Na ta način predmet izgubi svojo identiteto in vrednost.


Z restavriranjem pohištvu povrnemo nekdanjo lepoto

Restavratorji pa so strokovnjaki, ki stremijo k temu, da bi povrnili predmetu njegov prvotni videz, oblike in funkcije. Restavriranje pohištva obsega več faz. Običajno se vse začne z dokumentiranjem. Sledi čiščenje, če pa so v lesu sveže luknjice, je treba uničiti škodljivce, ki jih povzročajo. Prav tako je nujno odpraviti plesni in glive. Potem restavratorji odstranijo razpadajoče dele in popravijo poškodbe tako, da zakitajo razne razjede, razpoke, zalepijo ali drugače pritrdijo slabo pritrjene dele. Nato izdelajo manjkajoče dele. Sledi površinska obdelava po starih klasičnih postopkih, zaščita neobdelanih površin, čiščenje in izdelava manjkajočega okovja. Na koncu restavratorji še sestavijo posamezne dele skupaj ter vse skupaj spolirajo z lanenim oljem.

Namestitev pohištva

Kam naj postavimo pohištvo, da bo naš dom prijeten? Seveda je to stvar življenjskega sloga, okusa, namembnosti in velikosti prostora. Majhno pohištvo se bo kar izgubilo v velikem prostoru. Če pa imamo mali prostor, bo ta lahko hitro videti natlačen. Velikokrat pri ustvarjanju doma, kjer se bomo počutili udobno in domače, pomaga uporaba preproste logike. Lažje se bomo odločili za namestitev, če naredimo načrt postavitve pohištva. Izmere in načrte pa lahko pošljemo tudi strokovnjaku.


Staro pohištvo ščitimo pred neposredno sončno svetlobo

Pri načrtovanju namestitve pohištva upoštevamo nekatera dejstva.
  1. Pazimo, da postavimo pohištvo v prostor tako, da ni neposredno izpostavljeno soncu. To bi namreč lahko spremenilo barvo pohištva ali povzročilo nastanek rumenih madežev. Svetlejši les je občutljivejši.
  2. V prostoru mora biti primerna vlaga. Idealna relativna vlažnost je med 40 % -50 %. Les namreč sprejema in oddaja vlago iz okolice in se pri tem širi oziroma krči. To pa lahko povzroči pokanje laka.
  3. Pohištvo postavimo v prostor tako, da ni izpostavljeno kakršnim koli udarcem.
  4. Ne nameščamo cvetličnih lončkov in svetilk ter drugih izdelkov neposredno na pohištvo, saj to lahko povzroči praske in druge poškodbe.

Nega pohištva

Kako pa ohranimo lep videz pohištva? Vse kar je živega porekla, potrebuje nego. Les ni pri tem nobena izjema, čeprav je leseno pohištvo trpežno in obstojno. Redno čiščenje pri tem zelo pomaga. Prah brišemo z mehko, suho krpo. Po potrebi lahko uporabimo tudi vlažno krpo, nato pa površino takoj osušimo. Če uporabljamo sredstva, ki so namenjena negi pohištva, najprej pozorno preberimo navodila. Čistilo nanašamo na krpo in ne neposredno na površino. Vsaj dvakrat letno pohištvu privoščimo loščenje z voskom. Pri tem pazimo, da poliramo v smeri letnic lesa.


Pravilna nega ohranja lepoto

Največji sovražnik lesenega pohištva so madeži, ki jih je treba čim prej odstraniti. Vzroki zanje so različni.

  • Alkohol – polito mesto hitro obrišemo s krpo in manjšo količino polirnega sredstva, sicer vsaj podrgnemo z dlanjo, ker koža dobro vpija alkohol;
  • vodne barve odstranimo z mokro krpo, zatem površino posušimo;
  • oljne barve odstranimo s krpo, prepojeno s tekočim voskom;
  • posušen madež poskušamo odstraniti z nohti, sicer prepojimo madež s prevretim lanenim oljem;
  • mastni madeži se dobro vpijejo v les, zato je treba les ponovno pobrusiti in polakirati;
  • razlito tekočino takoj obrišemo s krpo in očistiti s primernim sredstvom za nego lesenega pohištva;
  • če kane vosek na pohištvo, počakamo, da se posuši; z nohti ali koščkom trde plastike postrgamo vosek s površine;
  • če se polije lak za nohte, si pomagamo z razredčenim acetonom.

Mnogi prisegajo na doma narejeno polituro iz čebeljega voska in mila.

Manjše poškodbe, odrgnine, ki nastanejo na laku, lahko podrgnemo z voskom ali loščilom za les. Prasko lahko tudi pobarvamo z voščenko ali loščilom za čevlje v ustrezni barvi. Potem zloščimo in povoskamo celotno površino. Globlje praske lahko skrijemo, če jih podrgnemo z orehom. Pazimo, da drgnemo le po praskah, da ne poškodujemo barve okoli praske.

Urša Černivec

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog