Novice - Urejanje

Starine poskrbijo za domačnost

Objavljeno dne 13.10.2004

Se vam je kdaj zdelo, da bivate v stanovanju, ki mu manjka del tradicije, domačnosti ali topline? To se pogosto zgodi in rešitev je čisto enostavna. V prostor postavimo kos starinskega in žlahtnega pohištva. Takšen kos pohištva lahko izberemo tudi sami v kateri izmed starinarnic in ne potrebujemo ravno nasveta strokovnjaka za opremljanje doma. Poslušajmo pa le nasvete izkušenega poznavalca starin.

Izbira pohištva je velika. Kljub temu, da je staro pohištvo del kulturne dediščine, pa je ne glede na starost v osnovi namenjeno uporabi. Tako nima smisla kupovati kos pohištva, ki ga bomo nato le gledali, razen če ne želimo narediti doma muzeja.

Če niste pravi maček v poznavanju starin, je najbolje, da se po nakupih odpravite v starinarnice, ki jamčijo za izvirnost in kvaliteto obnove. Na boljših sejmih lahko marsikaj dobimo poceni a večkrat lahko kos pohištva preplačamo. Pri izbiranju moramo biti zelo pozorni na kvaliteto obnove oz. restavriranja. Slabo restavrirano pohištvo izgubi svoj čar.

Pri obisku starinarnice se temeljito pogovorimo s prodajalcem, ki nam bo dobro predstavil pohištvo, mi pa bomo dobili občutek o starosti starin in o primernosti za naše stanovanje. Pri izbiri pohištva se moramo vprašati iz katerega obdobja nam je pohištvo najbolj všeč. Na prvi kos starega pohištva, ki ga bomo kupili se bodo navezovali vsi ostali kosi. Starinsko pohištvo lahko kombiniramo z modernim. Včasih lahko napravimo prav zanimive kombinacije.

Nakupovanje starega pohištva je lahko zabavno. Je pa tudi dolgoročna naložba, v kateri bodo lahko uživali tudi naši zanamci.

Povzeto po članku Tomaža Lipovca z naslovom “Duh preteklosti,” Pohištvo in oprema, št. 1.

Vir: Gradim, 13.10.2004
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog