Novice - Urejanje

novica

S profesionalnimi oblikovalci do urejenega stanovanja, hiše ali poslovnega prostora

S profesionalnimi oblikovalci do urejenega stanovanja, hiše ali poslovnega prostora
Objavljeno dne 21.04.2010

Tako kot naš zunanji videz pove veliko o nas, tudi notranja oprema našega stanovanja ali hiše obiskovalcem razkrije naš okus in stil življenja. Zato je pomembno, da ne opremimo nepremičnine kar naključno, temveč se tega lotimo premišljeno. Ker opremljanje lahko zahteva veliko časa, energije in domiselnosti, lahko za pomoč najamemo strokovnjake.

Pri nas lahko izbiramo med velikim številom podjetij, ki se ukvarjajo z opremljanjem stanovanj in vsem, kar sodi zraven, kot je oblikovanje notranje opreme, barvno in stilno svetovanje, svetovanje in izvedba, redesign stanovanj, enostavne oblikovalske rešitve interierjev, dekoraterstvo in aranžerstvo in podobno. Torej se lahko odločimo za opremo le enega prostora ali celotnega stanovanja, preurejanje, oblikovalce lahko najamemo le za oblikovanje načrta ali pa za izvedbo celotnega projekta.

Celoten postopek se začne z ogledom stanovanja in pogovorom o željah in pričakovanjih. Primerno je, če imamo pred prvim sestankom vsaj približno idejo o tem, kakšen stil nam odgovarja in kakšne barve želimo, saj bo oblikovalec načrt lahko lažje prilagodil našemu okusu. Oblikovalec nato običajno izdela dva idejna predloga, ki ju predstavi stranki: »Naša naloga je, da na osnovi prejetih informacij in lastnih videnj izdelamo idejno zasnovo in dva idejna predloga, ki vključujeta izris tlorisa z vrisanim pohištvom in opremo, dispozicijo inštalacij in predelnih sten in 3D predstavitev,« pravijo v podjetju Instant design. V nekaterih primerih oblikovalec stranki za boljšo predstavo prinese tudi originalne vzorce, kot so ploščice, kamen ali barvno paleto proizvajalca barv ali lesa.

Stranka se nato odloči za enega od dveh načrtov, ki ga po potrebi z oblikovalcem še dodatno priredita in sestavita predlog za izvedbo. Do te faze je potrebnih nekaj sestankov, običajno od 2 do 4. Lahko se odločimo, da bomo od tu naprej projekt nadaljevali sami, ali pa tudi to prepustimo oblikovalcu. V tem primeru je potrebnih več sestankov. V podjetju za notranje oblikovanje Artlinia pravijo, da je število sestankov odvisno od projekta: »Kadar narišemo samo idejni načrt sta dovolj eden ali dva sestanka, če pa spremljamo projekt od začetka do konca pa je sestankov 10 ali več. Stanovanje je lahko končano v nekaj tednih, lahko pa se to vleče tudi nekaj mesecev«

V primeru, da se stranka odloči za izdelavo pohištva, se izrišejo načrti za mizarja ali pa se izbere tipsko pohištvo. V podjetju Instant design se pogosteje odločijo za tipsko pohištvo: »v veliki večini izberemo že izdelano tipsko kosovno pohištvo, izberemo notranje dekorativne predmete, tip luči, izdelamo barvno študijo interierja, uskladimo barve stenskih, talnih oblog, pohištva, dekorativnih elementov, itd.«

Cena opreme stanovanja je odvisna od mnogih dejavnikov. Razlikuje se glede na namembnost in zahtevnost prostora samega ter končne podobe. »V grobem bi lahko rekli, da se cena projekta giblje med 10 in 15 €/m2,« pravijo v podjetju Instant design.

Pri nas v večini še vedno prevladuje stara miselnost, da vse lahko naredimo sami, vendar pa si s strokovno pomočjo lahko prihranimo veliko stresa in na koncu dobimo veliko boljši rezultat. Poleg tega pa opremljamo ali preurejamo stanovanje enkrat na nekaj let, zato je pomembno, da smo s končnim rezultatom zares zadovoljni.

Samanta Zupan


Poklicni oblikovalci prostorov >>

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog