Novice - Urejanje

novica

Nakupovanje v Ikei: dober nakup ali zgolj sanje o dobrem nakupu?

Objavljeno dne 17.12.2008
Veliko Slovencev hodi nakupovat pohištvo in druge izdelke v švedsko trgovsko verigo Ikea. Ikea je znana po poceni pohištvu, ki ga vsak sestavi sam. Nam najbližji trgovini sta v Gradcu in Celovcu, kamor vsak teden odhajajo številni Slovenci. Seveda se postavlja vprašanje, ali je smiselno kupovati v Ikei, ali je bolj praktično kupovati v trgovinah pri nas in, ali je poceni pohištvo tudi ceneno?

Ikeo je leta 1943 na Švedskem ustanovil Ingvar Kamprad. Podjetje se je sprva ukvarjalo s prodajo pisal, denarnic, okvirjev za slike, ur in drugih artiklov po pošti. Ikea je začela prodajati pohištvo leta 1948, leta 1955 pa je začela z oblikovanjem in prodajo lastnega pohištva. Prva Ikeina trgovina je odprla svoja vrata leta 1958 na Švedskem. V tujini je prvo trgovino odprla leta 1963, in sicer na Norveškem. Trenutno ima v 34 državah preko 250 trgovin, do začetka julija 2009 pa namerava odpreti še 11 trgovin. Večina trgovin je v razvitih državah, medtem ko se revnejšim državam za zdaj izogiba. Tako je ni zaslediti v Afriki, Srednji in Južni Ameriki. Njena organizacijska struktura je zapletena in obsega več med seboj povezanih podjetij in dobrodelno organizacijo. V preteklosti so se že večkrat pojavili sumi, da se na takšen način izogiba plačilu dajatev, česar pa Ikea nikoli ni zanikala.

Ikea daje pri proizvodnji velik poudarek na varovanje okolja. Po letu 1990 so v proizvodnjo vpeljali veliko sprememb, katerih glavni učinek je bila zamenjava okoljsko spornih materialov s takšnimi, ki so do okolja in uporabnikov bolj prijazni, ali pa so uporabljene količine zmanjšali na najnižjo možno raven. Del prihodka Ikea vsako leto nameni tudi v dobrodelne namene.

Osnovni Ikein moto je zagotoviti uporabno in lepo oblikovano pohištvo pri tako nizkih cenah, da si ga bo lahko privoščilo čim več ljudi. Ta moto je opaziti pri vsakokratnem obisku njihove trgovine. Obiskovalec se sreča z množico lično oblikovanega pohištva po nizkih cenah. Nekatere cene so prav smešno nizke (npr. posteljni okvir za 29 €), medtem ko nekatere dosežejo tudi nekoliko višje ravni.

Notranjost garderobnih omar je mogoče oblikovati po želji

Pri prvem obisku je obiskovalec lahko nekoliko zmeden. Večina novejših trgovin (velja tudi za nam najbližji trgovini) ima svojevrsten koncept, ki ga je treba najprej razumeti. Prostor je razdeljen na tri dele. V prvem, razstavnem delu, si je mogoče ogledati vse pohištvo iz ponudbe. Pa ne gre zgolj za razstavo, temveč lahko vsak kos primemo v roke, otipamo, preizkusimo predale, vrata, sedemo, ležemo itd. Če potrebujemo pomoč prodajalcev, se lahko nanje obrnemo, sicer pa lahko velik del pohištva kupimo brez pomoči, izjema so le kompleksnejši kosi. Na posebnih stojalih dobimo beležnice, svinčnike in merske trakove. V beležnico si zapišemo podatke o lokaciji posameznega kosa pohištva v skladišču, kar je označeno na vsakem izdelku posebej skupaj s ceno in z vsemi uporabljenimi materiali. Velik del lesenega pohištva je furniranega (osnova je iverka, nanjo pa je nalepljen furnir), le posamezni kosi so namesto furnirja oblepljeni s plastično folijo v barvi lesa, najti pa je mogoče tudi masivno pohištvo. To je v nasprotju s prakso v naših velikih trgovinah, kjer je pogosto tudi dražje pohištvo zgolj oblepljeno s plastično folijo v barvi lesa. Pot skozi razstavni del je zavita, obstajajo pa prehodi med posameznimi oddelki, ki nam skrajšajo pot. Pot je lahko za ljudi s slabšimi orientacijskimi sposobnostmi, problematična, zato je najbolj smiselno, da že na začetku vzamemo s seboj zemljevid trgovine.

Drugi del je namenjen stanovanjski opremi, svetilom, kuhinjski opremi in drugim drobnejšim artiklom. Artikli so razporejeni v skupinah, izbrane artikle pa sproti nalagamo v voziček. Pot je ravno tako zavita kot v prvem delu, zato je pomoč v obliki zemljevida vedno dobrodošla.

V Ikei je mogoče kupiti vse, kar potrebujemo za opremo stanovanja ali hiše

Tretji del je skladišče. Tu naložimo na voziček pohištvo, ki smo ga izbrali v prvem delu. Zloženo je na velikih oštevilčenih regalih. Na osnovi podatkov, ki smo jih napisali v beležnico, poiščemo ustrezno vrsto in polico, kjer je shranjeno želeno pohištvo. Običajno je pakirano v kartonske škatle. Pakiranje je racionalno, tako da ne zaseda veliko prostora in ga je mogoče peljati v avtomobilu. Ker so nekateri kosi (predvsem večje omare in postelje) daljši, je treba pred nakupom na internetu preveriti velikosti pakiranja, da že vnaprej vemo ali bomo lahko peljali z lastnim avtom. Večino pohištva je mogoče peljati v karavanu ali enoprostorcu, le za nekatere izjeme je treba imeti kombi. Načeloma pa je najdaljša stranica pakiranja dolga toliko, kot najdaljša stranica pohištva.

Skladišču sledijo blagajne. V zgradbi je tudi otroški vrtec, kjer lahko starši pustijo otroke med časom nakupa in restavracija.

Vse pohištvo je razstavljeno na posamezne sestavne dele. Sestavljanje je enostavno in logično. S pomočjo lahko razumljivih slikovnih navodil je mogoče vsak kos pohištva sestaviti tudi brez omembe vrednega znanja. Vse kar potrebujemo je nekaj izvijačev in kladivo. Ostalo posebno orodje je priloženo. Manjše kose pohištva lahko sestavi ena oseba, pri večjih pa bo potrebna dodatna pomoč.

Ena izmed velikih prednosti Ikee je, da je mogoče pohištvo kasneje dokupovati. Program menjajo na nekaj let, zato običajno ni potrebe, da vse kupimo pri enem obisku. Tudi cene se spreminjajo le enkrat letno, ob izdaji novega kataloga sredi posameznega leta.

Pohištvo je kakovostno izdelano in uporabljeni so kakovostni materiali. Je pa na vsakem koraku jasno vidno, da so proizvodnjo močno racionalizirali. Nikjer ni odvečnega materiala in vsa skrita mesta so bolj ali manj neobdelana. Tako tudi niso zakriti deli, ki so potrebni za sestavljanja, če niso na vidnem mestu. Takšne malenkosti so lahko za zahtevnega uporabnika moteče, vendar pa zunanjega videza pohištva ne kvarijo.

Čiste linije so značilnost ikeinega oblikovalskega sloga

Posebno pozornost je treba posvetiti obliki (dizajnu) pohištva. To je pri vsem skupaj najšibkejša točka. Vse pohištvo je modularno in ga je mogoče dopolnjevati in med seboj kombinirati. Če je to prednost, pa je oblika pohištva povsem druga zgodba, v kateri igra glavno vlogo okus. Vse pohištvo je racionalnega dizajna s prevladujočimi čistimi linijami. Če pogledamo širše, opazimo, da se skozi vse pohištvo vleče ista izrazita oblikovalska nit. To pa pomeni, da, čeprav imamo na prvi pogled veliko izbire, je dejansko izbira skromna.

Pozitivni vidiki kupovanja pohištva v Ikei:

  • nizke cene, ki se spreminjajo enkrat letno,
  • kakovostno pohištvo,
  • ponudba je enaka več let,
  • pohištvo je mogoče med seboj različno kombinirati,
  • velika raznolikost pohištvenih elementov,
  • enostavno sestavljanje,
  • izdelke je mogoče naročiti preko interneta,
  • sistem prideš - vidiš - kupiš - odpelješ.

Negativni vidiki kupovanja pohištva v Ikei:

  • vse pohištvo ima podoben stil,
  • pohištvo moramo sami sestaviti,
  • omejena ponudba,
  • pohištvo je iz masovne proizvodnje.

Torej, ali je smiselno kupovati v Ikei? Vsekakor, če nam je všeč ikein oblikovalski stil, torej stil čistih linij. V nasprotnem primeru pa je bolje kupiti pohištvo katerega izmed drugih proizvajalcev. Če se odločimo za nakup, bomo dobili kakovostno pohištvo po nizki ceni. In dobimo ga takoj: pridemo, vidimo, kupimo, odpeljemo. Brez dolgotrajnega čakanja. Sprejeti pa bomo morali dejstvo, da ima enako pohištvo še na tisoče drugih.

SLONEP.net
Fotografije: Ikea

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog