Vprašanja - UrejanjeKako pregraditi sobo?

VPRAŠANJE:

Pozdravljeni. Živim v bloku in imam 3 sobno stanovanje. Ker imamo doma dva nadobudneža, moramo iz sobe 16 kvadratov narediti dve manjši sobi. Do sedaj smo imeli pregrajeno z omarami, ampak jima to ni več všeč. Soba je velika 325 cm po širini in dolžini 5 m. Sta dva problema. En je ta, da je samo en vhod v to sobo. Drugi pa, da je samo eno okno. Tako, da bi mogoče morala biti ena soba brez dnevne svetlobe. Skica: lllllllllllllllllll k k P k P k k k llllllllllllllMMMll tam, kjer je MMM, so VRATA, tam kjer je PP, je OKNO. Kako bi lahko dobili dve manjši sobi?

(Mici)


ODGOVOR:

Sama soba ni ravno prostorna (16,25 m), glede na to, da sta v njej 2 otroka. Z razdelitvijo sobe na 2 dela boste dobili dve sobi, veliki približno 8 m2.

Sobo boste najenostavneje pregradili z montažno steno (na primer iz mavčnih plošč). Ne pozabite tudi na zvočno izolacijo v sami pregradni steni, torej, da je sestava stene naslednja: mavčna plošča-izolacija (najbolje steklena volna)-mavčna plošča. Glede na to, da imate samo eno okno, bo eden od otrok prikrajšan za določen delež naravne svetlobe. V sobo brez okna boste spustili svetlobo s t.i. svetlobnimi nišami. To pomeni, da pregradne stene ne boste postavili čisto do stropa, temveč na vrhu pustili 50 do 70 cm prostora, v katerega se vgradi okno, lahko tudi pleksi steklo. Na ta način bo soba dobila vsaj nekaj naravne svetlobe.

Glede na to, da je trenutno en vhod v prostor, imate več možnosti. Prva možnost je, da je ena soba prehodna, torej se gre iz prve v drugo, kar pa verjetno ne všeč tistemu, ki bi bil v prehodni sobi. Druga možnost je montaža vrat pod kotom ali pa izdelava manjšega hodnika. Na ta način sicer dobite dva samostojna vhoda, vendar izgubite nekaj prostora. Bi bilo pa smiselno vgraditi drsna vrata, saj boste tako prihranili dodaten prostor.

16.10.2009 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog