Novice - Urejanje

novica

Vhod tako ali drugače

Objavljeno dne 20.09.2007

Vhod je mesto, kjer se oblikovalci prvič srečajo z našim domovanjem. Ustrezna ureditev je ključnega pomena, saj nas pri obiskovalcih prvi vtis močno zaznamuje.

Vrata

Izbiramo lahko med varnostnimi, požarnimi in toplotno izoliranimi vrati, med lesenimi, kovinskimi in imitacijami materialov kot so les, kamen in kovina. Odločitev mora sovpadati z nadaljnjimi elementi, ki so sklop zunanje podobe hiše.

Ograja

Prvi in glavni vhod v objekt oziroma stanovanjsko hišo je ograja z vrati, ki je lahko nadgrajena še z dovozom na parkirni prostor ali v garažo in seveda pripadajočim domofonom. Ograja je lahko zaprtega tipa, ki nas zakriva pred pogledi mimoidočih, ali pa je odprtega tipa in omogoča odprt pogled na sosesko. Poglavitno načelo izdelave zunanjosti in vhoda v hišo pa je, da je vidna urejenost nam in sosedom v korist.

Tlaki

Dohod do zunanjih vrat hiše uredimo z obliko tlakovanja, kjer lahko izbiramo različne materiale za tlakovce, lahko je naravni ali obdelan kamen – prodni kamen imenovan mačje oko, škrilavec, marmor, ki mora biti pravilno obdelan proti zdrsavanju, granit, ipd. – lahko je to keramika, pri kateri moramo biti zopet pozorni na drsnost in tudi trpežnost na vremenske razmere, da ne popoka. Tlakovci so lahko tudi betonski, v današnjih časih pa uporabljamo tudi eksotične vrste lesa, ki jih pravilno obdelamo, da so odporne na vlago.

Svetloba

Zunanja osvetlitev igra pomembno vlogo pri izdelavi zunanjosti, če ne celo eno od dominantnih. Odločimo se lahko za talno, ki jo vgradimo v tlak in nas vodi do vhoda, svetloba pa je lahko v višini, v obliki večjih in manjših stebrov, odvisno od tega, kakšen domet svetlobe potrebujemo – ali bodo svetila osvetljevala manjši del površine ali celoto. Izbiramo lahko programska svetila, ki se prižgejo ob vstopu na dvorišče ali senzorska. Svetlobo lahko poljubno reguliramo na določeno jakost, uporabimo pa lahko barvne učinke posameznih svetil.

Rastlinje

Rastlinje prilagajamo glede na funkcijo razgleda iz dvorišča oziroma hiše, višino, možnosti njenega vzdrževanja in gojenja – nekatere vrste rastlin potrebujejo več nega, druge so manj zahtevne, – glede na vremenske in podnebne pogoje. Pozorni moramo biti tudi na rast korenin, da le te ne izpodrinejo tlakovcev iz svojega območja in na višinsko rast, ki lahko predstavlja nevarnost celo za samo bivanje. Odločamo se lahko med zelenci ali cvetočimi rastlinami, na razpolago pa imamo tudi sadno drevje.

Špela Zorčič

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog