Novice - Urejanje

novica

Ljubljanski pohištveni sejem:®evolucija industrijskega oblikovanja

Objavljeno dne 08.11.2006

V dneh med 6. in 12. novembrom poteka na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani 17. pohištveni sejem z mednarodno udeležbo, na katerem se predstavlja 297 razstavljavcev iz 23 držav. Letos je moč opaziti nekaj več tujih gostov kot prejšnja leta, predvsem iz sosednjih držav Italije in Hrvaške. Organizatorji na sejem vabijo vse, ki prvič urejajo svoj dom, na novo opremljajo stanovanje ali zgolj iščejo dobro idejo za izboljšanje počutja v bivalnih prostorih. Cilj organizatorjev je bil sejem predstaviti ne zgolj kot razstavo pohištva, temveč kot prostor, kjer se srečujejo najuspešnejši mednarodni proizvajalci, ustvarjalci in oblikovalci.

Letošnja rdeča nit sejma so vrhunski design, izvirne ideje in kvalitetno industrijsko oblikovanje. Ravno zato je letošnja prireditev dobila slogan »®evolucija? Presodite sami.«. Z namenom izboljšanja nivoja industrijskega oblikovanja izdelkov, ki se predstavljajo na sejmu, so organizatorji pripravili dva projekta, ki dodatno povečujeta zanimivost prireditve. Projekt »Ideja idej« je potekal v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, v okviru projekta pa je potekal natečaj za oblikovanje jedilniškega stola. Najbolj izvirne ideje so bile nagrajene in ponujene v odkup slovenskim proizvajalcem, na sejmu pa zavzemajo pomembno mesto na forumu oblikovanja Forma, v galeriji avle dvorane A. Drugi projekt pa je nagrada »Deset najboljših – top ten«, v okviru katere so najboljšim izdelkom, predstavljenim na letošnjem pohištvenem sejmu, podelili posebne nagrade. Osrednji merili za podeljevanje nagrad sta bili inovativnost in kreativnost ter uspešno združevanje funkcionalnosti s tehnološko in likovno kakovostjo. Nagrajene izdelke si bodo obiskovalci lahko ogledali v osrednjem delu razstavnega prostora dvorane A in za svojega najljubšega oddali tudi svoj glas. Glede na število zbranih glasov obiskovalcev sejma, bodo organizatorji, ob zaključku sejma, najboljšemu podelili »nagrado občinstva«.

Z enim največjih razstavnih prostorov se lahko pohvali Gorenje, ki na sejmu predstavlja celotni proizvodni program, od kuhinjskega pohištva, gospodinjskih aparatov, dnevnih in otroških sob, spalnic pa vse do kopalniškega pohištva in sanitarne opreme. Naš pogled pa se je pomudil tudi na njihovem ekstravagantnem hladilniku, ki ima v profil vdelane kristale Swarowski.

Ena izmed zanimivejših ponudb sejma je sodobni potisk pohištvenih in drugih ravnih površin, s katerimi lahko pričaramo unikatno pohištvo, izdelano po lastnih zamislih in tako popestrimo svoje domovanje.

Pestra in obširna je sejemska ponudba sedežnih garnitur, med katerimi na razstavnem prostoru prevladujejo ekstravagantni modeli, sodobnih oblik in barv. Pri nekaterih razstavljavcih si lahko z nakupom na sejmu zagotovimo posebno, sejemsko promocijsko ceno.

Kar precejšen del razstavnega prostora zavzemajo tudi razstavljavci kuhinjskega programa. Pri kuhinjski opremi prav tako opazimo veliko ekstravagantnosti, tako pri izvedbi in postavitvi posameznih elementov notranje opreme, kot tudi pri raznih dodatkih v samem prostoru. Kljub temu pa na sejmu ne manjka nekaj klasičnih, a vendar lepo oblikovanih in estetskih modelov kuhinjskega pohištva.

Razmeroma skromna je letošnja ponudba sejma kar zadeva kopalniško opremo in stavbno pohištvo. Na tem področju smo opazili le nekaj razstavljavcev, ki pa so vendar imeli za oko nadvse privlačno ponudbo na razstavnem prostoru.

Splošen vtis letošnjega pohištvenega sejma je ekstravagantnost in trendnost v linijah in barvah, ki se ponekod kreativno dopolnjuje s tradicionalnimi modeli notranje opreme. Pri oblikovanju notranje opreme imata osrednji pomen med barvami bela in črna, veliko je tudi uporabe živih, toplih tonov, kot so rdeča, oranžna in rumena barva.

Razstavni prostor predstavlja 14 dvoran in zunanji prostor gospodarskega razstavišča, po njih so glede na ponudbo razporejeni razstavljavci na sejmu. Ponudba sejma je primerljiva z lanskoletno. Kot že omenjeno je nekaj več italijanskih in hrvaških razstavljavcev, opazimo pa lahko tudi več razstavljavcev orientalskih preprog kot prejšnja leta.

Sejem bo za obiskovalce odprt vsak dan med 10. in 20. uro do vključno 12. novembra. Cena vstopnic je 1.200 sit na osebo, posebnega popusta pa so deležni otroci, dijaki, študentje in upokojenci, kateri morajo za vstop na prireditveni prostor odšteti 900 sit. Za otroke do 7. leta starosti, invalide na vozičkih in njihove spremljevalce pa je vstop prost.

Besedilo: Aleksandra Sibila
Fotografije: SLONEP.net

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog