Novice - Urejanje

novica

Otroška sobica

Objavljeno dne 02.03.2005

Otrok potrebuje prostor, kjer se bo svobodno in neovirano gibal in igral, zato elemente v njegovem prostoru prilagodimo njegovemu bivanju. Stol naj bo primerne višine, omare prilagojene količini potrebnih stvari in seveda udobna posteljica. Udobje in domišljija sta za otroka bistveni. Svet pravljic naj ima kar v svoji sobici.

Vsaka stvar naj bo otroku na dosegu in čimpreprostejše oblike. Veliko naj bo prostora za igranje, skakanje in vse oblike naj bodo čimbolj oble in primerno zaščitene. Bodimo pozorni predvsem na ostre vogale, robove in zašiljene predmete. Prostor naj bo zelo svetel, s čim več dnevne svetlobe, kajti vsi mamo radi sonce in toploto, še posebej pa otroci. Ogrevajmo prostore na primerno temperaturo in poskrbimo za primerno vlažnost. Uporabimo barve, ki jih bomo lahko očistili in namenimo vsaj eno steno otrokovemu ustvarjanju. Naj riše, čečka in piše. Tako bo imel to sobo še posebej rad, saj mu bo dopuščala brezmejno veselje.

Mehka in udobna ter preprosta za čiščenje naj bodo tudi tla. Tapison je sicer topel, vendar ga zaradi natančnosti čiščenja v otroški sobi odsvetujem. Laminat ali parket sta primernejša. Za vse vrste oblog in pohištva izberimo raje svetlejše barve, ki jih lažje vzdržujemo in čistimo kot temnejše. Tkanine, zavesice, blazinice in igrače iz krpic pa lahko sešijemo kar sami. Pisane stvari so otrokom zanimive zato lahko naredimo marsikatero preprosto kombinacijo.

Enako je otrokom všeč vse kar visi, migeta, zvončklja, itd. Drobni uporabni in dekorativni predmeti ter predmeti za igro – tega naj bo čimveč. Otroka ne moti nered in vse to mu buri domišljijo. Rad živi med gradovi, oblaki, princesami in kralji in mislim, da bo zelo vesel, če bo kakšen podoben motiv krasil njegovo steno. Risanke, živali in pošasti so njegov dom. In takšnega ustvarite z njim.

Žive barve, metulji, zvezdice, rožice, vse to lahko uporabimo v vzorcih za stene, posteljnino, stropov in tepihe. Otroci obožujejo čiste barve. Rdečo, rumeno, modro in zeleno. Ter kontraste. In seveda vse kar se sveti in je ogromno. Z majhnim občutkom za iluzionizem v prostoru, lahko narišemo tunel, ki bo sobo podaljšal v risanko, vlak ali karkoli kar bo otroka popeljalo v svet domišljije.

Špela Zorčič

Več o opremljanju doma.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice
Sejmi in prireditve

52. MOS

10.09.2019 - 15.09.2019 Mednarodni sejem obrti in podjetnosti.

Marmo+mac

25.09.2019 - 28.09.2019 Sejem kamna, tehnologij obdelave kamna in oblikovanja kamna.

Ambienta

09.10.2019 - 13.10.2019 46. mednarodni sejem pohištva.

57. Mednarodni sejem pohištva

05.11.2019 - 10.11.2019 Predstavitev celotne lesne industrije - od predelave lesa do končnih proizvodov.

Ambient Ljubljana

06.11.2019 - 10.11.2019 Sejem pohištva in druge notranje opreme.

Anketa

Moja hiša potrebuje