Vprašanja - SvetilaKako izberemo pravilno razsvetljavo?

VPRAŠANJE:

Zanima me, kakšna mora biti osvetljenost določenih prostorov, da ni škodljiva za oči?

(NN)


ODGOVOR:

Splošna osvetljenost prostora, kjer opravljamo manj zahtevna dela se po nekaterih teorijah giblje med 60 in 80 luxi. Z dodatno osvetlitvijo moramo po isti teoriji povečati osvetlitev na 120 luxov povsod tam , kjer opravljamo bolj zahtevna dela, kjer beremo, šivamo, itd. To osvetljenost je danes že kar težko določti, saj poznamo že veliko vrst različnih žarnic. Ker v naših stanovanjih še vedno prevladuje žarnica z žarilno nitko, lahko določimo osvetljenost tako , da upoštevamo moč žarnice pri pretežno direktnem in razpršenem načinu razsvetljave. Osvetljenost s 60 luxi bomo dosegli tako, da za vsak m2 površine tal vzamemo 15W moči, za osvetljenost z 80 luxi pa približno 20W na m2 . Soba s površino 20 m2 bo potrebovala po tej teoriji torej 15W krat 20 = 300W moči el. žarnic, da bo osvetljena povprečno s 60 luxi. Enako lahko naredimo izračun tudi za 80 in 120 luxov. Te splošne zahteve se bodo marsikomu zdele pretirane predvsem zaradi tega, ker niso nič v skladu z varčevanjem el. energije. Vendar pa imamo samo ene oči, zato si jih ne kvarimo po nepotrebnem in ne varčujmo za vsako ceno. Tudi tehnika je že tako napredovala, sploh sistem t.i. varčnih žarnic, da nam to prav gotovo ni več treba.

22.11.2001 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog