Novice - Spalnice

novica

Na vodnih posteljah lahko spimo zdravo, udobno in kakovostno

Objavljeno dne 19.05.2010

Vodne postelje se od klasičnih razlikujejo po tem, da imajo ležišče napolnjeno z vodo. Zamisel zanje je nastala že 3000 let pr. n. š., ko so Perzijci odkrili, da je prijetnejše spati na vrečah iz kozje kože, ki so se čez dan ogrele na soncu. Prvo vodno posteljo, ki je bila namenjena lajšanju bolečin pacientov, je patentiral angleški zdravnik dr. William Hooper leta 1853. Njene pomanjkljivosti je odpravil Charles Hall leta 1968 in tako najavil prihod sodobne različice vodne postelje. Te so na svetovnem trgu že 40 let, v Sloveniji pa že skoraj 20 let. Na njih spi več kot 11.000 Slovencev.

Vodna postelja
Vodne postelje so alternativa posteljam s klasičnim vzmetnicami

Prvotno so jih največ uporabljali na področju medicine, in sicer za zdravljenje in preprečevanje preležanin, za omilitev težav s hrbtenico, artritisom, revmatizmom, dihali, za zdravljenje opeklin, za večjo možnost preživetja nedonošenčkov itd. Uporaba vodne postelje se priporoča tudi tistim, ki si želijo kakovostnega spanca in bi se radi preventivno izognili boleznim.

Prednosti vodnih postelj v primerjavi s klasičnimi ležišči.

  • Idealno se prilagajajo telesu ne glede na položaj, ki ga zavzamemo v spanju. Obdobja globokega spanca so zato daljša, saj niso prekinjena s pogostim obračanjem in menjavanjem spalnega položaja. Voda, ki jo izpodrinejo izbočeni deli telesa (npr. zadnjica), enakomerno podpre vbočene dele telesa (npr. ledveni predel-križ). Takšnih lastnosti nimajo niti trdi materiali (vzmeti, pena) niti plinasti; tako je klasična vzmetnica lahko pretrda ali premehka in nastajajo točkaste obremenitve. - Tudi trdoto vodne postelje si lahko nastavimo po lastni presoji, in sicer s količino vode.
  • Vodne postelje so ogrevane. Temperatura vode je med 26 in 36 °C. Blagodejna toplota, ki si jo lahko sami nastavimo in nadziramo s pomočjo termostata, deluje prijetno na dušo in telo. Pospešuje pretok krvi tako, da se med spanjem sprostijo vse mišice, vezi in tkiva.
  • Ker so vodne postelje zaradi ogrevanja vedno suhe, je v njih manjša možnost za nastanek in razmnoževanje pršic, ki jih v navadnih vzmetnicah ne manjka. Te se hranijo z delčki kože in človeškim znojem. Tudi v notranjosti vodne postelje se umazanija in bakterije ne morejo nabirati. Površino vodnih jeder lahko očistimo s čistilom, prevleko pa operemo oziroma očistimo v čistilnici. Priporočamo, da pred nakupom preverite, če je prevleka na vodnem ležišču v celoti snemljiva in pralna.
  • Vodna postelja je izjemno vzdržljiva. Pred leti je bil narejen poskus s tremi sloni, ki so se zavihteli na vodno posteljo. Vsak od njih je tehtal 2 toni. To je dokaz, da vodna postelja prenese do 6 ton obremenitev

Prerez vodne postelje
Prerez vodne postelje (slika: vodne-postelje.com)

Vodna postelja pa nima le prednosti, temveč tudi nekatere pomanjkljivosti:

  • Premikanje vodnih postelj in njihova selitev je bolj zahtevna kot pri običajnih posteljah. Pomislimo samo na dejstvo, da vodna postelja z merami 160 x 200 x 20 cm tehta 640 kg. Pred selitvijo moramo najprej odcediti vodo, potem razstaviti okvir, ga na preseljenem mestu spet sestaviti, vzmetnice ponovno napolniti z vodo in vodo segreti do želene temperature.
  • Cena vodne postelje je običajno višja od klasičnih ležišč.
  • Vsako leto moramo dodajati sredstva za vzdrževanje vodnih postelj.
  • Tudi ogrevanje vodnih postelj ni zastonj, saj je vezano na porabo električne energije. Tako lahko vodna postelja porabi več energije kot hladilnik. Res pa je, da se dodatna poraba energije za ogrevanje vodne postelje delno izniči z zmanjšanjem porabe za ogrevanje prostora.
  • Nekateri uporabniki iz vodnih postelj s trdo stranico težje vstajajo, ker jim površina vodne postelje ne nudi tako močne opore kot klasična ležišča. Zaradi istega razloga se tudi v vodni postelji težje obračajo. Pri vodnih posteljah z mehko stranico teh težav ni.
  • Tudi termoregulacija je na vodni postelji lahko rahlo motena in tako je potrebno več časa iskati ustrezno pregrinjalo.

Svetujemo, da vodnih postelj ne montirate sami. Pravilno napolnjena vodna postelja namreč povzroča komaj zaznavne šume. V vodno jedro so namreč vgrajeni posebni dušilci valovanja iz mikrovlaken, ki vsrkavajo vodna premikanja. To pomeni, da postelja sledi našim gibom in da s premikanjem našega položaja ne pride do valovanja. Predsodki v povezavi s tem, da vodne postelje klokotajo, so povsem odveč.

Urša Černivec

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog