Vodič

Zanesljivi kuhinjski pomočniki

Kuhinja je srce doma. A priznajmo si, lahko je tudi najbolj neurejen prostor v hiši. Nepomita poso­da, prenatrpane omarice, umazan štedilnik - če vam primanjkuje časa ali imate veliko družino, ste se morda sprijaznili z mislijo, da je življenje pač takšno. Morda pa le ni.

Zagotavljamo vam, da je kuhinja lahko čista brez dragih ali poceni čistil za kuhinjo in pripomočkov, ki jih oglašujejo na televiziji. Za red v kuhinji tudi ne potrebujete diplome iz organizacije dela za sam­ske. Samo odločiti se morate in temeljito prebrska­ti vsebino snovi na naslednjih straneh, ki so nabi­to polne namigov in nasvetov, s katerimi boste prihranili čas in denar, kuhinja pa bo spet oaza čisto­če in miru.
 

Umijte, obrišite

Vodi v vedru dodajte kis

Vodi za pomivanje tal dodajte nekaj kapljic bele­ga kisa, da se na tleh ne bodo poznale sledi čisti­la. Če je talna obloga iz linoleja ali vinila, vodi dodajte malo otroškega olja, da se bodo tla nežno svetila - vendar največ 2 ali 3 pokrovčke, sicer se bodo tla spremenila v drsališče.


Obelite opleskane stene

8 litrom vode dodajte 120 ml varikine ter po peki in dušenju zdrgnite stene z gobo in jim vrnite prvotni sijaj.


Z rženim kruhom nad svinčnik

Stvaritve s svinčnikom vašega ‘mladega Picassa’ s kuhinjskih sten odstranite z rženim kruhom (s semeni ali brez). Ta radirka zlahka odstrani tudi druge madeže.


Pranje tapet

Če so stene v kuhinji oblepljene s pralnimi tape­tami, umazanijo najprej posesajte ter nato tape­te operite z raztopino, ki ste jo pripravili iz 120 ml limoninega soka, 120 ml sredstva za pomi­vanje posode in 1 litra vode. Preden se lotite dela, na majhnem in skritem delu preizkusite, ali bo tapeta prenesla sredstvo brez škode.


Naj bo nerjavno jeklo bleščeče

Pomivalna korita iz nerjavne pločevine niso tako imuna za grde madeže, kot namiguje njihovo ime. Ponujamo vam nekaj rešitev za različne težave:

  • Madeži rje: v madeže vtrite bencin za vžigalnike, nato pa zdrgnite z neabrazivnim praškom in vodo.
  • Madeži od vode: zdrgnite jih s krpo, namočeno v denaturirani alkohol.
  • Drugi madeži: zdrgnite jih z belim kisom ali gazirano vodo. Oba sta odlično loščilo.

Pozor!

Hitro se lahko zgodi, da po nesreči vklopite mlinček za organske odpadke, ko želite prižgati luč. Hrup in mletje sta vznemirjujoča - pa tudi nevarna. Zaradi lastne varnosti stikalo mlinčka pobarvajte s kričečim barvnim lakom za nohte, da ne bo dvoma, katero stikalo je pravo.
 

Limona kot čistilo

Madeže od paradižnikove omake z omarice ali s kuhinjskega pulta odstranite veliko laže, kot si mislite. Madež navlažite z limoninim sokom, ki naj učinkuje približno pol ure. Gobico za pomivanje posode na abrazivni strani posujte z jedilno sodo in zdrgnite površino. Večina made­žev bo izginila, v kuhinji pa bo prevladoval vonj po svežem.


Bakterije v pomivalnem koritu

Bakterije prežijo v pomivalnem koritu na mikro­skopsko majhnih delcih ostankov hrane. Znebi­te se jih tako, da pršilko napolnite z denaturiranim alkoholom. Ko pomijete posodo, popršite pomivalno korito z alkoholom ter ga dobro vtri­te s čisto kuhinjsko krpo ali papirnato brisačo.


Timijanov čaj za porcelan

Pomivalno korito iz porcelana je mikavno, toda zaradi abrazivnih čistil pogosto izgubi lesk (in je povrhu tega še spraskano). Izberite nežnejši način in ga čistite s svežim čajem iz limonskega timijana. V 13-litrsko vedro vrzite 4-5 šopkov imonskega timijana in ga prelijte z vrelo vodo. Zelišča namakajte 5-6 ur, nato jih odstranite. Pomivalno korito zamašite, vlijte vanj čaj in pustite stati čez noč. Ko boste naslednje jutro čaj 'pustili v odtok, vas bosta presenetila bleščeče belo pomivalno korito in svež vonj po limonskem timijanu.


Poceni večnamensko čistilo

Zakaj bi kupovali različna protibakterijska čistila, če ga lahko pripravite sami v manj kot petih minutah? V pršilki zmešajte 240 ml denaturiranega alkohola, 240 ml vode in 1 žlico alko­holnega kisa. Poškropite kuhinjske površine, tudi keramične ploščice, obrišite in opazujte, kako hlapi čistilno sredstvo, ki uničuje bakterije.
 

Silovito uničujoč par

Kemična reakcija med jedilno sodo in kisom je tako silovita, da odplakne celo umazanijo iz kuhinjskih odtokov. V zamašen odtok stresite 90 g jedilne sode ter jo prelijte s 120 ml alkoholne­ga kisa. Medtem ko kemična reakcija razgraju­je umazanijo, zaprite odtok, nato ga splaknite s toplo vodo. Opozorilo: tega načina čiščenja niko­li ne uporabljajte, če ste predhodno uporabili kupljeno čistilo za odtoke. To čistilo utegne močno reagirati s kisom, pri čemer bi v zrak uha­jali strupeni hlapi.
 

Čiščenje mlinčka za odpadke

Občasno razmastite mlinček za organske odpad­ke. V njem zmeljite pet ali šest ledenih kock in 90 g jedilne sode. Led zamrzne maščobo, jo pri­pravi na napad aktivne jedilne sode in odplak­ne v odtok. Preostanke odplaknete tako, da zama­šite odtok, v pomivalno korito nalijete vročo vodo, ki naj sega 5-7 cm visoko, ter vodo spu­stite skozi mlinček.

Več: http://www.emka.si/preproste-resitve-vsakdanjih-tezav/PR/133...

Vir: Preproste rešitve vsakdanjih težav, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog