Vodič

Vroči nasveti za čisto pečico

Čist prostostoječi štedilnik

Če se čez rob štedilnika polivajo tekočine, padajo drobtine in zato nastajajo na stranici madeži, kupite poceni tesnilo v obliki črke T. Vstavite ga med prostostoječi štedilnik ter kuhinjsko omarico, da se umazanija in maščoba ne bosta več nabirali ob strani. Ko je tesnilo umazano (in resnično bo umazano), ga odstranite, operite in ponovno namestite.
 

Zažgani gorilniki

Gorilniki se včasih grdo zažgejo. Če so iz litega železa, jih navlažite z nestrupenim čistilom za pečice, položite v pečico in vključite funkcijo samočiščenja. Po končanem postopku jih do čistega obrišite.
 

Maščoba, polita med peko

Če se vam v pečici polije maščoba, medtem ko pečete pečenko, jo posujte s soljo, še preden bo imela možnost, da se zažge. Zaprite vrata pečice in pecite naprej. Do takrat, ko bo prišlo na vrsto čiščenje, se bo madež spremenil v kupček pepela.
 

Obkladek za rešetko pečice

Rešetke v pečicah, na katerih so ostanki zažgane hrane, povzročajo pri čiščenju največ težav. Delo bo laže steklo, če pečico segrejete in jo na umazanih delih posujete s pralnim praškom. Detergent prekrijte s plastmi mokre papirnate brisače, počakajte 15 minut in videli boste, s kakšno lahkoto boste odstranili umazanijo.
 

Čiščenje rešetke v vrečki

Običajno umazano rešetko iz pečice namočimo v vodo z detergentom, ki jo natočimo v kopalno kad - toda kdo bo potem čistil kopalno kad? Rešetko raje vtaknite v veliko, močno plastično vrečko za smeti ter dodajte 160 ml sredstva za pomivanje posode, 240 ml alkoholnega kisa in dovolj vroče vode, da je vrečka skoraj polna. Vrečko dobro zaprite in jo za eno uro potopite v kopalno kad z vročo vodo. Rešetko nato vzemite iz vrečke, jo temeljito očistite, oplaknite in posušite na zraku.
 

Da bo rešetka drsela

Ko čistite rešetke, ne pozabite na utore, po katerih drsijo v pečici. Zdrgnite jih s kovinsko mrežico, oplaknite in obrišite. Nato jih namažite z rastlinskim oljem, da bo rešetka po njih laže drsela.
 

Temeljito čiščenje filtra

Enkrat mesečno odstranite filtre iz nape in jih popršite z WD-40. Po eni uri jih zdrgnite z zobno ščetko in operite v pomivalnem stroju.
 


S STRGALOM ZA LED NAD PLINSKI ŠTEDILNIK

Če niste kos zažganim ostankom hrane na plinskem štedilniku, ugasnite vse gorilnike, štedilnik popršite z VVD-40 ter počakajte, da ga umazanija vpije. Po nekaj minutah jo zdrgnite s strgalom za led. Gorilnike nato operite v vroči vodi z detergentom ter do suhega obrišite s kuhinjsko krpo.

 

 

Več: http://www.emka.si/

Vir: Preproste rešitve vsakdanjih težav, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog