Vodič

Preprosta organizacija kuhinje

Vaša kuhinja verjetno ni zgolj prostor, kjer pripravljate obroke, temveč ji resnično lahko rečemo srce doma. Seveda pa je v njej težko najti prostor tako za pripravo hrane kot druženje s preostalimi družinskimi člani, če je pult poln gospodinjskih aparatov in pripomočkov. Kadar se tam drenjajo opekač za kruh, avtomat za kavo in multipraktik, pač ni prostora, da bi na veliki rezalni deski pripravili narezek ali bi skupaj z otroci pekli praznične piškote. Torej je treba narediti red, da bo dovolj prostora za vsem kar imamo radi – tako za lične pripomočke kot živila in majhne rokice, ki bi si rade prvič v življenju same naredile sendvič.

Moderne kuhinje so sicer po velikosti precej večje od tistih, ki so jih imele naše babice, vendar pa je res, da se v njih dogaja dvakrat ali trikrat toliko kot nekoč. Saj veste – v kuhinjo se spravite, kadar želite govoriti po telefonu, pa je v vseh drugih prostorih hrup, otroci hočejo naliti vodo za muco ali oprati čopiče v umivalniku, vaš partner za kuhinjskim pultom odpira pošto in ureja račune … To pomeni, da je kuhinjo nujno organizirati – le tako bo tudi ostala srce doma in bo v njej še naprej vsem prijetno. (In ker gotovo nimate toliko časa, da bi organizaciji posvetili več kot 15 minut na dan, so naši nasveti precej »hitre narave«.)

Posnemajte predal za pribor

Ne glede na to, kakšen nered imate v hiši, gotovo vedno najdete vilico in žlico. Zakaj? Ker so vilice vedno spravljene skupaj z drugimi vilicami, žlice pa vedno z drugimi žlicami. Tako vilice in žlice imajo določeno zgolj eno mesto, kjer se lahko nahajajo, po uporabi (oziroma pomivanju) pa jih vedno pospravimo nazaj tja, kjer so bile. O tem, kje naj bodo vilice in žlice in, da jih je treba točno tja pospraviti, se strinjajo prav vsi člani družine. Tako … Poskušajte te principe prenesti še na druge reči v vaši kuhinji (ali pa naj obveljajo kar za cel dom).

Prečistite zaloge

Vsak dan se lotite enega dela kuhinjske shrambe oziroma enega predala ali omarice z živili. Zavrzite živila, ki jim je potekel rok. Vsa živila, ki ste jih kupili z najboljšim namenom, da pripravite nekaj okusnega, pa ni do tega nikoli prišlo (in, sprijaznite se, tudi ne bo) odnesite komu, ki jih potrebuje oziroma darujte humanitarni organizaciji).

Pospravite pulte

S pultov odstranite vso vidno navlako. Tam naj bodo zgolj tiste stvari, ki jih uporabljate vsak dan – na primer kavomat ali opekač za kruh. Za stvari, ki jih ne uporabljate vsak dan, veljajo trije principi: »gor« (med omaricami in stropom je še prostor), »noter« (v omarice) ter »ven« (iz kuhinje v drug prostor, na primer klet ali ločeno shrambo).

Plastične posode za shranjevanje

Dovolj so velike in majhne – tako bo manj dela z iskanjem primernega pokrova. Posode naj bodo pravokotne ali kvadratne, ne pa okrogle – tako bodo na policah ali v hladilniku zavzele manj prostora. Kadar jih ne uporabljate, jih seveda zložite eno v drugo.

Shranjujte v kozarcih

V omaricah pogosto zmanjkuje prostora, zato si lahko pomagate s kozarci – namenskimi ali tudi nekoliko lepšimi kozarci za vlaganje. Vanje lahko stresete veliko živil, ki so pote, lahko na pultu ob steni, pa ne bodo prav nič moteči – ravno nasprotno, prav privlačno bodo videti. V kozarce stresite testenine, drobtine, sladkor, čajne vrečke, stročnice kot je leča, muslije …

Zlagajte v višino, ne v dolžino

Vsi radi kopičimo predmete v dolžino, zaradi česar nam ti zavzamejo tudi v kuhinji precej prostora. Če jih zložite v višino, torej enega na drugega, pa bo prostora več. Kuharske knjige bodo zavzele precej manj prostora, če jih na polici zložite tako, da je tista največjega formata spodaj, na njej pa vse manjše. Tudi kozarce in skodelice lahko naložite tako, kot jih imajo v barih – enega na drugega. Razmislite, kje bi še lahko izkoristili zlaganje v vertikalo: sadje naložite v viseče košare, ki ena pod drugo visijo s stropa, lončke z začimbami zložite v stojalo, kjer bodo v vrstah kot pevci v pevskem zboru, penovke in zajemalke obesite na steni nad pultom, folije in papirnate brisače namestite na stojalo, kjer bodo ena pod drugo, ter ga pritrdite na steno ali omarico …

Imejte stvari na dosegu roke

Vse tisto, kar se pogosto potrebuje, ne zlagajte v omarice. Začimbe, aluminijasto folijo, papirnate brisale, zajemalke, nože, odpirače in podobno je najbolje imeti zunaj (vendar lepo pospravljeno).
Pospravite stvari, ki jih uporabite zgolj enkrat tedensko

Morda res radi spečete kruh v aparatu za peko kruha, a tega verjetno ne počnete vsak dan. Aparat pospravite, prav tako tudi vse druge stvari, ki jih uporabljate zgolj enkrat tedensko ali še manj.

Podvojite prostor v omaricah

Novejše kuhinje imajo namesto klasičnih omaric za shranjevanje posod in živil pogosto velike predale ali izvlečne omare, pri starejših kuhinjah pa je najbolje, da v omarice namestite košare ali plastične zabojčke. Tako boste vedno našli tudi stvari, ki so povsem zadaj v omarici, saj boste zgolj izvlekli košaro. Tudi lonce boste lažje zložili enega v drugega in pokrovke vam ne bodo ležale »vse na okoli«.

Pospravite čistila

Če imate čistila v omarici pod pomivalnim koritom, je tam verjetno precejšnja gneča, pa še najdete ne ničesar. Najbolje je, da si nabavite viseče »omarice«, ki jih je možno namestiti na zadnjo stran vrat v shrambo ali prostor, kjer imate sicer sesalec, metlo in pralni stroj (saj veste, tiste viseče »žepke« iz polivinila, ki so namenjene hranjenju čevljev – lahko pa jih tudi sami zašijete iz platna). V visečo »omarico« lahko pospravite čistila (vsakega v svoj žep), pa tudi gobice in krpice za čiščenje, gumijaste rokavice itd. Vse bo pospravljeno, pa še zlahka boste opazili, kdaj vam kakšnega čistila zmanjka.


Več: http://marmelina.si/

Vir: Marmelina.si

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog