Vodič

Pomivanje posode (tudi na roke)

Čiščenje pomivalnega stroja

Po dolgotrajnem pomivanju mastne posode se notranjost pomivalnega stroja umaže, prekrita je z maščobo, ki v obliki filma ostaja na krožnikih in kozarcih. Ob domnevi, da nimate greznice, lahko to preprečite z naslednjim postopkom. (Morda ga boste morali ponoviti enkrat ali dvakrat, da bo notranjost pomivalnega stroja zagotovo očiščena vseh maščob.)
  • V skledo vlijte 240 ml tekočega belila in jo postavite v spodnjo košarico pomivalnega stroja, nato vključite samo funkcijo pranja.
  • Ko se posoda opere, stroj odprite, v isto posodo vlijte 240 ml kisa ter vklopite celoten ciklus pranja.

Zamašene šobe

Če imate občutek, da pomivalni stroj zadnje čase svojega dela ne opravlja dobro, so se morda pršilne šobe zamašile z mineralnimi usedlinami ali z drugo umazanijo. Odprite stroj in preverite stanje (v večini pomivalnih strojev so pršilne šobe na dnu zgornje košarice in na dnu pomivalnega stroja). Prehodnost šob preizkusite z zobotrebcem, ki ga vtaknete v luknjice; če je umazan, ko ga izvlečete, je šobe treba očistiti.

Pršilne šobe snemite ali odvijte in jih dajte v pomivalno korito. Zravnajte pisarniško sponko in daljši konec potisnite v vsako luknjico ter žico obračajte, dokler luknjic ne očistite, šobe nato oplaknite s tekočo vodo ter jih pravilno pritrdite nazaj na svoje mesto. Pomivalni stroj bo delal kot nov.
 

Čistilni osvežilni napitek

Če po pomivanju posoda ostaja mastna in se krožnikov, loncev in ponev venomer držijo drobni delci hrane, se bo iz pomivalnega stroja verjetno kmalu začel širiti neprijeten vonj. Notranjost stroja osvežite, če v predalček za detergent vsujete pomarančni ali limonin napitek v prahu (enako količino kot velja za prašek) ter vklopite celoten ciklus pranja. Z nenavadno, a učinkovito zvijačo ne boste samo razmastili notranjosti pomivalnega stroja, ampak boste odstranili tudi madeže rje.
 

Preprečite neprijeten vonj

Kako preprečite neprijeten vonj v pomivalnem stroju? Vsakokrat, ko ga uporabljate, v posodico za detergent dodajte 120 ml limoninega soka.
 

Zdrgnite posodo na star način

Prihranite nekaj evrov pri računu za elektriko in posodo pomijte ročno. V pomivalno korito natočite toplo vodo, dodajte naravni tekoči detergent za ročno pomivanje posode, nataknite si gumijaste rokavice in se lotite dela. Če je posoda močno umazana, jo za deset minut namočite v vročo vodo z malo limoninega soka; če je še vedno lepljiva, jo dodamo zdrgnite s soljo in sredstvom za pomivanje posode, da postane bleščeča, nato jo oplaknite.
 

Ročno pomivanje posode

Kdo pravi, da je ročno pomivanje posode težaško delo? Morda tisti, ki ne najdejo zadovoljstva v preprostem opravljanju dela na star način ali pa jim je do tega samo občasno. Za marsikoga pa je čas, ko se sklanja nad pomivalno korito, »tiha ura«, saj so to trenutki, ko lahko razmišlja, posluša glasbo ali radio. Da o užitku ob pogledu na prelep krožnik iz kitajskega porcelana, ki se blešči kot nov, ko ga odložite v odcejalno korito, niti ne izgubljamo besed. Vemo, da vas ni treba učiti pomivanja posode. Pa vendar vam predstavljamo tri nasvete, ki vam bodo morda prišli prav.

Razkužite s kratkim namakanjem.

Če se bojite bakterij in vam tudi protibakterijsko sredstvo za pomivanje ni dovolj, namočite pomito posodo v raztopino iz 4 litrov vode in 1 žlice belila. Po 5 minutah posodo dobro splaknite s tekočo vodo in osušite na zraku.   

Roke ne bodo imele vonja po gumijastih rokavicah.

Nepodložene gumijaste rokavice puščajo vonj, kot bi v rokah držali avtomobilsko gumo. Kako to preprečiti? V roke si dobro vtrite kremo, preden si nataknete rokavice. Medtem ko čistite, rokam privoščite vlažilno nego, pa še neprijetnega vonja po gumi ne bodo imele.

Očistite motne lise ne steklu.

Na ognjevarnih posodah iz stekla se rade pojavijo motne lise, čeprav je posoda popolnoma čista. Glavni krivci za to so jajca, mleko, sir in druge beljakovine, od katerih pa se prav nobena ne more upreti alkoholnemu kisu. Gobico ali krpo namočite v kis in zdrgnite motna mesta.

Več: http://www.emka.si/

Vir: Preproste rešitve vsakdanjih težav, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog