Vodič

Kuhinjski paneli 

Stena med kuhinjskim pultom in visečimi omaricami je pogosto izpostavljena umazaniji – tako kapljicam vode iz korita kot kapljicam različnih tekočin in koščkom hrane. Če ne drugega, se vam je gotovo že zgodilo, da ste imeli steno nad pultom polno belih pikic ob stepanju smetane, če vam je kdaj po njej brizgnilo vino ali kakšna druga hrana, ki jo je težko odstraniti in pušča za seboj trajne madeže, pa ste si zagotovo zaželeli, da bi ob opremljanju kuhinje poskrbeli za primerne kuhinjske panele.
 

Nekaj idej za zaščito stene nad pultom


Ploščice? Steklo? Fototapeta? Pisana plastika? Brušena plošča iz nerjavečega jekla? Idej za zaščito stene med pultom in visečo omarico je zagotovo veliko, pri vsaki pa je nujno, da se prepričate tako o njenem videzu kot praktičnosti – redno čiščenje mora biti kar najbolj preprosto in najbolje je, da ne zahteva posebnih čistilnih sredstev.

Če razmišljate o kuhinjskih panelih že pred gradnjo ali pred odločitvijo za nakup kuhinje, potem dejansko ni potrebno, da imate med kuhinjskih pultom in visečimi omaricami steno. Če so kuhinjski elementi ob zunanji steni, je lahko med njimi podolgovato okno. Tako bo prišlo v vašo kuhinjo veliko naravne svetlobe in podnevi vam ne bo treba uporabljati svetilk nad pultom, pa bo priprava hrane vseeno prijetna.

Če se odločite za steklo, je to lahko brezbarvno, obarvano, brušeno … Pod brezbarvno steklo lahko namestite fotografije, ali pa se odločite za poslikavo. Odlična rešitev je tudi ogledalo – še posebej, če želite v kuhinji več svetlobe.

Kadar je kuhinja ob notranji steni, dejansko ni nujno, da gre za steno. Zakaj ne bi bila namesto zidakov nad kuhinjskim pultom dejansko omarica, ki je videti kot stena, njena vrata pa se odpirajo drsno? Vanjo lahko spravite kozarce ali jedilni servis. Namesto klasične stene imate lahko tudi steklene prizme, ki bodo omogočale delni pogled v prostor, ki se skriva na drugi strani, če imate za kaj takšnega dovolj sredstev, pa se lahko odločite tudi za akvarij (z dostopom iz druge strani).

Različne »sestavljanke« so na fotografijah videti odlično, v realnosti pa so lahko težavne – ploščice je že enostavno zložiti v mozaik in jih tudi čistiti, pri drugih materialih, kjer pride do večje razgibanosti, pa je lahko čiščenje težavno. Zlaganje kamnov in kamenčkov različnih profilov je tako sicer videti lepo, vendar bo čiščenje precej neprijetno.

Kadar se odločite za keramične ploščice, razmislite predvsem o tem, kaj vse lahko dosežete z različnimi barvami in vzorci. Sestavite lahko mozaik z zanimivimi geometrijskimi podobami, ali takšnega, kjer barva prehaja od temnega do svetlega odtenka.

Kakšne pa so še druge možnosti? Primerni so vsi materiali, ki so ravni in jih je možno čistiti. Čudovito je lahko videti stena, obložena s ploščo iz eksotičnega lesa (naj bo dobro impregniran, da ga voda ne uniči), zabavna je lahko tabla za pisanje s kredami, zelo sodobno je lahko videti plošča iz nerjavečega jekla (lahko tudi »prešana« z vzorci), plastične plošče pa lahko z videzom oponašajo tudi materiale kot so na primer usnje, lesen opaž, glinene plošče …

Videz kuhinjskih panelov lahko naredite zanimivejši še na en način: s primerno osvetlitvijo. Če pod viseče omarice namestite zanimiva svetila, ali pa tudi diodne svetilke na traku, ki lahko oddajajo tudi zanimivo barvno svetlobo, bo kuhinjski pult takoj videti bolj prijetno.

 

 

 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog