Vodič

Kuhinjski otok
Kuhinje postajajo vse večje, skoraj vsaka gospodinja pa si poleg pultov ob stenah želi še centralno delovno površino v obliki kuhinjskega otoka. Otok ni zgolj dodatna površina za delo, temveč je tudi estetsko zanimiv element, pred njegovo postavitvijo pa moramo dobro razmisliti tako o tem, ali imamo zanj dovolj prostora, kot o tem, kako ga nameravamo uporabljati.

Prostor za kuhinjski otok


Otok lahko umestimo večinoma le v nekoliko večje kuhinje, saj mora biti med otokom in steno na voljo okoli 90 cm prostora, med otokom in pultom pa okoli 105 centimetrov prostora. Tako bo zagotovljeno, da v kuhinji ob uporabi otoka ne bo gneče. Prostor je namreč nujen tako za prehod kot takrat, kadar morate odpreti hladilnik, pomivalni stroj ali pečico – in to lahko preblizu postavljen otok ovira.

Kadar je vaš prostor za kuhinjo premajhen, da bi si lahko privoščili otok, imate na voljo še eno možnost – polotok. Delovna površina se namreč lahko po širini »naslanja« na eno izmed sten.

Kako velik naj bo kuhinjski otok? To je predvsem odvisno od tega, za kaj ga boste uporabljali. Ponekod je kuhinjski otok glavni del kuhinje, v katerega je umeščen štedilnik in tudi umivalnik, v drugih primerih gre zgolj za delovni pult, včasih pa tudi za kombinacijo, kjer imamo pri dostopu z ene strani štedilnik ali pult, z druge pa pult z barskimi stoli, ki je namenjen zajtrku in drugim manjšim obrokom.

Načrtovanje otoka


Če želite svojo kuhinjo obogatiti z otokom, je treba o tem pogosto razmišljati že pri načrtovanju oziroma gradnji – predvsem takrat, kadar gre za otok, ki zahteva inštalacije. Do otoka je potrebno napeljati plin, elektriko, vodo, odtok, nad njim mora biti poskrbljeno za priklop in izpuh kuhinjske nape. Če na to ne pomislite dovolj zgodaj, pa lahko še vseeno postavite otok, ki bo služil zgolj kot delovni pult ali zajtrkovalna mizica.

Pri načrtovanju ne pozabite na dejstvo, da morajo biti za učinkovito delo v kuhinji štedilnik, pomivalno korito in hladilnik nameščeni dovolj blizu – priporoča se, da naj tvorijo obliko trikotnika. Neprijetno bi bilo, če bi bili ti pomembni deli kuhinje razporejeni tako, da bi morali od enega do drugega hoditi okoli otoka – naj bodo tako blizu, da se zgolj obrnete in naredite korak ali dva (tudi takrat, kadar je kateri teh elementov del kuhinjskega otoka).

Kakšen naj bo otok?


Če otok služi zgolj kot delovni pult, ima lahko povsem preprosto obliko, ki spominja na mizo. Vendar pa je s tem prostor slabo izkoriščen, zato velja pod pult otoka umestiti predale, police, omarice, morda celo hladilnik. Prostor pod pultom mora biti prost zgolj tam, kjer boste otok izkoristili za mizico, saj mora biti pod njim prostor za noge. Pod pultom si sicer lahko v predalnikih in omaricah uredite prostor za shranjevanje jedilnega servisa, loncev in kozic, kozarcev, špecerije, steklenic z vinom, ali pa tudi police za kuharske knjige, kuharske pripomočke in dekorativne elemente.

Da bo kuhinjski otok privabljal poglede …


Zanimiv kuhinjski otok lahko takoj pritegne pogled, še zlasti, če se od preostanka kuhinje razlikuje po barvi, materialih ali dekorativnih detajlih. Za razliko od moderne kuhinje z oglatimi linijami, je lahko kuhinjski otok zaobljen. Lahko se odločite, da ne bo iz enakega materiala kot kuhinja, temveč enostavno pozidan. V kuhinjah nekoliko bolj podeželskega videza lahko otoku za lepši videz dodate izrezljano nogo iz lesa. Če so druge kuhinjske omarice bele, naj bo otok moder … Pri načrtovanju zanimivega otoka, dajte domišljiji prosto pot.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog