Vodič

Pogrinjek za posebne priložnosti

PogrinjekOb posebnih priložnostih in v primerih, ko želimo še posebej navdušiti družino, prijatelje ali poslovne partnerje, se potrudimo in jih povabimo na slavnostno večerjo. Čeprav je priprava mize za svečane dogodke precej zahtevna, pripravo pogrinjka pa zapovedujejo stroga pravila, bomo z izborom barv vseeno lahko izrazili svojo ustvarjalnost in navdušili naše goste.

Opremo svečane mize moramo načrtovati vnaprej in zagotoviti, da imamo vse, kar potrebujemo - in tega ni malo. Odvisno od tega koliko jedi bomo pripravili in kako formalna bo večerja, lahko po svojih željah prilagajamo opremo mize in pogrinjek.

Navadno na slavnostnih večerjah postrežemo pet jedi: hladno in toplo predjed, prvo in drugo glavno jed ter sladico, zato potrebujemo veliko pribora, ne pozabimo pa tudi na kozarce.

Za slavnostni pogrinjek potrebujemo:

 • prt;
 • prtičke in prstane za prtičke; 
 • ozek, dolg prt, ki se razteza po dolžini cele mize oz. tekač (po želji);
 • cvetni aranžma (po želji);
 • različne vrste krožnikov (podstavni, globoki, plitvi);
 • malo namizno opremo (posipalniki za sol in poper, papriko, mlinček za poper in sol, posodica za kis in olje, košara za kruh…);
 • veliki servirni pribor za glavno prvo jed;
 • veliki servirni pribor za drugo glavno jed;
 • žlico za juho;
 • pribor za mrzlo predjed;
 • desertni pribor;
 • jemalni pribor (zajemalka za juho,…);
 • krožnik za solato;
 • kozarec za vodo;
 • kozarec za belo vino;
 • kozarec za rdeče vino;
 • kozarec za penino;
 • vrče.

Postopek priprave svečane mize

1. Zelo pomembno je, da gostov ne posedemo preveč skupaj. Stole razporedimo tako, da bodo gostje lahko neovirano jedli, povprečna širina pogrinjka pa je okoli 60 cm.

2. Mizo pokrijemo s prtom v beli ali kakšni drugi nevtralni barvi, če želimo zelo svečano, ali v drugi barvi za manj svečano omizje. Če želimo lahko pod prtom pogrnemo še podprt, ki bo onemogočil drsenje zgornjega prta in nudil dodatno zaščito mize.

3. Pogrnemo prt in čez njega tekač (po želji). Sredino mize lahko okrasimo s cvetnim aranžmajem. Pomembno je, da je miza barvno usklajena. Če večerja ne bo strogo svečana se lahko se odločimo tudi za več barv, vendar morajo biti med seboj usklajene.

4. Na mizo najprej položimo podstavne ali slepe krožnike, ki morajo stati v sredini, z zunanjim robom morajo segati do roba mize. Nanj lahko položimo različne krožnike - ob svečanih priložnostih se na podstavni krožnik nikoli ne servira hrana, ampak nanj prinašamo različne krožnike, za vsako jed drugega. Juho v globokih krožnikih ali v skodelicah postavimo na podstavni krožnik skupaj z manjšim krožnikom.

5. Na krožniku je zložen prtiček.,Če želimo, ga okrasimo s prstanom. Lahko je papirnati, še bolje pa je, da je iz blaga. Prtički so odličen dekorativni element, saj jih lahko poljubno oblikujemo. Lahko jih zložimo v trikotnik, če pa smo bolj kreativne sorte, pa lahko na spletu najdemo različne načine kako na inovativen način zložiti prtičke.

6. Pribor zlagamo od krožnika proti zunanji strani. Nekaj centimetrov od krožnika položimo pribor za drugo glavno jed. Na levo stran položimo vilico, na desno pa nož.

7. Zraven položimo pribor za prvo glavno jed.

8. Poleg dveh nožev na desni strani dodamo žlico za juho.

9. Na zunanjo desno stran položimo nož za mrzlo predjed, na levo pa vilico za mrzlo predjed.

10.  Nad krožnik položimo še desertno vilico in nad njo desertno žličko.

11. Če imamo prostor, na levo stran nad priborom postavimo skledo za solato. Če nameravamo postreči rake, šparglje ali sadje, na levo postavimo skodelice s toplo vodo in koščkom limone za čiščenje rok.

12. Na desno stran pogrinjka nad jedilnim priborom postavimo kozarce za vodo in vina. Kozarci za belo vino so srednje velikosti, imajo daljši pecelj in so v oblika tulipana. Kozarci za rdeče vino imajo krajši pecelj in so bolj ovalni. Pri razporejanju kozarcev sedržimo pravila, da je gostu največkrat najbližji kozarec za vodo, nato si sledijo kozarci za vino. Če bomo postregli z morskimi jedmi, mora biti pribor drugačen (klešče za polže in jastoga, nož ra ribe, vilice za ostrige,…).

Navadno vodo prelijemo v vrče. Če smo se odločili, da bomo vino iz buteljk pretočili v vrče, naj bodo ti prozorni. Solnica ter olje in kis naj bodo vedno na mizi, na svečano mizo pa ne postavimo zobotrebcev.

Pripravljanje svečane mize je lahko precej zahtevno opravilo, osnovno pravilo, ki se ga pri oblikovanju pogrinjka držimo pa je, da na svečanem pogrinjku ne sme biti več kot 10 kosov jedilnega pribora in štirje kozarci. Ostali potrebni pribor prinesemo naknadno.

Poleg hrane, ki razvaja naše brbončice, z estetsko pripravo mize razvajamo še druga čutila. Odlična hrana in lepo pripravljena miza gresta z roko v roki, zato se z okrasitvijo mize in postavitvijo pogrinjka še posebej potrudimo in svečani večerji dodajmo piko na i.

Samanta Zupan

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog